1515

Illavarslande rekordsvit gör Wall Street-proffsen nervösa

NEW YORK. Dow Jones transportindex, som ses som en viktig indikator för den amerikanska ekonomin, föll på torsdagen för tionde dagen i rad. Den rekordlånga negativa trenden oroar bedömare.

Foto:TT

På torsdagen noterade Dow Jones transportindex sin tionde raka handelsdag med negativa siffror. Det är den längsta sammanhängande negativa perioden sedan 2009 och ses som ett illavarslande tecken för både den amerikanska och globala konjunkturen. 

Transportindexet innehåller järnvägsbolag som Norfolk Southern, flygbolag som Delta Airlines och bolag som skeppar saker globalt som Fed Ex – sammantaget företag med stor exponering mot hur den globala ekonomin och världshandeln mår. 

Indexet brukar därför ses som en viktig indikator för den ekonomiska aktiviteten i ett bredare perspektiv. 

Sett i procent handlar det dock inte om något dramatiskt fall. Indexet är fortsatt upp ungefär 10 procent sedan årsskiftet och har gått starkare än både industritunga Dow Jones som helhet och det breda indexet S&P 500. Det är snarare trenden som oroar bedömare. 

På onsdagen bekräftade den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD de dystra utsikterna genom att skriva ned sin prognos för den globala tillväxten under 2019 från 3,5 procent till 3,3 procent. 

”Den globala expansionen fortsätter att tappa momentum”, skrev organisationen i en kommentar.

”Tillväxten kan bli ännu svagare om nedsidesriskerna materialiseras eller samverkar.”

Dow Jones transportindex inledde även fredagens handel på minus, efter den oväntat svaga amerikanska jobbstatistiken på morgonen lokal tid, som drog ned USA-börserna närmare 1 procent i den tidiga handeln.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?