Annons

Immunovias vd ser stor potential i USA – aktien lyfter 10 procent

Försäljningspotentialen för Immunovias test Immray Pancan-d är stor, då företaget i första hand riktar sig mot den så kallade familjära ärftliga högriskgruppen, som består av cirka 350.000 personer i USA. I framtiden kan den dock komma att omdefinieras och inkludera även dem som har en nära släkting med bukspottskörtelcancer, och då omfatta cirka 1,5 miljoner personer i landet. Aktien är upp drygt 10 procent på måndagsbörsen.

Patrik Dahlen, vd i Immunovia.
Patrik Dahlen, vd i Immunovia.Foto:Immunovia

Det säger Immunovias IMMNOV -0,22% Dagens utveckling vd Patrik Dahlén till Di TV efter att bolagets test lanserats till ett listpris på 995 dollar per test. Efter att i förra veckan ha fått godkännande från myndigheter i USA att starta försäljningen av testet är nu försäljningen enligt Patrik Dahlén i gång, de första testerna är i laboratoriet och de första fakturorna utsända.

Testet Immray Pancan-d är det första blodtestet för tidig upptäckt av bukspottkörtelcancer. Kritik har dock väckts om att magnetröntgentest eller endoskopiskt ultraljud fortfarande krävs för att konstatera denna cancertyp, men blodtestets fördel är att det inte kräver specialistpersonal och därför inte är lika dyrt att utföra.

”Blodtest gör det möjligt att personer i större omfattning kan få tillgång till tidig diagnostik, det är en fördel att kunna utbreda det till hela riskgruppen”, säger Patrik Dahlén.

Tillståndet att använda testet är utfärdat från delstaten Massachusetts, men innebär enligt Patrik Dahlén att det går att använda i de allra flesta delstater – det är enligt honom bara en handfull som krävs särskilt tillstånd. Immunovia avser också att inom kort uppdatera marknaden om hur man ser på marknaderna i Europa och Asien.

Vad gäller priset, 995 dollar, har Immunovia enligt Patrik Dahlén gjort detaljerade undersökningar som funnit en stor priselasticitet upp emot 3.000 dollar. Som jämförelse kostar magnetröntgen och endoskopisk ultraljudsundersökning cirka 6.000-7.000 dollar. Till en början kommer patienterna själva att få betala för testerna, men bolaget arbetar mot försäkringsbolagen och hoppas att patienter mot slutet av 2022 ska kunna få ersättning från försäkringsbolagen för testerna.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera