1515
Annons

Indiskt klartecken för Astras vaccin – nu inleds miljardvaccineringen

Indien har nu klubbat igenom ett nödgodkännande för det vaccin som utvecklats av Astra Zeneca och Universitetet i Oxford. Beskedet innebär att landet nu trycker på startknappen för massvaccinering av 1,3 miljarder människor, rapporterar Bloomberg

Foto:Henrik Montgomery/TT

Coronapandemin har slagit hårt mot Indien. Utbrottet beräknas vara ett av världens största med över 10 miljoner bekräftat smittade och närmare 150.000 registrerade dödsfall.

Indiens informationsminister Prakash Javdekar säger att vaccinet ska produceras i landet av det inhemska bolaget Serum som är världens största vaccintillverkare sett till volym.

Avtalet mellan Astra Zeneca AZN +0,59% Dagens utveckling och Serum innebär att den indiska vaccintillverkaren åtar sig att producera minst en miljard doser, utöver de flera miljoner doser Serum redan tagit fram.

I och med beskedet startar nu det enorma arbetet med att vaccinera Indiens 1,3 miljarder stora befolkning. Ett utmanande arbete sett till landets stora territorium, begränsade infrastruktur och varierande hälso- och sjukvårdsnätverk.

Astra Zenecas vaccin har bedömts som effektivt under de Indiska förutsättningarna. Att vaccinet inte har de krav på fryshantering som Pfizer- Biontechs vaccin har anses vara av vikt för att nå ut i avlägsna delar av landet.

Godkännandet kommer efter att Reuters redan under fredagen kunde rapportera att källor uppgav att ett positivt vaccinbeslut var på väg.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?