Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Ilija Batljan i stor intervju: ”Många tyckte vi betalade höga priser”

Fastighetsbolaget SBB ökade sitt resultat till 1.223 miljoner kronor i andra kvartalet. Under kvartalet har bolaget fått in 99,8 procent av sina hyresintäkter, coronapandemin till trots. Men bolagets strategi med individuella renoveringar får kritik från hyresgästerna. Ilija Batljan menar ändå att bolaget gör en viktig social insats.

Foto:Oskar Omne

Visionen för SBB är att bygga upp det ”bästa nordiska fastighetsbolaget för bostäder och samhällsfastigheter”. En viktig del i affärsmodellen är att renovera och höja hyrorna. Målet ligger på 600 renoverade lägenheter om året. Med renoveringar kommer hyreshöjningar.

För en hyresgäst som Teddy Forsbäck, som bor i en trea på Långarödsvägen i Höganäs där SBB har köpt fastigheten från Jefast, skulle en renovering troligtvis innebära en hyreshöjning från 6.500 kronor till cirka 9.700 kronor.

”Det varierar mellan 25 och 30 procents hyreshöjning. I ett område som detta är det rätt anmärkningsvärt. Även om standarden kan motivera det hade jag hellre sett ett mellanläge och att man tog det mer successivt”, säger Teddy Forsbäck.

Enligt honom är det enskilda lägenheter som renoveras när hyresgäster flyttar ut. I trapphus, tvättstugor och på gårdar har det inte hänt så mycket. Det gör att han oroas för ytterligare höjningar när stammar och andra större renoveringar måste göras.

”Det är en komplex situation och SBB har ju ärvt en del problem av Jefast. Vi har fått se en avsiktsförklaring men prata kan ju alla. Nu är det lite upp till bevis för SBB”, säger han.

Hyresgästföreningen är försiktigt positiv. De tycker att det händer mer nu än med förra ägaren och att SBB lyssnar mer på hyresgästerna.

”De pratar om samhällsansvar och långsiktigt ägande. Men vi ser också att de konceptrenoverar – kanske till och med i högre grad än vad Rikshem gjorde”, säger Hyresgästföreningens enhetschef Evalena Agertoft.

Ilija Batljan säger att SBB går försiktigare fram med renoveringar än vad Rikshem gjorde.

”SBB är väldigt varsamma med renoveringar och gör dem i samband med att hyresgäster flyttar ut. Man kan inte renovera hela hus, det blir för stor påverkan på hyresgästerna och vi kan uppnå bra miljövärden ändå”, säger Ilija Batljan.

Enligt honom har renoveringarna inte bara med hyror att göra, utan hänger även samman med målet att sänka energiförbrukning och koldioxidutsläpp. SBB ska vara klimatneutralt 2030.

SBB:s inledande fastighetsaffärer finansierades genom obligationslån och nya delägare. Peabs Erik Paulsson är en av många tunga investerare som blev delägare under SBB:s första år.

”När jag började köpa samhällsfastigheter var det många som tyckte att vi betalade höga priser och var aggressiva. Men anledningen till att vi betalade bra är att vi tycker att risken i Norden är låg. Nu ser vi att allt fler pensionsbolag och internationella aktörer vill köpa samhällsfastigheter och förstår att de ska värderas högre än till exempel kontorsfastigheter”, säger Ilija Batljan.

Tidigare i våras anhölls Ilija Batljan för misstanke om brott mot marknadsmissbrukslagen, i samband med att SBB lade ett bud på det större fastighetsbolaget Hemfosa. Efter två veckor lade Ekobrottsmyndigheten ner sin förundersökning och misstankarna avskrevs. Men rubrikerna blev många och SBB hade redan under 2018 fått böter av Nasdaq för att de brutit mot börsens regler vid budgivning. Ilijan Batljan har beskrivits som en företagsledare som tänjer på reglerna, medan han själv sagt att han är en risktagare.

”Det är något man har försökt klistra på mig, men jag har alltid varit noga med alla verksamheter. Till exempel när det gäller Rikshem kunde man konstatera att jag hade gjort ett fantastiskt jobb för pensionsspararna och levererat väldigt bra resultat. Men det är klart att jobbar man hårt kan det leda till tolkningar och ibland lite avundsjuka. Så är livet för de flesta människor, det är bara det att vissa blir mer omskrivna än andra.”

Ilija Batljan kallar sig lyckligt lottad som haft en civil karriär, en forskarkarriär, en politisk karriär och kunnat bygga upp företag.

Han kallar sig också driven och van att jobba hårt.

”Vid slutet av dagen är det viktigt för mig att det finns ett resultat, att man ser att man bidragit till samhället på nåt sätt.”

Vilka samhällsproblem vill du att SBB ska bidra till att lösa?
”Det är otroligt viktigt att det finns bra fastigheter för äldreboenden, skolor och förskolor. Vi tror även att vi kan göra mycket för social hållbarhet. Vi tillhör de bolag som erbjuder flest ungdomar sommarjobb. Vi använder gröna obligationer, lägger om vår energikonsumtion och renoverar gamla hus så att de blir energieffektiva. Klimatomställningen är vår största omställning och där är vi tydliga, vi ska vara helt klimatneutrala 2030.”

Är du fortfarande medlem i Socialdemokraterna?
”Jag står fast vid mina socialdemokratiska värderingar. Jag har lämnat politiken men alltid sett socialdemokratin som en rörelse som ska utjämna förutsättningar så att alla människor kan förverkliga sina egna drömmar. Dessutom är jag för gammal för att ändra mig.”

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?