1515
Annons

Indisk börs-vd delade känslig information med sin guru

Tidigare vd:n för indiska National Stock Exchange, Chitra Ramkrishna, har fällts av landets börsövervakare för att ha delat känslig information med en yogi och sökt hans råd inför avgörande beslut. Beslutet kommer strax innan börsens emotsedda notering.

Gurun ledde börsen och Ramkrishna var bara en marionett, skriver Securities and Exchange Board of India (SEBI) i ett beslut enligt Reuters.

Foto:GAUTAM SINGH

Chitra Ramkrishna delade information om börsens finansiella prognoser, affärsplaner och styrelsens agenda med en påstådd andlig guru i Himalaya enligt SEBI.

”Delandet av finansiella planer och affärsplaner för NSE ...är en iögonfallande, om inte otänkbar, handling som kan skaka själva grunden för börsen”, säger SEBI i sitt beslut, och straffar Ramkrishna, börsen och andra toppar för bristerna.

Enligt SEBI har NSE och dess styrelse varit medvetna om utbytet av konfidentiell information men valt att sopa det under mattan.

Börsövervakaren bötfäller NSE med 20 miljoner rupees, motsvarande 2,4 miljoner kronor och har förbjudit börsen att lansera nya produkter i sex månader.

Chitra Ramkrishna får ett straff på 3,6 miljoner kronor och portas från alla börser och SEBI-registrerade mellanhänder i tre år, skriver Reuters.

Ramkrishna slutade på NSE 2016 på grund av ”personliga skäl”. Hon var bland en grupp som tidigt på 1990-talet startade NSE som en utmanare till det mer etablerade BSE Ltd, som då gick under namnet Bombay Stock Exchange. Hon utsågs till vd för NSE 2013.


Tennis: Egen äggfrukost största lyxen för Sverigeettan

Sverigeettan Rebecca Peterson hoppas vara i form igen efter en fotledsskada och ser fram emot Båstad. Till en öde ö – helst utan ormar – tar hon med sig Rafael Nadal.

Rebecca Peterson svarar på Di Weekend Tennis 21 snabba frågor.
Rebecca Peterson svarar på Di Weekend Tennis 21 snabba frågor.Foto:Amanda Lindgren

Du skadade dig i Paris, vad hände?
”Jag stukade högerfoten och ligamenten tog stryk. Jag har fått hjälp med rehab och träning av Ali Ghelem på fystestbolaget Aim-X för att snabbt komma tillbaka på banan.”

Hur går tankarna inför Båstad?
”Det är den klassiska tävlingen varje sommar. Alltid kul att spela på hemmaplan. Jag hoppas bara att fler vill hjälpa till så att det blir en större tävling för damer och kommer upp på 250-nivån (turneringar med cirka 250 000 dollar i prispengar, reds. anm.) igen.”

Du har spelat in drygt 2,3 miljoner dollar i karriären, har du kunnat spara något av det?
”Jag har investerat allt i min tennis. Jag vill inte avsluta min karriär utan att ha gett mig själv alla förutsättningar som går. Det är inte många som förstår hur dyr sport det här är och hur stora utgifterna är.” 

Vem i tennisvärlden skulle du ta med till en öde ö?
”Rafael Nadal tror jag. Han känns som en sådan person jag skulle lära mig mycket av på många sätt, men det skulle nog samtidigt vara sjukt utmanande.”

Du får 10 miljoner kronor i handen och måste placera dem direkt, vad gör du?
”Jag skulle köpa ett hus eller lägenhet till mina föräldrar som tack för allt de gör.”

Vilken tennismatch genom tiderna skulle du ha velat sitta på läktaren och se live?
”Justine Henin mot Elena Dementieva i Australian Open andra omgången 2010. Jag vet inte hur många gånger som jag har sett den på Youtube. Det är två spelare jag tittade mycket på som liten och som inspirerade mig. Jag hade velat uppleva tempot, spelet och rörelsemönstret live.”

Finns det något du tycker är så obehagligt att du undviker det?
”Ormar.”

Vilken är din största extravagans?
”Jag jobbar fortfarande på att förtjäna min första Chanelväska, men har inte kommit dit ännu. Ren lyx för mig är att vakna i egen säng, göra min egen frukost, umgås med min pojkvän, familj och vänner – det är som balsam för själen.”

Om du skulle göra en film om ditt liv, vem skulle spela dig?
”Alicia Wikander, hon är sjukt cool.”

Vilka personer, döda eller levande, skulle du helst vilja ha till bordet under en lång middag?
”Elon Musk, Charlotte Kalla och Kobe Bryant.”

Hurdan är du som bilförare?
”Är det någon annans bil eller om mina systerdöttrar sitter i baksätet kör jag som en gudinna. Annars kan det lätt bli otåligt, snabbt och ryckigt.”

Vad finns alltid i ditt kylskåp?
”Ägg.”

Vilken är din djupaste kris och vad lärde du dig av den?
”Hela 2020 när jag hade en skada mentalt och i ryggen. Det var ett år av rent kaos personligen och många korkade beslut inom tennisen. Tyvärr fick det lite för långtgående konsekvenser, men i det stora hela förändrade det mig på många sätt till det bättre. Sedan jag var liten har min pappa alltid sagt att jag ska älska det jag gör, vara den glada person jag är och att det är upp till en själv hur mycket man är villig att ge.”

Ditt märkligaste minne av ett sommarjobb?
”Jag har bara haft ett sommarjobb i hela mitt liv, när jag var ryggskadad och jobbade i receptionen i en padelhall under en kort tid. Det var en påminnelse om hur lyckligt lottad jag är som kan ha tennis som yrke.”

Vilken bok ligger på nattygsbordet nu?
”How I built this – the unexpected paths to success from the worlds most inspiring entrepreneurs av Guy Raz.”

Om du måste tatuera dig – vilket motiv?
”Jag har tänkt på att tatuera mig flera gånger, men fegar ur varje gång. Något litet för min syster på revbenet, inget crazy.”

Vilken är den finaste komplimang du fått och varför?
”’Jag älskar dig.’ Det är den finaste komplimangen jag har fått hur klyschigt det än är.”

Du har en måltid kvar i livet, vad väljer du?
”När min syrra lagar röding med färsk potatis. Herregud vad gott.”

Har du något tips på saker om gör tillvaron lättare?
”Jag gör nog saker mer komplicerade än enklare så jag är fel person att fråga.”

Vilken serie skäms du lite för att du kollar på?
”Jag tittar sällan på film eller serier nuförtiden men Jönssonligan och Sällskapsresan har jag sett obehagligt många gånger.”

Och till sist: Vad gör du en riktigt bra helg?
”Sover ut, äter en god frukost i solen på balkongen. En dag utan några måsten. Dagarna är alltid väldigt strukturerade så det är skönt att få en kravlös dag ibland, men inte under en längre tid.”

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?