1515
Annons

Indonesien: ”Antalet offer kommer att fortsätta stiga”

Över 280 människor har omkommit i den tsunami som drabbade Indonesien i helgen.

Fler än 1.000 skadades och det omfattande sökandet efter överlevande fortsätter, både med maskiner och med handkraft.

Militären och polisen söker i resterna efter offer.
Militären och polisen söker i resterna efter offer.Foto:Achmad Ibrahim
Foto:Achmad Ibrahim
Tsunamin tros ha orsakats av att en del av vulkanön Anak Krakatoa kollapsade under havsytan i samband med ett vulkanutbrott.
Tsunamin tros ha orsakats av att en del av vulkanön Anak Krakatoa kollapsade under havsytan i samband med ett vulkanutbrott.Foto:Fauzy Chaniago

Räddningsarbetet pågår under måndagen i kraftigt regnoväder, samtidigt som experter utfärdar varningar om att området kan drabbats av fler stora vågor.

”Antalet offer och skadorna kommer att fortsätta stiga”, säger talespersonen Sutopo Purwo Nugroho.

Hundratals byggnader förstördes av vågen, som träffade kusten på södra Sumatra och Javas västra spets vid klockan 21.30 lokal tid i lördags.

”Militären och polisen söker i resterna för att se om vi kan hitta fler offer”, säger Dody Ruswandi vid räddningsmyndigheten.

Han uppger att räddningsinsatserna antagligen kommer att fortsätta ungefär en vecka.

Träd som slitits loss med rötterna och annan bråte ligger spridda över stränderna, och många vägar är blockerade av bråte – men även på grund av mycket trafik, då många vill lämna området.

Fler än 3.000 människor som bor längs kusterna tvingas söka sig till högre belägna platser. Fler än 50 saknas fortfarande.

Röda korset och Röda halvmånen har uppgett att vågorna var 30–90 centimeter höga, medan invånare har vittnat om 2–3 meter höga vågor.

Landets president Joko Widodo besöker området under måndagen.

Öriket är ett av de mest katastrofdrabbade i världen.

Tsunamin tros ha orsakats av att en del av vulkanön Anak Krakatoa kollapsade under havsytan i samband med ett vulkanutbrott.

Anak Krakatoa utgör en liten ö i sundet mellan Sumatra och Java.

”Sannolikheten för ytterligare tsunamier i Sundasundet kommer att vara fortsatt stor så länge Anak Krakatoa är i sin aktiva fas eftersom det kan sätta i gång fler jordskred under vattenytan”, säger Richard Teeuw vid University of Portsmouth i England.

Till skillnad från jordskalv, som sätter i gång varningssystem, finns det inte mycket tid att varna invånarna vid en tsunami orsakad av ett undervattensskred.


Innehåll från MölnlyckeAnnons

Mölnlycke vill utveckla sårvården med ny teknik

Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.
Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.

Mölnlycke, ett världsledande företag inom medicinteknik, utvecklar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer. Nu står företaget inför ett kompetensskifte när man vill utveckla nästa generations sårvård med ny teknik.

– Det handlar om att alla sår ska få optimal behandling, genom att rätt diagnos och rätt beslut kring behandling görs vid rätt tidpunkt. Man pratar om ”smarta sårvårdsprodukter”, där digitala lösningar och sensorer kan komma att vara mycket viktiga komponenter. Vi är övertygade om att detta är en del av framtiden inom sårvård, säger Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D. 

För Investor-ägda Mölnlycke är sårvård (Wound Care) det största av företagets fyra affärsenheter, där Operating Room Solutions, Gloves och Antiseptics är de andra. Det Göteborgs-baserade företaget har en lång och stolt historia inom sårvård. Det var Mölnlycke som förändrade sårbehandlingen i grunden när man i början av 90-talet utvecklade Safetac®-teknologin, en lösning som innebär både mindre smärta och minskade skador på huden för patienten vid förbandsbyten.

– Vi drivs av ett starkt kundfokus och innovationsanda. Det finns en passion och drivkraft att göra skillnad för patienter och sjukvården med våra produkter och lösningar, säger Malin. 

Mölnlycke är ett globalt företag med ungefär 8 000 anställda världen över, en storlek som möjliggör snabba beslut och öppenhet för att testa nya lösningar. Det blev tydligt under pandemins första tid, där företaget var snabbt att ställa om och hitta flexibla lösningar för att stötta sjukvården i en svår situation samtidigt som nya arbetssätt för den egna personalen utvecklades.

Behov av kompetensskifte

Mölnlycke bedömer att sårvårdsbranschen nu står inför ett teknikskifte, där ny teknik skulle kunna innebära digital diagnostisering och övervakning av sårläkningen sker i realtid. Om sådan teknik utvecklas och förfinas skulle läkningstiden av ett sår kunna bli kortare samtidigt som effektiviteten i vården för kroniska och svårläkta sår förbättras.

Mölnlycke ser ett stort behov av en rad olika kompetenser för att kunna driva på teknikskiftet. Det handlar dels om ingenjörer med erfarenhet av att jobba med kundnära produktutveckling av sjukvårdsprodukter med erfarenhet inom nya material, konstruktion och industriell design, men också att knyta till sig personer från andra branscher med kompetens inom t.ex. sensorteknik, elektronik och mjukvara. 

Det handlar om långsiktiga kunskapsinvesteringar, betonar Malin, och menar att det är en trygghet att ha en ägare som Investor, som har ett långsiktigt perspektiv och en stor tro på forskning och utveckling.

– Det är en spännande resa vi har framför oss. Vi vill göra skillnad inom sårvården och söker nya taggade medarbetare som vill vara med oss och förverkliga den här visionen, avslutar hon.

Läs mer om de tjänster inom produktutveckling som finns tillgängliga på Mölnlycke just nu.

Om Mölnlycke:
Mölnlycke är ett världsledande företag inom medicinteknik, som designar och levererar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer – från sjukhuset till hemmet. Mölnlycke har ungefär 8000 anställda världen över och ägs till 99% av Investor. 

Vill du veta mer om de lösningar som Mölnlycke erbjuder för att förbättra vårdkvaliteten, läs här.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mölnlycke och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?