IMF-chefen ställs inför rätta på måndag

IMF-chefen Christine Lagarde kommer på måndag ställas inför domstol för att försvara sig mot anklagelserna om att hon har agerat vårdslöst som Frankrikes finansminister när hon betalade ut över 400 miljoner euro i en förlikning, motsvarande närmare 3,9 miljarder kronor, med affärsmannen Bernard Tapie, rapporterar AFP.

Lagarde nekar till anklagelserna och hänvisar till att hon agerade "i statens intresse", när hon betalade 404 miljoner euro till Bernard Tapie, som anklagat franska staten för att ha lurat honom när han gick i personlig konkurs, samtidigt som han ägde Adidas och fotbollslaget Olympique Marseille.

Pengarna betalades ut 2008, men sedan dess har Tapie tvingats betala tillbaka pengarna efter en lång rättstvist.

Lagarde var Frankrikes finansminister mellan 2007 och 2011. Hon anklagas inte för att personligen ha vunnit något på utbetalningen, utan åklagarna menar istället att pengarna har missbrukats.

Om Lagarde döms till brott riskerar hon ett ettårigt fängelsestraff samt 15.000 euro, motsvarande ungefär 145.000 kronor, i böter.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?