1515
Annons

IMF ger miljardlån till nödställda länder

Flera stora nödlån har beviljats till länder i kris av Internationella valutafonden IMF. I coronavirusets spår har fler än 90 länder vänt sig till IMF:s snabbprogram för att få ekonomisk hjälp att hantera coronapandemin.

Tanken är att pengarna ska betalas ut fort och under fredagen tilldelades Tunisien, Albanien, Kosovo, Malta och Nordmakedonien nödlån.

Tunisien får låna 745 miljoner dollar, motsvarande runt 7,4 miljarder kronor. Pengarna kommer att användas för att finansiera sjukvårdsinsatser, stärka det sociala skyddsnätet och för att hjälpa företag att överleva den ekonomiska krisen.

IMF har motsvarade närmare 10 biljoner kronor i sin kassa och av de pengarna har 1 biljon öronmärkts för snabbprogrammet för ekonomisk hjälp.

Covid-lättnad i megastad där Volvo Cars tillverkar

Från och med måndag släpper den kinesiska mångmiljonstaden Chengdu på de covidrestriktioner som infördes den 1 september. 

Invånare måste dock fortfarande ta ett covid-test varje vecka och uppvisa ett negativt resultat om man vill besöka offentliga byggnader eller åka med stadens kollektivtrafik.

Foto:Karin Olander/TT

Chengdu med 21 miljoner invånare är den största staden i Kina att införa en total nedstängning sedan Shanghai gjorde detsamma tidigare i år. Beskedet betyder nu att till exempel skolor, restauranger och museum kan öppna igen.

Volvo Cars tillverkaren sin bästsäljande modell XC60 i Chengdu, men har sedan tidigare kunnat starta sin produktion igen genom en så kallad fabriksbubbla där de anställda bor på hotell.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera