1515

Indier tvingas använda app som spårar coronasmitta

Alla indiska anställda måste ladda ned den statliga smittspårningsappen Aarogya Setu, meddelar jättelandets regering.

Indien införde omfattande restriktioner i slutet på mars. Bild från miljonstaden Ahmedabad i västra Indien.
Indien införde omfattande restriktioner i slutet på mars. Bild från miljonstaden Ahmedabad i västra Indien.Foto:Ajit Solanki/TT

I början av april lanserade Indiens regering smittspårningsappen Aarogya Setu, som hittills laddats ned omkring 50 miljoner gånger.

När jättelandet nu börjar släppa på restriktionerna i områden med låga infektionstal meddelas att den tidigare rekommendationen att nyttja appen blir ett bindande krav.

”Att använda Aarogya Setu blir obligatoriskt för alla anställda, både i privat och offentlig sektor”, meddelade inrikesdepartementet i en bulletin på fredagen.

Ansvaret för att kontrollera app-obligatoriet kommer enligt departementet att ligga på arbetsgivarna.

Appen använder både gps och blåtand för att spåra smitta och varnar användaren om hen kommit i kontakt med någon som senare bekräftas bära på viruset. Men beskedet om dess obligatoriska status väcker oro kring den personliga integriteten.

”En sådan åtgärd borde åtföljas av en skräddarsydd lag som ger starkt dataskydd och som granskas av ett oberoende organ”, säger Udbhav Tiwari, rådgivare till it-företaget Mozilla.

Myndigheterna har svarat att all datainsamling är anonymiserad, och motiverat beslutet med att appen behöver finnas på 40 procent av Indiens 500 miljoner mobiltelefoner för att ge tillförlitlig information.

Indien har rapporterat drygt 37.000 bekräftade smittofall och strax över 1.200 dödsfall. De omfattande restriktioner för landets 1,3 miljarder invånare som infördes den 25 mars skulle egentligen hävas den 3 maj. Men i områden med stor smittspridning förlängs restriktionerna till mitten av maj, meddelade premiärminister Narendra Modi på fredagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?