1515

Ilska i Gibraltar efter brexit-direktiv

I direktiven till manglingarna mellan EU och Storbritannien finns en formulering om Gibraltar som faller Spanien på läppen – och som får den lilla enklavens ledare att resa ragg.

Storbritannien fick Gibraltarklippan vid freden i Utrecht 1713. Sedan dess har Spanien med varierande styrka krävt territoriet tillbaka.

I britternas folkomröstning i fjol röstade 95,9 procent i Gibraltar för att stanna kvar i EU. Men brexit blev det och med ens vädrades morgonluft i Madrid.

På fredagen presenterade EU-ordföranden Donald Tusk riktlinjerna för skilsmässoförhandlingarna mellan Storbritannien och EU. Där finns en särskild klausul om Gibraltar som i praktiken ger Spanien vetorätt över Gibraltars framtida relation med ett EU utan Storbritannien.

Formuleringen kan tolkas som ett sätt för EU att undvika att brexitsamtalen påverkas negativt av ännu en brittisk-spansk diplomatisk dispyt om Gibraltars status.

Detta verkar avsett för att ge Spanien något för att inte ta hela utträdesavtalet som gisslan, säger en högt uppsatt EU-diplomat i Bryssel till Reuters.

En talesperson för den spanska regeringen lyckas inte dölja belåtenheten:

"Det här är vad vi har velat ha och sagt från början. Spanien är fullt tillfredsställt med att EU erkänner den rättsliga och politiska situationen".

Den brittiska enklaven – "The Rock" – längst ned på den iberiska halvön har 90 procent av sin handel med Storbritannien. Regeringschefen Fabian Picardo anser sig ha fått garantier för att brexit inte ska påverka den handeln. Men klausulen i brexit-riktlinjerna har innebörden att Spanien potentiellt kan blockera Gibraltar från de handelsavtal som Storbritannien ska förhandla fram med EU.

Fabian Picardo anklagar Europeiska rådet för att på ett orättvist och oacceptabelt sätt ha offrat Gibraltar på befallning av EU-medlemmen Spanien.

"Detta är ett skamligt försök av Spanien att manipulera rådet för sina egna inskränkta politiska syften", säger han i ett skarpt uttalande.

Gibraltar lever främst på sjöfartsnäring och spelindustri och som finanscentrum. Dagligen passerar 40 procent av arbetsstyrkan gränsen från Spanien.

Utan tillgång till EU:s fria rörlighet för människor riskerar gränsen till Spanien att bli en "mur" med pass- och visumkrav och dyra vägtullar.

För att lugna Fabian Picardo och hans drygt 30.000 landsmän tog den brittiske utrikesministern Boris Johnson till orda på lördagen. "Som alltid förblir Storbritannien obevekligt och klipp-likt i vårt stöd för Gibraltar", skrev han på Twitter.

De slutgiltiga förhandlingsdirektiven för brexit ska klubbas vid ett extra EU-toppmöte den 29 april.


Innehåll från AccountorAnnons

Så hinner fastighetsägare med all vårens administration

Det är tufft för fastighetsägare att hinna med våren, en stor administrativ puckel. Och en utmaning att ha personal med rätt kompetens. Då är det smidigt att lägga över arbetet på experter som arbetar heltid med detta.

Vi har pratat med Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor, som hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet.

 - Många fastighetsbolag ska vara klara med sin årshantering redan det första kvartalet eller senast sista juni. Och det är inte samma arbete som görs på hösten hos ett fastighetsbolag som man gör på våren med årshantering och konsolideringar. Det är arbete som kräver en helt annan kompetens, säger Anna.

Det går att spara mycket pengar för ett fastighetsbolag på att göra rätt, oavsett om det gäller ränteavdragsbegränsningar, moms, att skatteoptimera fastigheterna eller Inkomstskattprocessen.

- Det går oftast inte att motivera att ha en momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist inhouse hos ett fastighetsbolag. Men på Accountor har vi det. Jag och mina kollegor arbetar dessutom bara med detta och vi är därför vassare än om man är allmänkunnig inom ekonomi. Det kommer ständigt nya regler och uppdateringar t ex inom momsområdet och det är vårt jobb att vara uppdaterade och se till att våra kunder använder reglerna så det är förmånligt för dem, fortsätter Anna.

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Läs mer om Accountors tjänster här.  

Accountor ligger i framkant inom mycket, även gällande automatisering och flöden. De ser över att man arbetar effektivt med sin ekonomi.

- Även hos företag som tycker att de är ganska digitala och har en effektiv process så har jag sett att vi kan göra stor skillnad genom att effektivisera ytterligare. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de bästa systemen och de effektivaste processerna – när vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt samma läge som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens hos oss och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som har tufft att hinna med årshanteringen nu på våren så vill jag bara säga: lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan ni ägna er åt annat, avslutar Anna. 

Om Accountor:

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?