1515

Ilija Batljan: Att sälja byggrätter "med låga priser" är en viktig del av affärsmodellen

Samhällsfastighetsbolaget SBB har på fredagen meddelat att det säljer 13.000 kvadratmeter byggrätter för bostadsändamål till Backahill-bolaget Backastad.

Ilija Batljan.
Ilija Batljan.Foto:Oskar Omne

Försäljningarna av byggrätter "med låga priser" är en "viktig del" av SBB SBB B -5,74% Dagens utveckling :s affärsmodell, framhåller vd:n Ilija Batljan till Nyhetsbyrån Direkt i ett e-mejl. Bolaget strävar efter att ha en "lågrisk-profil", påpekar han även.

Han syftar med det på att bolagets fastighetsbestånd om drygt 25 miljarder kronor består av nordiska samhällsfastigheter samt svenska hyresrättsfastigheter.

Vid halvårsskiftet hade SBB dessutom byggrätter för 10.000-12.000 hyresrätter, eller totalt cirka 900.000 kvadratmeter BTA (bruttoarea), vilket då bedömdes kunna säljas för omkring 3.000-5.000 kronor per BTA.

Bolaget anger i fredagens pressmeddelande inte vilket pris som Backastad och SBB kommit överens om. 

Ilija Batljan lyfter dock fram att de "låga priserna" på bolagets byggrätter medför att bolaget "framgångsrikt" kan sälja "oavsett konjunktur". Utan att kommentera fredagens transaktion anger han att SBB kan sälja "byggrätter med en multipel om 2,5 till 4 gånger ingångspriset".

Ett pris om 4.000 kronor per kvadratmeter skulle för 13.000 kvadratmeter innebära drygt 50 miljoner kronor.

"Med denna affär tillsammans med tidigare byggrättsförsäljningar har vi säkerställt produktionsresurser för cirka 1.000 lägenheter i centrala Nyköping. Detta kommer kraftigt att förstärka Nyköpings fortsatta utveckling. Vi ser fram emot ett gott samarbete med Backastad", framhöll vice vd:n Krister Karlsson i en kommentar i fredagens pressmeddelande.

I samband med halvårsrapporten framhöll Ilija Batljan för Nyhetsbyrån Direkt att SBB "redan sålt byggrätter för 1,4 miljarder kronor som ännu inte frånträtts utan kommer att frånträdas under de närmaste två till tre åren".

Han syftade då på mark med centrala lägen i, utöver Nykvarn, bland annat Västerhaninge och Jordbro.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?