Indien öppnar för att exportera vete till länder som lider brist på spannmål trots att regeringen införde ett omedelbart förbud mot exporten för två dagar sedan.
TT
Text
Foto:Matthias Schrader
Indiens handelssekreterare Subrahmanyam sade på söndagen att privata företag även ska tillåtas att uppfylla tidigare åtaganden att exportera 4,3 miljoner ton vete fram till juli. Indien exporterade över en miljon ton vete i april, huvudsakligen till grannländer som Bangladesh, Nepal och Sri Lanka.
Bristen på vete har ökat markant sedan den ryska invasionen av Ukraina. Samtidigt har Indiens egen veteproduktion drabbats av stora skador av den värmebölja som har härjat i landet. Årets produktion har minskat med flera miljoner ton och vetepriserna i landet har ökat med 20-40 procent.
Indien är världens näst största veteproducent, men den största delen av produktionen konsumeras inom landet. Förra året rörde det sig om 90 miljoner ton vete, av en total produktion på 109 miljoner ton.
TT
Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons
Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.
– Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.
– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.
Ett ännu mer uppkopplat samhälle
Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.
– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.
Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.
– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.
Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.
– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.
Fakta: SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.