1515
Annons

IMF har "fullt förtroende" för Georgieva

Styrelsen för Internationella valutafonden (IMF) har fullt förtroende för chefen Kristalina Georgieva, som får fortsätta sitt arbete inom organisationen.

Kristalina Georgieva, chef för Styrelsen för Internationella valutafonden (IMF).
Kristalina Georgieva, chef för Styrelsen för Internationella valutafonden (IMF).Foto:Jose Luis Magana

Det meddelar styrelsen efter ett möte, där den har tagit ställning till anklagelser om att Georgieva i en tidigare roll som chef vid Världsbanken ska ha manipulerat data för att gynna Kina.

”Efter att ha gått igenom allt bevismaterial som har lagts fram förnyar styrelsen sitt förtroende för den verkställande direktörens ledarskap och möjligheter att fortsätta att på ett effektivt sätt utföra sina förpliktelser”, skriver styrelsen i ett uttalande.

Anklagelserna om att Georgieva pressat medarbetare att skönmåla Kina i rankningslistan ”Doing Business 2018” kom i september, efter en utredning av advokatfirman Wilmer Hale på uppdrag av Världsbankens etiska kommitté. 

Georgieva underrättade IMF:s styrelse om innehållet i rapporten, vars slutsatser och tolkningar hon då sade att hon inte alls håller med om.

Nu tackar hon i ett skriftligt uttalande styrelsen. Hon säger vidare att hon välkomnar beslutet och att anklagelserna helt saknar grund.

Enligt Wilmer Hale-utredningen har det förekommit både direkta och indirekta påtryckningar när ”Doing Business 2018” producerades av Världsbanken. Det handlar bland annat om krav på att ändra mätmetoder, för att på så sätt lyfta Kinas placering i rankningslistan.

Pådrivande bakom påtryckningarna var enligt utredningen troligen den dåvarande chefen för Världsbanken, sydkoreanen Jim Yong Kim. 

USA:s finansdepartement, en av de tyngsta aktörerna inom både Världsbanken och IMF, meddelade i september att man ska analysera vad som beskrivs som ”allvarliga avslöjanden”.

Enligt nyhetsbyrån Reuters pratade USA:s finansminister Janet Yellen på måndagen med Georgieva och sade då att anklagelserna väckte bekymmer, men att bristen på direkta bevis gjorde att ett chefsbyte var obefogat.


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?