Att fylla 20 år är en milstolpe för de flesta: ett slags mognadssignal och något som säger att vuxenvärlden börjar om man så vill. Och kanske är det något liknande som väntar för Postnords ikoniska huvudkontor ”Arken” i Solna?
Den som lever får se. Men faktum är att en helt ny era står för dörren för kontorsbyggnaden som stod klar i slutet av 2003 och invigdes i februari 2004.
Arken fick sitt smeknamn för att personalen tyckte att den såg ut som en strandad färja. Och vid första anblicken kan den för en utomstående tyckas vara ”kringledernas palats”, slumpmässigt utslängd i en ekbacke med endast motortrafikleder som närmsta grannar. Men att placeringen är oerhört noga uttänkt förstår man bara man lyfter blicken en smula.
”Att ha huvudkontoret just här, intill Tomtebodaterminalen har varit en självklar placering. Det här huset har inte bara varit till för tjänstemännen utan också för de 1.000 människor som jobbat i terminalen”, säger arkitekten Lise-Lott Söderlund som ritade byggnaden för drygt två decennier sedan.

Vi träffar henne i en av husets lunchrestauranger som är inredd i ljusa träslag. Den är placerad i byggnadens norra flank och har en imponerande takhöjd och enorma glasfönster vända mot Solnasidan där Säkerhetspolisens har kontor på Bolstomtavägen.
Lise-Lott Söderlund beskriver det arkitektoniska uttrycket med glasfasaderna som det mest utmärkande med huset och också något av det hon själv är mest stolt över. Ett uttryck som blev resultatet av ett önskemål från högsta ort inom Posten och Postfastigheter.
”Det fanns en ny vision om Posten som en transparent och öppen verksamhet som tar emot mycket besökare. Alla ska kunna röra sig in och ut och man ska kunna se in och ut”, berättar hon.
Och alla som besökt Arken kan konstatera att visionen om öppenhet materialiserats till en tämligen handfast upplevelse. När man kliver in i den jättelika entrén får man känslan av att befinna sig i en publik byggnad, kanske ett påkostat kulturhus eller en kongressanläggning, och inte i ett kontorshus.

Även symbiosen som huset har mellan naturen och kullen är en källa till stolthet hos Lise-Lott Söderlund. För att tydliggöra den biten citerar hon Solnas stadsarkitekt Ann-Christine Källeskog som brukar säga att Arken är ”ett med sin kulle”.
”Det är det verkligen. Att man kunde behålla de stora ekarna och tallarna så nära byggnaden i genomförandeskedet, det händer inte av sig själv.”
Bara ett år innan Lise-Lott Söderlund började rita på Arken hade hon gått ut arkitektskolan där budskapet om en mycket dyster arbetsmarknad duggat tätt i spåren av 90-talskrisen. Men nu hade alltså hennes kontor BSK Arkitekter vunnit arkitekttävlingen om utformningen av Postens nya huvudkontor i konkurrens med prestigebyråer som Wingårdhs, nederländska Mvdrv och Ralph Erskine. Att som 29-årig nybakad arkitekt få ansvara för ett projekt i den storleksordningen var stort, berättar hon.
”Det var fantastiskt. Samtidigt var man beredd att jobba jädrigt hårt för att komma dit man ville. Vi jobbade hur mycket som helst och tyckte att det var fantastiskt – det fanns inget roligare.”
Hon började på BSK som praktikant. I dag har hon hunnit bli vd och chefsarkitekt för samma företag men en sak står klar:
”Arken är det häftigaste jag gjort och kanske någonsin kommer att göra.”

Sedan huset invigdes har väldigt mycket vatten runnit under broarna. Ni har hört det förut: postkontoren har avvecklats och det statliga en gång så stolta bolaget har fusionerats med sin danska motsvarighet, gjort enorma förluster samtidigt som tusentals anställda fått sluta. 2015 försvann den sista posthanteringen från Tomtebodaterminalen och flyttade till Rosersberg och Veddesta.
Under årens lopp bidrog det här kombinerat med ett allt mer aktivitetsbaserat arbetssätt att Postnord inte längre behövde hela huset. Ett par år före Ursus förvärv hade Postnord gått ut med att man planerade att lämna Arken för att hitta mindre och billigare lokaler.
Fastigheten har renoverats och anpassats invändigt till en kostnad på 130 miljoner och det statliga bolaget har rivit det gamla avtalet och skrivit på ett nytt. I det nya avtalet, som löper till halvårsskiftet 2029, har Postnord övergivit två våningsplan och hyr nu ”bara” de tre översta våningarna där man förfogar över en kontorsyta om totalt 14.300 kvadratmeter.
Hur hög hyresnivån är i det nya kontraktet vill inte företaget gå ut med, men bolagets fastighetschef Eje Eklöf säger att hyreskostnaden ”totalt sett innebär en betydande årlig besparing för Postnord” jämfört med det tidigare avtalet. Då betalade man 92 miljoner kronor i bashyra för hela fastigheten varav 30 miljoner för ytor man inte behövde.
Omvandlingen av Arken innebar att Postnords lokaler – förutom att de krympte avsevärt och fick en övergripande ansiktslyftning – utrustades med betydligt fler möteslokaler. En välkommen förändring berättar facility manager Mona Kroon.
Enligt fastighetschef Eje Eklöf erbjuder de nya lokalerna större möjligheter för de omkring 900 medarbetarna på huvudkontoret att arbeta som det passar för stunden.
”Det är tystare, varmare, mjukare med sobra färger. Det känns välkomnande och bekvämt”, säger han.
Det jättelika atriet som skär genom hela fastigheten glasades in i samband med omgörningen. När Posten hade hela huset var tanken att huvudkommunikationen mellan medarbetarna skulle ske där och inte ute på våningsplanen. Men när tre av våningarna nu ska hyras ut till andra var det nödvändigt med ett skydd för att minska överhörningsrisken mellan våningsplanen.
När renoveringen av Arken pågick flyttade Postnord ned till de våningsplan de slutat använda. När arbetet var klart flyttade man upp igen. Och lämnade de tomställda ytorna, ungefär 9.000 kvadratmeter, till Ursus att försöka hyra ut.

Investeringschef Fredrik Kumlin har inga problem att lägga ut texten när Fastighetsnytt ber honom att sälja in Arken.
”Det är en attraktiv produkt som kanske passar ännu bättre i dag på marknaden än för 20 år sedan. Om man tittar på vad som är viktigt för hyresgäster idag; ESG, takhöjd, ljus och kommunikation så är byggnaden extremt väl anpassad för det.”
Han fortsätter:
”Det är så nära Stockholms kommun man kan komma. Bra kontorsläge och ett läge som det på sikt sker mycket i, det finns stora utvecklingsprojekt här runt hörnet. Så vi såg att det är ett område som kommer att växa ihop med samhället och även Stockholm på sikt. Läget har mycket för sig i tiden också.”
Det han syftar på är en rad projekt i det omedelbara närområdet som ligger i pipen. Inom ramen för Solnas just nu största stadsutvecklingsprojekt Ekelund utvecklar HSB och Aros Bostad 850 nya bostäder, det planeras för en ny tunnelbaneuppgång för stationen Västra skogen men också för en upprustad strandpromenad längs Mälaren. I dagsläget pågår arbetet med detaljplanen för området där HSB planerar säljstart till 2026-2027.
I början av 2023 lades de ”nya” kontorsytorna ut på kontorsförmedlingssajten Objektvision. När detta skrivs i april 2023 har Ursus ännu inte hittat några nya hyresgäster. Även om Arken konverterats från en fastighet med bara en tagare till att kunna hyras av fler hyresgäster är det inte fråga om vilken kontorsbyggnad som helst. Bara att ha Postnord som kontorsgranne, med den säkerhetsklassning bolaget har, ställer vissa krav på hyresgästen. Dessutom är det inte vem som helst som efterfrågar inbyggda funktioner som till exempel redundant fiber och reservkraft.
”Det ska vara rätt tagare”, säger Fredrik Kumlin.
Tänkbara hyresgästkategorier som Ursus ser framför sig är exempelvis myndigheter eller banker. Fastighetsägaren lyfter gärna fram de många parkeringsplatserna under jord som en fördel.
Vad kontorshyran ligger på väljer Ursus att behålla för sig själv, meddelar Fredrik Kumlin.
När 20-årsjubileet väl infaller kommer ett av de mest välkända kännetecknen för utomstående, den jättelika Postnordskylten på byggnadens södra sida, att vara borta. Den ersätts av en betydligt mindre skylt med texten Arken. Vad som ska hända med den gamla skylten är ännu inte klart.
”Det är lite sorgligt att den försvinner, medger Mona Kroon när vi tränger ihop oss i hissen mellan våningsplanen.”
