1515

Indien passerar 20 miljoner covidfall

Indien har passerat den oönskade gränsen 20 miljoner covidfall. Över 222.000 människor med virussjukdomen har mist livet.

Akut brist på medicinsk utrustning kräver dagliga dödsoffer.

Foto:Rafiq Maqbool

Det senaste dygnet registrerades omkring 350.000 nya fall och 3.400 människor dog, enligt uppgifter från landets hälsodepartement. Mörkertalet tros dock vara stort, hälsoexperter varnar för att siffrorna kan vara betydligt högre, skriver nyhetsbyrån AFP.

Antaganden om klart högre dödssiffror bygger bland annat på vittnesmål om massbegravningar, köer till krematorier och städer som inte längre har begravningsplatser för de döda, rapporterar brittiska BBC. 

Den akuta bristen på syrgasutrustning är fortfarande uppenbar på många sjukhus, trots internationella löften och insatser med hjälpsändningar.

Sverige fick en förfrågan 24 april genom EU:s civilskyddsmekanism (ERCC) om stöd med ventilatorer och läkemedel.

Många länder försöker samordna sändningar för att maximera effektiviteten i hjälpsändningarna.

Storbritannien har, enligt premiärminister Boris Johnson utlovat sammanlagt 1.200 ventilatorer, samt ytterligare syrgasutrustning. 

Indien har de senaste veckorna tampats med en kraftig andra våg av coronaviruset: sedan slutet av mars har åtta miljoner nya fall registrerats. Sjukhus har slagit larm om platsbrist och på många ställen saknas syrgas och respiratorer helt.

Antalet nya fall på dygnsbasis har mattats av något de senaste dagarna, från toppen på 402.000 i fredags. Det är dock för tidigt att säga om det är en reell smittominskning eller om det beror på att testkapaciteten varierar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?