1515
Annons

Industrifackens lönekrav en stötesten

LO:s låglönesatsning blir den stora stötestenen i den kommande avtalsrörelsen.

”Vi menar att den strider mot industriavtalet”, säger Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.

Anders Ferbe, Metall, Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer, och Martin Linder, Unionen, vid pressträff om avtalskrav inför lönerörelsen.
Anders Ferbe, Metall, Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer, och Martin Linder, Unionen, vid pressträff om avtalskrav inför lönerörelsen.Bild:TT

Låglönesatsning, utbyggd deltidspension och löneökningar på 2,8 procent var fackens huvudkrav när parterna i industrin på onsdagen formellt drog igång avtalsrörelsen genom att utväxla sina krav.

Fackförbundens utgångsbud på 2,8 procent är en upprepning från senast då det i slutändan blev 2,2 procent i löneökningar.

”Det är inte så stor skillnad på de ekonomiska förutsättningarna i dag jämfört med för ett år sedan. Vi ser inga förutsättningar för vare sig uppväxling eller nedväxling”, säger Anders Ferbe, ordförande IF Metall.

Det håller inte arbetsgivarna i Teknikföretagen med om.

”Vi måste teckna avtal där löneökningstakten understiger 1,5 procent”, säger Teknikföretagens vd Klas Wåhlberg och hänvisar till industrins försvagade internationella konkurrenskraft.

”Den skeva utvecklingen måste brytas”, fortsätter Teknikföretagens vd om de senaste årens löneökningar.

Förutom 2,8 procent vill industrifacken se en låglönesatsning för de som tjänar mindre än 24.000 kronor, en satsning som skulle ge lågavlönade större löneökningar i procent än övriga grupper.

”Vi avvisar det kravet”, säger Teknikföretagens vd Klas Wåhlberg och pekar på att industriavtalet sedan 1997 satt en enda procentsats, och inte flera olika lönenormer.
Låglönesatsningen var viktig för att LO-förbunden skulle kunna enas om en samordning, och inte vara så splittrade som i senaste avtalsrörelsen.

Nu blir de låga lönerna direkt en knäckfråga i industriförhandlingarna som ska sätta märket för övriga delar av arbetsmarknaden.

”Först betar vi ju av de mer enkla frågorna, det här kan bli den fråga som blir kvar till sist i förhandlingarna”, säger Teknikföretagens vd Klas Wåhlberg.

Facken har också förbundsspecifika krav där IF Metall vill se en minskning av arbetsgivarens möjlighet att beordra övertid och Sveriges ingenjörer och Unionen vill ha löneutfyllnad vid vård av sjuka barn, allt för att fler män ska ta ut fler vab-dagar.
”Förutom lönenivåer har vi har ambition att fortsätta våra avsättningar till deltidspension”, säger Anders Ferbe.

Teknikföretagen vill å sin sida se mer flexibel arbetstid för att kunna växla upp produktionen vid behov, ta bort kompensationen för annandag pingst och kunna förlägga den sammanhängande semestern på fyra veckor under perioden maj till september, inte juni-augusti som i dag.

Parterna i industrin drar igång förhandlingarna direkt efter trettonhelgen. De ska vara klara före 31 mars då nuvarande avtal löper ut.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?