1515

IMF: Kommer att bli ”mycket värre” än finanskrisen

Coronapandemin har orsakat en global recession som kommer att bli ”mycket värre” än finanskrisen 2008. Det dystra budskapet kommer Internationella valutafonden IMF:s chef Kristalina Georgieva med.

Foto:Jens Meyer

Den 23 mars spådde Georgieva att krisen i coronavirusets spår ser ut att bli i nivå med finanskrisen. Knappt två veckor senare har läget blivit än mörkare och på ett pressmöte via videolänk vred hon på fredagen upp varningen.

”Det här är en kris som ingen annan. Vi har bevittnat hur världsekonomi helt har bromsat in. Vi är nu i en recession. Läget är mycket värre än under finanskrisen 2008–2009”, säger hon.

IMF-chefen säger att många riksbanker och finansministrar redan har vidtagit åtgärder som saknar motstycke för att mildra den ekonomiska chocken och stabilisera marknaderna, men att mer – mycket mer – behövs. I synnerhet för att hjälpa utvecklingsländerna.

Fattigare länder drabbas värst av den ekonomiska krisen, inte minst när kapitalstarka utländska investerare flyttar sina pengar, säger Georgieva och uppger att långt större summor har försvunnit från dessa tillväxtmarknader än under finanskrisen, motsvarande nära 900 miljarder kronor är borta sedan coronapandemin började.

Mer än 90 av IMF:s 189 medlemsländer har ansökt om lån från valutafonden för att bekämpa coronaviruset och Georgieva säger att IMF är berett att använda så mycket som behövs ur dess krisfond på 10.000 miljarder kronor för ekonomisk hjälp.

28 länder i Afrika, Asien och Latinamerika har hittills fått medel ur IMF:s fond eller Världsbankens motsvarande fond.

Georgieva betonar dock att IMF och Världshälsoorganisationen WHO uppmanar länderna att enbart använda hjälpen för att direkt bekämpa viruset, som att betala läkare och sköterskor samt köpa in skyddsutrustning.

”Det här är mänsklighetens mörkaste stund under min livstid, ett stort hot mot hela världen som tvingar oss att stå starka, förenas och skydda våra mest utsatta och svaga”, säger Georgieva.

En åtgärd Georgieva hoppas på är att förmå Kina och andra kreditorer att skjuta upp indrivandet av fattigare länders skulder i åtminstone ett år. Samtalen med Kina uppges vara ”konstruktiva”.

Världsbankschefen David Malpass skriver i ett inlägg på Linkedin att ett tillfälligt stopp för avbetalningar kan införas till den 1 maj. Fram till dess ska Världsbanken och IMF utvärdera ländernas skulder och deras förmåga att kunna betala tillbaka dem. eller om det finns behov av nedskrivning av lånen.

Malpass stämmer samtidigt in i Georgievas ord om det finansiella läget. ”Bortom covid-19-pandemin och dess påverkan på hälsan är vi inne i en global recession”, skriver han.

Över en miljon människor i världen har smittats, över 53.000 har avlidit.

 


Innehåll från MousetrapperAnnons

Bespara dina anställda onödig smärta

En aktuell undersökning, genomförd av Kantar SIFO på uppdrag av Mousetrapper, visar att 46 % av alla bildskärmsarbetare arbetar hemifrån – vilket innebär ca 1700 000 personer. När vi ställde följdfrågan om smärtan uppkommit sedan de började arbeta hemifrån under pandemin blev vi överraskade. Hela 20 % av de som börjat jobba hemifrån under pandemin, eller drygt 230 000, har upplevt att de fått musarmsliknande besvär sedan den startade!

Musarm – eller Repetitive Strain Injury (RSI) som det egentligen heter – är ett samlingsnamn för flera olika tillstånd som uppkommer när man under lång tid arbetar med armar och händer i statiska positioner. Det kan leda till överansträngning i alla de muskler som omger nacke, axel, arm eller hand. En korrekt arbetsställning ökar chanserna att slippa, eller lindra, repetitiva belastningsskador/RSI – vilka annars riskerar att bli kroniska. 

Alla borde arbeta centrerat

Genom att arbeta centrerat, med händerna innanför axlarna, så får man en avslappnad arbetsställning och kan undvika problem som kan uppstå vid arbete med en traditionell datormus, när man inte längre behöver sträcka sig efter musen på skrivbordet. 

Om man inte behandlar sin musarm, utan bara biter ihop, riskerar man att få en livslång kronisk skada. Man kan lära sig att hitta andra vägar att arbeta, men återgår man till gamla vanor så kommer smärtan tillbaka. 

Genom att agera i tid är mycket vunnet, ur ett individperspektiv men också ur ett rent samhällsekonomiskt perspektiv. Många måste sjukskrivas i perioder och genomgå rehabiliterande åtgärder för att kunna återgå till arbetet. Vilket i de allra flesta fall hade kunnat undvikas med mer kunskap och bättre hjälpmedel.

Tre tips som hjälper

Sitter man hemma och arbetar så är det tre saker som är viktiga att tänka på om man vill undvika musarm:

1. Håll fötterna stadigt mot marken.
Ställ in stolen så att fötterna vilar stadigt på golvet, fötterna placeras något framför knäna. Använd vid behov ett fotstöd.

2. Håll armarna i linje med golvet.
Låt axlarna slappna av och håll armbågarna i ca 90° vinkel. Om du ändrar position, så försök att hålla dig inom ett intervall på mellan 70° och 135° – och växla gärna med att arbeta stående i intervaller.

3. Arbeta centrerat.
För att förhindra förslitningsskador är det avgörande att hålla händerna centrerade, innanför axlarna. En vanlig fälla är att sträcka ut armen för att nå musen bredvid tangentbordet. Genom att använda en ergonomisk mus, som Mousetrapper, får du en ergonomiskt sund ställning som håller armar och händer avslappnade. En centrerad mus ger, ofta efter bara ett par veckor, en märkbar förbättring.

4. Bonustips!
Placera skärmen i rätt höjd, dina ögon föredrar att titta nedåt. Placera skärmens övre del i ögonhöjd, eller något lägre. Om du arbetar på en bärbar dator, överväg ett laptop/tablet-stativ och ett fristående tangentbord för att kunna uppnå en korrekt, bekväm höjd.

Vill du ha fler råd och övningar för en förbättrad arbetssituation hemma, och en presentation av våra ergonomiska muslösningar – besök mousetrapper.com.

Läs mer om Kantar SIFO på uppdrag av Mousetrapper

 

Mer från Mousetrapper

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mousetrapper och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?