1515
Annons

IMF sänker prognosen – igen

IMF justerar ännu en gång ned sin prognos för världsekonomin, men ser samtidigt en mer balanserad riskbild. Utan fjolårets penningpolitiska lättnader hade den globala tillväxten blivit markant svagare, enligt valutafonden.

Foto:AP

Internationella valutafonden sänker sin prognos för den globala BNP-tillväxten med 0,1-0,2 tiondels procentenheter. IMF räknar nu med att världens produktion av varor och tjänster ökade med 2,9 procent i fjol och kommer att öka med 3,3 respektive 3,4 procent i år och nästa år.

”Nedrevideringen återspeglar i första hand negativa överraskningar i ett antal tillväxtekonomier, främst Indien, som har lett till en omvärdering av tillväxtutsikterna för de kommande två åren”, skriver IMF i en uppdatering av oktober-prognosen.

Men IMF ser också tecken på att den globala industrikonjunkturen har slutat att försämras, att världshandeln har slutat krympa och noterar att handelsavtalet mellan USA och Kina ihop med en ordnad brexit ökat riskaptiten. Valutafondens ekonomer noterar dock att ännu så länge mer handlar om just tecken på en stabilisering snarare än faktiska utfall.

Viktigast är dock att penningpolitiken i många ekonomier under fjolåret svängde om från åtstramande till stimulerande.

”Tillväxtprognosen skulle ha varit 0,5 procentenheter lägre för både 2019 och 2020 om det inte hade varit för den penningpolitiska stimulansen”, skriver IMF.

Den amerikanska ekonomin väntas nu växa med 2,0 procent i år och 1,7 procent nästa år. Motsvarande tal för euroområdet är 1,3 respektive 1,4 procent. I båda fallen är 2020-prognosen nedreviderad med 0,1 procentenheter från oktober.

Kinas tillväxttakt väntas fortsätta att bromsa in, från 6,1 procent 2019 till 5,8 procent 2021. Det nyligen undertecknade fas ett-avtalet, med stopp för nya tullar, utgör dock en motkraft till konjunkturförsvagningen.

IMF bedömer att riskbilden för den globala ekonomin fortfarande drar åt det negativa hållet, min i mindre grad än i oktober.

”De tidiga tecknen på stabilisering kan hålla i sig och leda till en gynnsam dynamik mellan den fortsatt motståndskraftiga hushållsefterfrågan och ett starkare investeringsklimat bland företagen”, skriver IMF.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?