1515
Annons

Indier tvingas använda app som spårar coronasmitta

Alla indiska anställda måste ladda ned den statliga smittspårningsappen Aarogya Setu, meddelar jättelandets regering.

Indien införde omfattande restriktioner i slutet på mars. Bild från miljonstaden Ahmedabad i västra Indien.
Indien införde omfattande restriktioner i slutet på mars. Bild från miljonstaden Ahmedabad i västra Indien.Foto:Ajit Solanki/TT

I början av april lanserade Indiens regering smittspårningsappen Aarogya Setu, som hittills laddats ned omkring 50 miljoner gånger.

När jättelandet nu börjar släppa på restriktionerna i områden med låga infektionstal meddelas att den tidigare rekommendationen att nyttja appen blir ett bindande krav.

”Att använda Aarogya Setu blir obligatoriskt för alla anställda, både i privat och offentlig sektor”, meddelade inrikesdepartementet i en bulletin på fredagen.

Ansvaret för att kontrollera app-obligatoriet kommer enligt departementet att ligga på arbetsgivarna.

Appen använder både gps och blåtand för att spåra smitta och varnar användaren om hen kommit i kontakt med någon som senare bekräftas bära på viruset. Men beskedet om dess obligatoriska status väcker oro kring den personliga integriteten.

”En sådan åtgärd borde åtföljas av en skräddarsydd lag som ger starkt dataskydd och som granskas av ett oberoende organ”, säger Udbhav Tiwari, rådgivare till it-företaget Mozilla.

Myndigheterna har svarat att all datainsamling är anonymiserad, och motiverat beslutet med att appen behöver finnas på 40 procent av Indiens 500 miljoner mobiltelefoner för att ge tillförlitlig information.

Indien har rapporterat drygt 37.000 bekräftade smittofall och strax över 1.200 dödsfall. De omfattande restriktioner för landets 1,3 miljarder invånare som infördes den 25 mars skulle egentligen hävas den 3 maj. Men i områden med stor smittspridning förlängs restriktionerna till mitten av maj, meddelade premiärminister Narendra Modi på fredagen.

Hongkong lättar på karantänregler

Hongkong lättar på karantänreglerna för resenärer från utlandet. Från och med fredag ska inresande sitta i karantän i tre dagar i stället för i en vecka, meddelar den nye ledaren John Lee.

Foto:Phil Bird

Alla som kommer till Hongkong ska från fredag sitta i hotellkarantän i tre dagar. Under följande fyra dagar ska de sedan övervakas och ha begränsad rörelsefrihet, men kunna bo hemma eller på ett hotell de själva väljer.

Tre dagars karantän är den kortaste tiden sedan pandemin startade.

I öprovinsen Hainan i södra Kina rapporteras ytterligare 259 covidfall. Där har runt 80.000 turister strandsatts som en följd av strikta pandemirestriktioner som infördes i lördags.

På ön finns många turister som nu måste testa negativt fem gånger på sju dagar för att få lämna ön.

I hela landet rapporterar Kina 324 nya fall av lokalt överförd smitta och 483 asymptomatiska fall, som landet redovisar separat. Statistiken kommer från kinesiska myndigheter och är svår att verifiera.

Kina håller fast vid sin strikta nollcovidpolitik, där hårda restriktioner fortfarande används för att hålla smittspridningen under kontroll.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera