Annons

Indien går om Kina – kan bli mäktigast i världen

Nu förlorar Kina titeln som världens folkrikaste nation. Indien går om med en ung och modern befolkning, och en del förutspår att landet kommer att bli planetens mäktigaste.

Men Indiens trumfkort är också en av de största riskerna.

Foto:Martina Holmberg/TT

Skiftet i toppen sker i år, enligt FN:s befolkningsprognoser. Och kanske har det redan ägt rum. Indiens senaste folkräkning ställdes in på grund av pandemin, men den som drar ut tidigare trendkurvor landar på närmare 1,45 miljarder människor i Indien just nu. Detta medan Kinas befolkning krymper ner mot 1,41 miljarder.

Indierna är dessutom unga och moderna. Nästan hälften är under 25 år, vilket innebär att landet nu har den största ungdomskullen världen någonsin skådat: 650 miljoner människor. 

Det verkar också finnas en positiv jämställdhetstrend. Efter arbete mot problem som ”selektiva aborter”, då flickfoster valdes bort, finns det sedan förra året fler kvinnor än män i Indien. Det är det normala i många länder, i och med att kvinnor lever längre än män, men första gången sedan statistik började föras i Indien.

”I så fall är det oerhört positivt, om det är så att man kan lita på de här siffrorna”, säger Sten Widmalm, statsvetare vid Uppsala universitet med inriktning på Indien.

Han sätter ett frågetecken kring hur säker den indiska statistiken är, men ser många möjligheter när landet nu ska fortsätta växa – inte bara befolkningsmässigt.

”Det har blivit ett land man tittar mer på för nyinvesteringar, för vart ska kapitalet ta vägen när man funderar mer på ”decoupling”, alltså att dra sig ur Kina”, säger Widmalm.

Den hårda diktaturen i Kina ses som en risk, både politiskt och ekonomiskt, vilket gör att länder och företag världen över blir allt nyfiknare på Indien. 

Trenden gör att Indien även klättrar på ekonomiska topplistor och nu har tagit över Storbritanniens tidigare plats som den femte största ekonomin globalt. Expertisen är tämligen överens om att Indien kommer att gå om även fyran Tyskland och trean Japan, och om inte alltför många år därmed ha endast Kina och USA över sig i den ekonomiska maktordningen.

Sedan går dock bedömningarna isär.

”Efter att ha gått om Kina i befolkning kommer Indiens ekonomi att gå om Kinas, och kan till och med överträffa USA:s under andra halvan av detta århundrade. Då hamnar de högst upp i en ny världsordning”, säger forskaren Yi Fuxian vid University of Wisconsin-Madison i USA, i en artikel på nyhetssajten Axios.

Andra tycker det är alldeles för tidigt att ropa hej.

”Huruvida Indiens ekonomi någonsin går om USA:s är för tidigt att sia om. Väldigt mycket institutionella reformer återstår i Indien”, säger Robert Blohm, Kanada-baserad ekonom, till Axios. 

Sten Widmalm håller med. Han nämner flera stora problem som Indien måste övervinna, däribland den nuvarande politiska trenden.

”Det som är oroväckande är att ett land som har så stor betydelse i världen går i auktoritär riktning sedan 2014, då premiärminister Narendra Modi tog makten.”

Modi har styrt landet mot en allt hårdare hindunationalism. Är du inte hindu blir alltså livet mycket svårare – och minoriteter finns det många av i jättelandet. Riskerna med detta kan komma att märkas tydligare först i sämre tider.

”När ekonomin går dåligt så har man inte en konfliktlösningsmekanism som på fredlig väg kan hantera motsatta intressen, som man har i en fungerande demokrati”, säger Widmalm och fortsätter:

”Och det leder i sin tur till risk för ökat våld i samhället.”

En annan jättefråga som är värre i Indien än på många andra håll är miljön, exempelvis luftkvaliteten när landet fortsätter att använda fossila bränslen både på gatorna och i kraftproduktion.

”Det har blivit så fruktansvärt att det är svårt att vara i de stora städerna. Det är katastrof”, säger Sten Widmalm.

Ändå växer metropolerna så det knakar, eftersom folk mer eller mindre tvingas dit om de vill kunna försörja sig. Därmed riskerar även exempelvis vattnet att ta slut.

”Det är dåligt med vatten, det är dåligt med ström...

Miljöförstöringen, samt konflikter med Kina, är stora hinder för att utvecklingen ska gå i rätt riktning”, säger Widmalm.

Innehåll från VolumentalAnnons

Med AI tar Volumental skoshopping till nästa nivå

Foto:Aurora Horwood

Med AI och och 3d-skanning skapar Volumental datadrivna, smarta shoppingupplevelser baserade på passform. Tack vare företagets banbrytande FitTech-plattform hittar kunder skor som verkligen passar, och miljöavtrycket från tillverkning och handel minskar.

Perfekt passform är inte en storlek, det är en känsla. Och framtidens shopping är redan här när det snabbväxande techföretaget Volumental med hjälp av 3d-scans av fötter och artificiell intelligens hittar rätt sko till miljontals kunder. Den världsunika plattform med hård- och mjukvara samt mobila produkter som företaget utvecklat används idag av skotillverkare och återförsäljare över hela världen.

– Varje kropp är unik och förtjänar ett enkelt och roligt sätt att hitta den perfekta passformen. Val av storlek är ett jobb för datorer, säger Alper Aydemir, CEO och medgrundare av Volumental.

Viktigt med både ansvar och frihet

På Volumental arbetar datavetare, machine learning-ingenjörer, UX-forskare och detaljhandelsexperter sida vid sida. För att utveckla banbrytande teknik bygger företaget en kultur där människor med olika erfarenheter och utbildning ges verktyg, resurser – och frihet.

– FitTech-industrin är ny och snabbrörlig. Vi måste hela tiden försöka se flera steg framåt för att förstå nästa tekniksteg och konsumenttrender. För att snabbt ta oss i den riktning vi vill måste vi ge våra team väldigt mycket ansvar och självbestämmande, säger Lukas Tallund, CPO på Volumental.

En av utmaningarna i jobbet är att koppla ihop spjutspetsteknik med bra kundupplevelser. I teamen på Volumental jobbar därför de olika professionerna tätt tillsammans.

– Till skillnad från många konkurrenter har vi lyckats bra med att kunna översätta det AI och våra modeller säger att kunden ska köpa, till något som konsumenter faktiskt vill ha. Vår teknologi ska göra skillnad, den ska kännas rolig, enkel och till och med lite magisk, säger Lukas Tallund.

Fler branscher i framtiden

Efterfrågan på Volumentals teknik ökar, och i framtiden siktar man på att expandera till branscher som glasögon och kläder. Men innan det blir verklighet fortsätter företaget att göra skillnad i skobranschen. Med data från 30 miljoner fötter kan Volumental påverka skoindustrins miljöavtryck både tidigt i produktionskedjan så att användbara skor tillverkas, och i konsumentledet där antalet returer minskar när kunder kan köpa skor som garanterat passar.

– I framtiden vill vi att alla människor ska kunna använda sin egen passforms-profil när som helst, var som helst. Nu sätter Volumental standarden på marknaden och får den utvecklingen att hända, säger Alper Aydemir.

Fakta om Volumental

Volumental lanserade sin första skanner i butik 2016 och har idag skannat 30 miljoner fötter över hela världen. Volumental finns i över 3000 butiker i mer än 46 länder, i Sverige bland annat i butiker som XXL och The Runner’s Store.

www.volumental.com 

 

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Volumental och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera