Annons

Indiens e-cigarrettförbud slår hårt mot rökbolag

Trots protester kommer inte den indiska regeringen ta bort det nyligen införda förbudet mot e-cigaretter. En lag som slagit mot amerikanska storbolags etableringsplaner i landet.

Indien vägrar backa från e-cigarettförbud, något som kan slå hårt mot amerikanska rökbolag.
Indien vägrar backa från e-cigarettförbud, något som kan slå hårt mot amerikanska rökbolag.Foto:TT

I USA har det debatterats ett förbud mot elektroniska cigaretter, eller vaping som det populärt kallas. Anledningen är flera misstänkta dödsfall och värre hälsofaror än vad som tidigare varit känt med de tobaksfria nikotinrökningsalternativen. 

Men Indien har redan tagit steget och förbjudit import, försäljning och marknadsföring av elektroniska cigaretter genom ett tillfälligt dekret. Det kommer dock inte vara straffbart att bruka produkten. Straffet för den som bryter mot lagen är upp till ett års fängelse och 50.000 indiska Rupies, cirka 7.000 kronor, i böter. 

”Rapporter visar att vissa börjar tar upp vanan med e-cigaretter för att det är coolt”, kommenterade landets finansminister Nirmala Sitharaman beslutet förra veckan, skriver Independent.

Förslaget att förbjuda vaping presenterades redan i maj, skriver Independent. För att förbudet ska bli lag behöver det klubbas av parlamentet vid nästa sittning. Regeringspartiet Indiska folkpartiet har majoritet i i landets parlament. 

Indien är ett av de länder med flest rökare i världen. Beslutet att förbjuda elektroniska cigaretter slog därför hårt när det kom mot de amerikanska bolagen Juul och Philip Morris planer på att lansera sina tobaksfria rökdon i landet.

Det senare bolaget har satsat stort på e-cigaretter och har inriktad sig på att hjälpa sina kunder att byta vana.

Under lördagen hölls små protester runt om i Indien mot förbudet. Drygt 400 personer ska ha dykt upp. Men enligt Reuters menar organisatören att många avstod från att delta då de var oroade över reprimander från polisen. 

Men protesterna kommer inte att påverka den indiska regeringen. Enligt en tjänsteman vid landets hälsodepartement, som citeras av Reuters, kommer förslaget inte att dras tillbaka. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?