Annons

Illavarslande tecken i Asien

Konflikten på Koreahalvön tog en dramatisk vändning på tisdagens eftermiddag lokal tid efter att Nordkorea sprängt det sambandskontor som de båda länderna driver tillsammans. 

Rökpelare syns i det nordkoreanska gränsområdet Kaesong den 16 juni.
Rökpelare syns i det nordkoreanska gränsområdet Kaesong den 16 juni.Foto:AP

Explosionen skedde vid i gränsstaden Kaesong strax efter att Nordkoreas armé uppgett att de står redo att inta den demilitariserade zonen mellan de två Korea. Eskaleringen i konflikten kommer efter att en sydkoreansk organisation spritt flygblad över Nordkorea med nedlåtande budskap om landets ledare Kim Jong-un.

Bedömare i Asien som Di talat mer höjer dock bara nämnvärt på ögonbrynen. När krutröken lagt sig så ser inte situationen mycket annorlunda ut än mycket av de aggressioner som med jämna mellanrum kommer från ledarna i Pyongyang, från missiluppskjutningar till provsprängningar och kärnvapentester.

Marknaderna hade stängt när sprängningen genomfördes. Seoulbörsen hade då rusat över 5 procent, lyft av amerikanska centralbankens obligationsköpsbesked och förhoppningar om att allt fler länder, som Singapore, kommer öppnas upp efter karantänåtgärder.

Vissa sydkoreanska företag, som Samsung Electronics och SK Hynix, faller i börsens efterhandel.

De bedömare som Di talat med tror inte att de nordkoreanska provokationerna kommer skrämma investerarna nämnvärt när börserna öppnar igen runt om i Asien på onsdagen. 

”Investerare bryr sig bara om politisk risk när det är stor politisk risk. Jag tror inte vi ser någon krasch i morgon”, säger en analytiker vid ett internationellt kapitalförvaltningskontor i Hongkong.

En annan analytiker säger att sprängningen är en illavarslande symbol, men inte en ”game changer”.

Det vore också osannolikt att Nordkorea skulle göra intrång på sydkoreansk mark i och med att tiotusentals amerikanska militärer är stationerade i Sydkorea med syfte att försvara landet vid en potentiell attack. 

Bedömare framhåller att den militära konfrontationen kan vara ett sätt för Kim Jong-uns syster, Kim Yo-Jong, kallad ”Nordkoreas First Sister”, att bekräfta sin position och spänna musklerna inför världen. I lördags sände hon ut ett meddelande där hon propagerade för att bryta alla kontakter med Syd och hotade med militär konfrontation. 

Attacken och eskaleringen av vapenskramlet är en högst olycklig utveckling gällande fredssamtalen mellan Nord- och Sydkorea. Jag har vid två tillfällen träffat chefen för det samägda industrikomplexet Kaesong, en man i 50-årsåldern vid namn Lee Jin-hyang. Vid båda tillfällen strålade han av framtidshopp om att de båda Korea med hjälp av handel och ömsesidig förståelse skulle kunna närma sig varandra. Han har själv bott flera år i det samstämda området tillsammans med nordkoreanska motparter.

Industriområdet öppnades 2002 som ett sätt att skapa affärsmässiga band länderna mellan, men har stått öde under det senaste decenniet på grund av konflikten.

”Komplexet var lukrativt för företagen. Men framför allt var målet att området ska fungera som ett fredsprojekt. Det har varit det tidigare, och det kommer det bli igen”, sa han i en intervju med i sydkoreanska huvudstaden Seoul i höstas. 

Den militära spänningen i regionen ökade också efter att tre indiska militärer skjutits ihjäl vid gränsen till Kina. Bombaybörsen fortsatte dock upp under eftermiddagen.

Investerare kanske inte bryr sig avsevärt om dessa asiatiska konflikter i nuläget. Men man bör följa dem noga, med viss oro.


Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?