1515

IMF-chefen: Fed-räntehöjning skulle vara ett "gott tecken"

IMF-chefen Christine Lagarde delar marknadens bedömning om sannolikheten för en ny räntehöjning från Federal Reserve i kväll, och en räntehöjning skulle vara ett "gott tecken".

Det sade hon i samband med en paneldiskussion i Frankfurt på onsdagen, enligt Bloomberg News.

"Jag håller med marknaden om det - 95 procent säker på vad som troligen kommer att hända", sade hon.

Terminspriserna visar att marknaden har prisat in en sannolikhet på 95 procent för att Fed ska höja räntan med 25 punkter, till 1,00-1,25 procent i kväll. Räntebeskedet lämnas klockan 20.00.

Christine Lagarde talade också om en positiv utveckling i inflationen.

"Inflationen börjar närma sig nivåer som den bör vara på, och inte bara inflationen utan också kärninflationen och det är goda indikatorer på en ekonomi som går bättre", sade IMF-chefen.

Uttalandet kom ungefär samtidigt som ny statistik publicerades som visade att kärn-KPI-inflationen i USA oväntat sjönk till 1,7 procent i maj fån 1,9 procent i april. Kärninflationen har därmed sjunkit fyra månader i rad, från 2,3 procent i januari.

Christine Lagarde sade vidare att hon är oroad över "tillgångsvärderingar som trycks upp av en grad av övermått (exuberance) som är svårförklarlig i nuläget".

En annan orosfaktor är, enligt IMF-chefen, de föreslagna förändringarna i den finansiella regleringen "som om de generaliseras till hela banksektorn i ett land som USA skulle vara ett skäl till oro".

"En viss sänkning av ribban är acceptabelt för mindre kooperativa banker, men att gå långt utöver detta skulle vara ett skäl till oro", sade hon.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?