ANNONS:
Till Di.se
Trumps handelskrig

IMF-chefen: Handelskrig "vore oförlåtligt misslyckande"

En världshandel som växer så det knakar men också ett handelssystem som riskerar att ”slitas i stycken”.

Krypskyttet mellan USA och Kina dominerar när IMF och Världsbanken inleder sitt vårmöte på måndagen.

Internationella valutafonden IMF:s ordförande Christine Lagarde skrädde inte orden i ett uppvärmningstal i Hongkong i förra veckan.

Regelsystemet som vi gemensamt ansvarar för riskerar att slitas i stycken, varnade hon bland annat. ”Det vore ett oförlåtligt politiskt misslyckande.”

Handelsstriden mellan USA och Kina vilar tungt över IMF och Världsbankens traditionsenliga sammankomst i Washington, där – utöver finansministrar och centralbankschefer – näringslivskändisar som Bill Gates och Michael Bloomberg deltar.

”Det dominerar så klart totalt”, säger Johan Javeus, chefsstrateg på SEB.

Christine Lagardes varning i tisdags kom bara timmar efter att Kinas president XI Jinping hade spelat ned risken för ett handelskrig med USA i ett högstämt tal där han bland annat lovade att sänka tullar, öka Kinas import och kämpa för en öppen global ekonomi.

Peking underströk senare att Xi Jinpings tal inte bör uppfattas som en signal om eventuella eftergifter och att Kina ”inte kommer att tveka att svara” om USA trappar upp konflikten ytterligare.

Världshandelsorganisationen WTO meddelade i torsdags att den globala handeln förväntas växa 4,4 procent under 2018, men varnade också att tecken på att krypskyttet mellan USA och Kina påverkar utvecklingen negativt redan kan skönjas.

Trump-administrationen har aviserat tullar på totalt 1 333 kinesiska varor till ett värde av 150 miljarder dollar, motsvarande 1 265 miljarder kronor. Kina har svarat med tariffer på ett hundratal amerikanska varor. Inga av tullarna har ännu trätt i kraft.

”Jag tror att vi kan vänta oss förhandlingar förr eller senare. Tullar kanske införs innan dess, kanske inte. Det finns ingen anledning att gripas av panik”, konstaterade Donald Trumps högste ekonomiska rådgivare Larry Kudlow i förra veckan.

Bedömare befarar dock att de verkliga knäckfrågorna, däribland USA:s massiva handelsunderskott och Kinas krav på att utländska företag med verksamhet i landet delar med sig av bolagsspecifik teknik, blir svåra att lösa.

Allt fler beskriver därtill konflikten som en strukturell kraftmätning: vem som klarar sig längst beror framför allt på ekonomiskt och politiskt svängrum.

Till exempel uppgår den amerikanska exporten till Kina endast till 0,7 procent av USA:s BNP, medan samma siffra för Kina är 4 procent.

Samtidigt varnas för att tullar riskerar att lägga sordin på den amerikanska tillverkningsindustrin starka tillväxt – som har gett 300 000 nya jobb på mindre än två år – och slå särskilt hårt mot jordbrukare, en av Donald Trumps viktigare väljargrupper.

Häromdagen rapporterade New York Times att Donald Trump överväger ett återinträde i Trans-Pacific Partnership i syfte att öppna upp nya marknader för amerikanska bönder, som förlitar sig kraftigt på export till Kina.

Utträdet ur TPP i januari 2017 var ett av Donald Trumps första beslut som president.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies