Annons

Ikeaveteranen skriver bok: ”Kamprad var inte alls snål”

Efter 30 år inom Ikea, varav sex år som Ingvar Kamprads personliga assistent, skriver Staffan Jeppsson en bok om Ikealegendarens sätt att leva och leda.

Varför valde du att skriva boken ”Breven berättar – Ingvar Kamprads visionära ledarskap på Ikea” om din tid på möbeljätten?
”Det har skrivits flera bra böcker om Ingvar Kamprad och hans Ikea, men den här försöker belysa hans passionerade och geniala ledarskap. Ett ledarskap som sprungit ur gränslandet mellan det jordnära och det visionära. Jag vill hedra Ingvar Kamprad för detta.”

Varför var breven så viktiga?
’’Hans sätt att leda Ikea var dels genom fysisk närvaro i varuhuset, i fabriken eller i produktutvecklingsmiljön i Älmhult och dels genom brev som han faxade till mig för vidare spridning ut i organisationen. Ur högen med faxade brev har jag valt ut några med extra visionär prägel. Jag kommenterar dem ett och ett och de kommentarerna gör anspråk på att måla bilden av den visionäre Ingvar Kamprad.’’

Vad var det bästa med Ingvar Kamprad?
”Trots att det skiljde 30 år mellan oss var det alltid roligt att vara med Ingvar. Han var modern till sinnet och hade sin egen humor. En utmärkande egenskap hos honom var att samtidigt som han beaktade den stora bilden kunde intressera sig för detaljerna som byggde den.’’

Vilken skulle du säga är den vanligaste fördomen som människor har om Ingvar Kamprad som inte stämmer?
”Många tror att han var snål, men det var han inte. Det var en väldigt generös människa även om han höll i pengarna. Han gick inte på trestjärniga restauranger eller flög business class. Om han kunde åka buss i stället för taxi så gjorde han det och förväntade sig att andra hade samma tanke. Jag skulle inte säga att det är snålt utan förnuftigt. Men när vi var ute och reste så var det alltid han som bjöd. ”

Kan du tänka dig att skriva någon mer bok i framtiden?
”Jag har en tanke om att utveckla och fördjupa komponenterna i det ledarskap jag beskriver i 'Breven berättar'.”

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?