1515
Annons

Indien höjer ribban för kinesiska uppköp

Indien sällar sig nu till de länder som höjer ribban för kinesiska uppköp. Utlänningar som vill köpa indiska företag måste få godkännande av regeringen Modi.

De nya reglerna ska blockera ”opportunistiska uppköp” från grannländer. Regeringen agerar på oro över att kinesiska intressen skulle kunna använda coronakrisen för att svälja försvagade indiska företag, skriver Financial Times.

Det indiska handelsdepartementet uppgav på lördagen att en enhet baserad i eller kopplat till ett land som gränsar till Indien måste söka regeringens godkännande innan man investerar i ett indiskt företag.

De nya reglerna påverkar kinesiska aktörer tydligast då restriktioner redan finns mot investerare från Bangladesh och Pakistan, skriver FT.

Indien är långt ifrån ensamt om sin oro för kinesiska uppköp. Flera EU-toppar har tidigare höjt ett varningens finger och till och med uppmanat regeringar i unionen att överväga att köpa andelar i viktiga företag för att hindra att de snappas upp till reapris.

Som Di tidigare rapporterat har Australien nyligen höjt ribban för utländska uppköp, en åtgärd som tolkades som ett slag mot kinesiskt kapital.

Moderatledaren Ulf Kristersson har uppmanat den svenska regeringen att ta fram en tillfällig lag som stoppar fientliga förvärv i coronakrisen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera