1515
Annons

IMF: Statsskulderna rusar till krigsnivåer

Coronaviruset får världens samlade skulder att stiga snabbare än under finanskrisen enligt Internationella valutafonden, som nu spår kraftigt ökade budgetunderskott.

IMF-chefen Kristalina Georgieva.
IMF-chefen Kristalina Georgieva.Foto:AP

Krispaketen har haglat den senaste månaden. Bara G20-länderna har meddelat finanspolitiska åtgärder för 3.300 miljarder dollar samt lån och garantier för ytterligare totalt 4.500 miljarder dollar enligt Internationella valutafonden, IMF.

Åtgärderna behövs för att möta den djupaste krisen sedan 1930-talets depression. Men på andra sidan coronakrisen väntar stora budgetunderskott och växande statsskulder.

Bara i år spås världens samlade offentliga skulder öka med över 13 procentenheter till 96,4 procent av globalt BNP enligt IMF. Det är en större uppgång än under finanskrisen.

Även budgetunderskotten väntas stiga mer än under finanskrisen. Bara i USA spår IMF en ökning på närmare 10 procentenheter till ett underskott på över 15 procent av BNP.

Att räntorna förblir låga på många håll i världen hjälper länder att bära högre skuldbördor. För tillväxtmarknader, och vissa avancerade ekonomier med svaga statsfinanser, innebär osäkerheten istället högre räntor och därmed högre finansieringskostnader.

Som de flesta prognoser för närvarande är IMF:s senaste siffror omgärdade av stor osäkerhet. Hur länge virusutbrottet varar och hur snabbt världsekonomin återhämtar sig blir avgörande.

Klart är att de finanspolitiska kostnaderna för coronapandemin blir kvar efter att utbrottet ebbat ut. Just nu är allt fokus på akuta åtgärder. I nästa steg kommer bredare stimulanser för att stötta ekonomin till en snabb återhämtning, också det med en prislapp. 

Även vid en snabb återhämtning, med en rejäl tillväxtimpuls nästa år, kommer statsskulderna världen över ligga kvar på höga nivåer. 

Den tidigare ECB-chefen Mario Draghi hävdade nyligen att de offentliga skulderna kommer att stiga permanent av krisen. IMF anser för sin del att skuldsättningen under lång tid gått i en oroande riktning och att regeringar måste vara redo att sänka sina skulder igen efter krisen.

Det närmaste vi har att jämföra med avseende den stundande uppgången i de offentliga skulderna är krig. Efter andra världskriget tog det USA ett kvarts sekel att få ned statsskulden till nivåerna före krigsutbrottet igen. Det indikerar att normaliseringen kommer att ta tid men att den sannolikt inte är omöjlig.

LÄS MER: Mer än dubbelt så illa för Sverige som för världen

Innehåll från RekomoAnnons

Tänker andra hand i första hand

Fler och fler företag och organisationer inser fördelarna med att tänka begagnat i stället för nytt när de gör om sina kontor. Rekomo hjälper företag att inreda med återbrukade och prisvärda möbler.

– Vi köper, säljer och hyr ut begagnade kontorsmöbler över hela Sverige, förklarar Jonas Åström, VD Rekomo. Vi erbjuder allt från hela arbetsplatser med bord, stolar, skärmväggar, förvaring men även möbler till övriga utrymmen som lounger, fikarum och konferensrum.

Helhetslösning

Jonas Åström menar att det inte är svårare att köpa in begagnad kontorsinredning än att köpa helt nytt.

– Vi är som vilket annat inredningsföretag som helst. Vi har ett stort utbud av återbrukade kvalitetsmöbler och köper in stora kvantiteter så vill man ha en enhetlig möblering löser vi det.

Rekomo hjälper till med allt från att komma med inredningsförslag till leverans och montering.  Dessutom kan de köpa och hämta de gamla möblerna för återanvändning hos andra företag. 

– Många kontorsmöbler och annan inredning är av väldigt bra kvalitet och håller länge. Sådana möbler köper vi gärna in. Även om fler och fler tänker andra hand i första hand slängs det tyvärr fortfarande alldeles för mycket möbler. Är en stolsdyna sliten så kan vi klä om stolen i ett nytt fräscht tyg i den färg kunden vill ha, säger Jonas Åström.

Nytt kontor till halva priset

Ofta går det knappt att se att möblerna är begagnade och många hade nog blivit förvånade om de visste att all inredning i det splitternya kontoret faktiskt är återbrukat. Prislappen för en kontorsrenovering med begagnad inredning brukar hamna på ungefär hälften av vad det hade kostat att köpa in helt nytt. Men även om ekonomin är viktig så är miljöbesparingen den största vinsten.

Attraherar arbetskraft

Många företag har idag hållbarhet som ledstjärna och då ska det naturligtvis även inbegripa kontorsrenoveringen. Och den ökade miljömedvetenheten märks, intygar Jonas Åström.

– Förr köpte man begagnat för att det var billigare, idag har det svängt och nu köper många begagnat främst för att det är bättre för miljön. För många företag är det också ett medvetet val för att locka yngre miljömedvetna medarbetare som vill arbeta på ett företag som tar miljön och hållbarhetsfrågan på allvar. 

På senare tid har även flera offentliga verksamheter genom ramavtal fått förutsättningar att inreda sina lokaler med begagnade möbler. Det är ett stort steg framåt.

Flerårsgaranti och leasingmöjligheter

Marknaden för begagnade kontorsmöbler har utvecklats mycket de senaste åren och Rekomo erbjuder alltid minst två års garanti även på begagnade kontorsmöbler. Det finns också möjlighet att hyra eller leasa möbler.

– Kunden kan välja om man vill hyra en månad eller över en längre period. Företagen får en ökad flexibilitet och kan anpassa sitt kontor efter olika behov, säger Jonas Åström.

Om Rekomo
Rekomo säljer, köper och hyr ut begagnade kontorsmöbler till kontor i hela landet och har erbjudit återvunna och prisvärda kontorsmöbler sedan 1992. Grunden i affärsidén är hög kundnöjdhet och låg miljöpåverkan – det är lika viktigt att kunden ska bli nöjd med sitt kontor som att rädda miljön. 

Läs mer på rekomo.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rekomo och ej en artikel av Dagens industri

Virusoro får kineser att nobba shoppingvecka: ”Inte mycket action”

HONGKONG. Det är inte mycket som glimrar under Kinas ”gyllene vecka” som pågår just nu. I stället för att turista och shoppa stannar de kinesiska konsumenterna hemma, oroade för att fastna i virusrestriktioner om de skulle bege sig ut på resor. I Hongkong ekar lyxshoppingkvarteren tomma.

Canton Road i Hongkong.
Canton Road i Hongkong.Foto:Kin Cheung

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera