ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Energi

Indiens nya solfångare: gurus

Indien kommer för första gången i sin historia vända ett kroniskt energiunderskott till överskott. Världens näst folkrikaste land måste hela tiden expandera sin energiproduktion och solenergi är en av många energikällor som det satsas på. Och nu tar man gurus till hjälp.

Indien har satt det ambitiösa målet att år 2022 kunna ha tillräckligt många takpaneler för att kunna producera 40.000 megawatt el som en del av det övergripande målet om 175 gigawatt total solenergi. För att nå målet så har Narendra Modi nu tagit hjälp av landets spirituella ledare.

Tanken är att gurusarna genom att installera solpaneler ovanpå taken på sina ashrams, klassiska meditationsplatser, ska inspirera människor till att göra likadant:

”Andliga ledare har många följare både i Indien och utomlands som besöker deras ahsrams och meditationscenter. Så vi känner att de här gurusarna är i en ideal position för att kunna visa på fördelarna och värdet med solenergi för en global publik,” säger  Upendra Tripathi, Indiens minister för ny och återvinningsbar energi till Times of India.

Redan i år så byggdes en av världens enskilt största takplacerade solkraftverk ovanpå en ahsram i staden Amritsar i norra Indien, en anläggning som kan generera upp till 19 megawatt el.

Enligt premiärminister Narendra Modi så är solenergi ”den ultimata lösningen” för Indiens energiförsörjning.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies