Hoppa till innehållet

Annons

Ikoniska symbolen får digital skepnad – ska motverka nätmobbning

På söndag i Dubai avtäcks den hittills största varianten och det första exemplaret i trä av Carl Fredrik Reuterswärds ikoniska skulptur av en revolver med en knut på pipan, ett konstverk känt som ”Non-Violence”.

Samtidigt ska denna kända symbol för icke-våld lanseras digitalt för att motverka nätmobbning, i första hand inom spelvärlden. 

Claes Kalborg, delägare i Non-Violence Licensing S/A, tillsammans med revolvern med knuten, också känd som ”The Knotted Gun”.
Claes Kalborg, delägare i Non-Violence Licensing S/A, tillsammans med revolvern med knuten, också känd som ”The Knotted Gun”.Foto: Cornelia Jönsson

Träskulpturen ska stå utanför den svenska paviljongen, som också är byggd av trä, under den pågående världsutställningen Expo 2020 i Dubai. Valet av dag för avtäckning är ingen tillfällighet, söndag den 24 oktober är FN-dagen och på plats för ceremonin är FN:s vice generalsekreterare Amina Mohammed. 

Revolvern med knuten, också känd som ”The Knotted Gun”, kom tidigt att förknippas med FN. Originalet gjordes av Carl Fredrik Reuterswärd efter mordet på musikern John Lennon i december 1980 och placerades 1985 i Strawberry Fields i Central Park utanför Lennons bostad i New York. Därifrån flyttades skulpturen 1988 till FN-högkvarteret på Manhattan.

I dag finns ”Non-Violence”-skulpturer på många platser runt om i världen. Bara i och kring Stockholm finns den kända symbolen på fem platser, varav den på Sergelgatan mellan Hötorget och Sergels torg är den mest centralt placerade.

Men skulpturen reproduceras också i kommersiella sammanhang, i många exemplar, storlekar och prisklasser. Och det genererar intäkter. För varje såld skulptur går ett bidrag, en royalty, till stiftelsen Non-Violence Project, som startades 1993.

Claes Kalborg och en annan variant av ”The Knotted Gun”.
Claes Kalborg och en annan variant av ”The Knotted Gun”.Foto: Cornelia Jönsson

Sedan dess har stiftelsen utbildat 9 miljoner unga människor i ickevåld och konflikthantering, ett antal som nu ska öka snabbt är det tänkt.

”Genom att digitalisera våra utbildningspaket så kan vi växa. Vår ambition är att utbilda 100 miljoner unga människor under tre år”, säger Claes Kalborg, delägare i Non-Violence Licensing S/A, ett företag som liksom stiftelsen har sitt säte i Schweiz, och som kontrollerar alla rättigheter förknippade med konstverket.

Detta kommersiella företag, dit Carl Fredrik Reuterswärd (1934-2016) sålde rättigheterna, finansierar i sin tur den ideella stiftelsen Non-Violence, som bedriver utbildning inom icke-våld och konflikthantering. Nu kommer en tredje aktör in i bilden, stiftelsen Original Voice Trust, grundat av Ulrich John, som finansierat den stora träskulpturen i Dubai.

”Jag har jobbat med det här i tio år och varit frustrerad över att vi inte kunnat göra mer. Vi är en liten organisation”, säger Claes Kalborg, som också fått med en stor, kraftfull partner.

”Nu får vi hjälp av EF, som är världens största språkföretag, med att göra utbildningarna relevanta och att distribuera dem på ett smart sätt.”

”Vi försöker nå ut till spel- och e-sportindustrin. Jag sitter styrelsen för fyra spelbolag och ser hur illa framför allt tjejer blir behandlade. Tjejer som är duktiga inom e-sport får mycket skit, det är nättrakasserier på hög nivå.”

”Vårt nästa stora steg är därför att anpassa våra utbildningar till nätvåld som ett komplement till det fysiska våldet, som stiftelsen har arbetat emot sedan 1993. Vi har tagit fram ett koncept som heter 'Knot OK'.”

”Den har ett symbolvärde som är otroligt kraftfullt”, säger Claes Kalborg om ”The Knotted Gun”.
”Den har ett symbolvärde som är otroligt kraftfullt”, säger Claes Kalborg om ”The Knotted Gun”.Foto: Cornelia Jönsson

Det består bland annat av en digital variant av ”The Knotted Gun”, som ska kunna användas som en markör mot den som inte beter sig schysst på nätet. 

”Det är precis som osportsligt uppträdande på fotbollsplanen. Säger du något olämpligt där, något rasistiskt kanske, så riskerar du att åka ut. Det ska vara samma sak inom e-sport, du ska inte kunna gömma dig bakom anonymitet. Det finns AI-hjälpmedel i dag som kan hitta de här orden och beteendena som vi vill få bort.”

Claes Kalborg beskriver detta som ett nytt kapitel i Non-Violences historia 

”Det har gjorts och görs många försök att stävja det här, men vi har 30 års erfarenhet av just de här frågorna, dock i den analoga världen. Vi har en trovärdighet att nå ut med det här. Det i kombination med vår symbol har fått spelbranschen att tycka att det här är spännande.” 

”Revolvern med den knutna pipan är en otroligt stark symbol som många känner till – och de som inte känner till den förstår vad den står för när de ser den. Den har ett symbolvärde som är otroligt kraftfullt.”

LÄS MER: Kryptokonst och digitala tulpaner – hon gör konst av ekonomiska bubblor

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera