1515

Ikonisk målning gör auktionspremiär – startpris på 3 miljoner kronor

Bukowskis auktionerar ut verket ”Lokomobilen” av konstnären Otto G. Carlsund i höst. Målningen har ägts av museimannen Pontus Grate som under 1980-talet var chef för Nationalmuseum.

Bukowskis chefsspecialist Andreas Rydén framför ”Lokomobilen” av konstnären Otto G. Carlsund som auktioneras ut av Bukowskis i höst.
Bukowskis chefsspecialist Andreas Rydén framför ”Lokomobilen” av konstnären Otto G. Carlsund som auktioneras ut av Bukowskis i höst.Foto:Jesper Frisk

Det är en stolt Andreas Rydén som Dagens industri möter. Bukowskis chefsspecialist för konst har fått in en känd målning av modernisten Otto G. Carlsund (1897-1948) som aldrig tidigare sålts på auktion. 

Konstnären, vars pappa var svensk och mamma var fransyska, målade verket ”Lokomobilen” 1924 när han var 27 år gammal. Han befann sig hos sin franska mormor i byn Le Mayet-d’École i Vichy-trakten.  Där hade Otto G. Carlsund inrett en ateljé i ett av mormoderns gårdshus. Målningen över den glänsande mobila ångtraktorn och vinpressaren är en hyllning till maskinen. Verkets komposition för också tankarna till äldre renässansmästare som Vittore Carpaccio (1455-1526).

”Lokomobilen” av konstnären Otto C. Carlsund, har fått ett startpris på 3 miljoner kronor.
”Lokomobilen” av konstnären Otto C. Carlsund, har fått ett startpris på 3 miljoner kronor.Foto:Jesper Frisk

”Carlsund var road av äldre mästare. Han studerade dem på museer. Mannen med halmhatten och de två träden är inspirerade av Carpaccio. Sedan har du även Légers påverkan med de geometriska formerna och maskindyrkan”, säger Andreas Rydén om den lilla oljemålningen som bara mäter 35 gånger 27 centimeter. 

Otto G. Carlsund föddes och växte upp i Sankt Petersburg där fadern, som var civilingenjör, arbetade för Nobels industrier. Alfred Nobels bror Emanuel var också gudfar till Otto G. Carlsund som påbörjade konststudier i Dresden på 1920-talet. Reklamteckning och grafisk formgivning var hans intresseområde. 

Så småningom blev han begeistrad av kubismen och Fernand Légers målningar som han såg på gallerier. Han sökte sig 1924 till konstnärens skola i Paris, Académie Moderne. Där gick även Halmstadskonstnärerna Waldemar Lorentzon och och Erik Olson.

”Liksom Léger var Carlsund road av maskiner. Det nya moderna samhället som växte fram gick hand i hand med nya tekniska uppfinningar”, säger Andreas Rydén. 

Målningen ”Lokomobilen”, som får ett startpris på 3 miljoner kronor när den ska klubbas i november på Bukowskis, har ägts av konsthistorikern och museimannen Pontus Grate och hans familj. 

”Lokomobilen” har ägts av museimannen Pontus Grate.
”Lokomobilen” har ägts av museimannen Pontus Grate.

Pontus Grate, som var museidirektör för Nationalmuseum mellan 1982 och 1988, ska ha fått målningen av sina föräldrar. Hans pappa skulptören Eric Grate och hans mamma Astri Grate var vänner med Otto G. Carlsund och vistades i Paris under samma period som konstnären.

”Enligt familjen fick Astri Grate konstverket av Carlsund. Astri Grate ska ha hjälpt honom hem efter en fest”, säger Andreas Rydén.

Pontus Grate hade ”Lokomobilen” upphängd i sitt hem. Han gick bort 2018, 95 år gammal, och hans familj väljer nu att sälja verket. 

Målningen är redan uppmärksammad då regissören och författaren Anders Wahlgren valt ”Lokomobilen” som omslag på sin nyutkomna bok om Carlsund.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?