Annons

Indien kan gå om Ryssland i virusfall

Covidläget i Indien blir allt mer svårhanterligt. Det senaste dygnets ökning av smitto- och dödsfall i viruset är den största sedan landets första fall upptäcktes i januari.

De senaste tre dagarna har över 20 000 nya fall registrerats dagligen i Indien, vilket gör att landet i absoluta smittotal snart kan gå om Ryssland på den föga åtråvärda listan över de värst drabbade länderna i världen. Bara det senaste dygnet räknar myndigheterna till 613 indiska dödsfall i covid-19.

I ett försök att mota den snabba smittspridningen har ett religiöst centrum, stort som 20 fotbollsplaner, i huvudstadsområdet Delhi omvandlats till en enorm karantänfacilitet med plats för 10 000 bäddar. Många av dem är enkla konstruktioner gjorda av kartong, ett desperat försök att isolera patienter med milda eller inga symtom.

Myndigheter fruktar att coronafallen i huvudstadsregionen kan komma att ha stigit till mer än en halv miljon i slutet av juli – nästan lika många som Indiens nuvarande totala statistik över virusfall.

Delstaten Maharashtra, där bland annat Bombay (Mumbai) ligger, och den sydliga staten Tamil Nadu är två av de värst drabbade regionerna. De kraftiga monsunregn som svept in de senaste dagarna spås dessutom försvåra situationen ytterligare, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

I ett försök att rädda den kraschande ekonomin har landets nedstängning successivt hävts den senaste tiden, men skolor, tunnelbanelinjer, biografer och träningsanläggningar hålls fortfarande stängda och stora folkansamlingar är förbjudna.

Landets regering säger att man hittills hanterat viruskrisen väl, men bland det indiska folket växer kritiken mot vad man bland annat ser som undermålig testning. Kritiker menar att den verkliga omfattningen av landets utbrott är mycket större än vad de officiella siffrorna visar.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?