Annons

IMF: Risk för grexit – igen

Om tre veckor ses EU:s finansministrar för att bland annat diskutera Greklands skuldberg. Om Grekland då inte har nått en uppgörelse om ytterligare åtstramningar med långivarna väcks frågan om grexit på nytt, enligt IMF.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras.
Greklands premiärminister Alexis Tsipras.Bild:TT

Internationella valutafonden, IMF, höjer nu ett varningens finger för att tiden är knapp för Grekland. Landets regering har nu tre veckor på sig att bryta dödläget i samtalen med långivarna, om landets sargade ekonomi, annars riskerar skuldkrisen att blossa upp på nytt, enligt IMF.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras står därmed inför dilemmat att gå med på ytterligare åtstramningar eller utlysa nyval, enligt The Guardian.

IMF spår att landets skuldbörda kan vara ”explosiv” vid 2030 och nu är det viktigt att en uppgörelse nås så fort som möjligt, enligt Aristides Hatzis, professor i juridik och ekonomi vid universitetet i Aten.

"Om dessa förhandlingar inte är i hamn innan den 20 februari, när euroområdets finansministrar träffas, kan vi eventuellt befinna oss i en politisk katastrof som skulle väcka farhågorna om en grexit igen”, säger han till The Guardian.

Dödläget i samtalen med långivarna beror bland annat på deras tvivel om att Grekland kommer klara av att uppnå budgetmålen innan det senaste lånprogrammet löper ut 2018. Bland andra IMF menar att landet inte kommer att klara av att nå ett budgetöverskott på 3,5 procent utan ytterligare skattehöjningar och sänkningar av pensioner, enligt The Guardian.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera