1515

IMF-deal tvingar fram högre bensinpris i Egypten

Priserna på bensin och diesel i Egypten har skuttat upp med runt 50 procent. Det är ett resultat av att subventionerna av fossila bränslen sänks, som ett led i en uppgörelse med Internationella valutafonden (IMF).

"92-oktanig bensin kostar från och med torsdagen 5 pund, mot tidigare 3:50 pund, per liter", säger oljeminister Tarek El-Molla till nyhetsbyrån Reuters.

De i landet vanligaste bränslena, diesel och 80-oktanig bensin, stiger procentuellt sett ännu mer, från 2:35 till 3:65 pund. Och priset på gasflaskor för matlagning fördubblas, till 30 pund per styck. Ett egyptiskt pund motsvarar cirka 50 öre.

Höjningarna är inte de första, och inte heller tänkta att bli de sista. Men sannolikt vågar regeringen inte höja mer nu, av rädsla för folkligt missnöje. Så för tillfället förblir subventionerna stora — enligt El-Molla sjunker de under det kommande året från 145 miljarder till 110 miljarder pund.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?