Annons

IMF: Bort med ränteavdragen

Den expansiva penningpolitiken i Sverige måste fortsätta till dess att det sker en varaktig ökning av inflationen. Och ränteavdragen på bostadslån måste bort, skriver Internationella valutafonden (IMF) i ett utlåtande om svensk ekonomi.

Magdalena Andersson
Magdalena Andersson

"Räntehöjningar bör övervägas först när det finns tecken på att inflationen har en varaktig uppåtgående trend", skriver IMF, efter sin årliga översyn av svensk ekonomi.

IMF håller fast vid sina tidigare rekommendationer till Sverige. Det handlar till exempel om slopade ränteavdrag och en avreglering av hyresmarknaden. IMF vill se att Finansinspektionens förslag om striktare amorteringsregler införs så snabbt som möjligt, för att mota riskerna på bostadsmarknaden.

Jämför bolåneräntor ¬– från 1,25% (extern tjänst)

Finansminister Magdalena Andersson (S) beskriver frågan om avtrappade ränteavdrag som hypotetisk just nu.

"Om frågan blir aktuell måste det naturligtvis ske med stor omsorg om de hushåll som skulle påverkas och givetvis också med kompensatoriska åtgärder.Det är inte så att den här frågan bara kan diskuteras i samband med att man diskuterar bostadspolitik. Den kan ju naturligtvis diskuteras enskilt eller i samband med skattefrågor i stort", tillägger hon.

TT: Finns det någon särskild skatt du kan tänka dig koppla ett sänkt ränteavdrag till?

"Vi är inte där. Du ställer frågor för långt fram i processen. Vi är inte i en sådan process i dagsläget", säger Andersson.

IMF:s ekonomer är i rapporten kritiska mot att det trots det kraftigt ökade byggandet inte finns tillräckligt med bostäder med lägre hyror. I sammanhanget efterlyser de, som vanligt, också en avreglering av hyresmarknaden.

Magdalena Andersson säger efter att ha tagit del av kritiken att Sverige nu har det högsta bostadsbyggandet sedan miljonprogrammets dagar.

"Men det är ju, som IMF påpekar, också viktigt att det byggs lägenheter till hyror som man kan hyra med normala inkomster och inte bara lyxiga bostadsrätter".

En avreglering av hyresmarknaden tror Andersson dock inte på.

"Att höja hyrorna är ju inte något som underlättar för människor att komma in på bostadsmarknaden", säger hon.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?