1515
Annons

Ikeaveteranen skriver bok: ”Kamprad var inte alls snål”

Efter 30 år inom Ikea, varav sex år som Ingvar Kamprads personliga assistent, skriver Staffan Jeppsson en bok om Ikealegendarens sätt att leva och leda.

Varför valde du att skriva boken ”Breven berättar – Ingvar Kamprads visionära ledarskap på Ikea” om din tid på möbeljätten?
”Det har skrivits flera bra böcker om Ingvar Kamprad och hans Ikea, men den här försöker belysa hans passionerade och geniala ledarskap. Ett ledarskap som sprungit ur gränslandet mellan det jordnära och det visionära. Jag vill hedra Ingvar Kamprad för detta.”

Varför var breven så viktiga?
’’Hans sätt att leda Ikea var dels genom fysisk närvaro i varuhuset, i fabriken eller i produktutvecklingsmiljön i Älmhult och dels genom brev som han faxade till mig för vidare spridning ut i organisationen. Ur högen med faxade brev har jag valt ut några med extra visionär prägel. Jag kommenterar dem ett och ett och de kommentarerna gör anspråk på att måla bilden av den visionäre Ingvar Kamprad.’’

Vad var det bästa med Ingvar Kamprad?
”Trots att det skiljde 30 år mellan oss var det alltid roligt att vara med Ingvar. Han var modern till sinnet och hade sin egen humor. En utmärkande egenskap hos honom var att samtidigt som han beaktade den stora bilden kunde intressera sig för detaljerna som byggde den.’’

Vilken skulle du säga är den vanligaste fördomen som människor har om Ingvar Kamprad som inte stämmer?
”Många tror att han var snål, men det var han inte. Det var en väldigt generös människa även om han höll i pengarna. Han gick inte på trestjärniga restauranger eller flög business class. Om han kunde åka buss i stället för taxi så gjorde han det och förväntade sig att andra hade samma tanke. Jag skulle inte säga att det är snålt utan förnuftigt. Men när vi var ute och reste så var det alltid han som bjöd. ”

Kan du tänka dig att skriva någon mer bok i framtiden?
”Jag har en tanke om att utveckla och fördjupa komponenterna i det ledarskap jag beskriver i 'Breven berättar'.”

 

 


Strategiska städer angrips av ryska styrkor

Ryska styrkor beskjuter städerna Kharkiv i norr, och Mykolajiv samt Zaporizjzja i söder med granater medan offensiven österut fortgår.

Ukraina vädjar om stöd, som vid den internationella sammankomsten World Economic Forum i Davos.

Lägenhet i Kharkiv på lördagen den 21 maj.
Lägenhet i Kharkiv på lördagen den 21 maj.Foto:Bernat Armangue

De tre städerna Kharkiv, Mykolajiv samt Zaporizjzja är strategiskt mycket viktiga, och ingår i Rysslands invasionsplaner att kontrollera Svarta havskusten samt norra och östra delar av Ukraina.

Minst åtta civila ukrainare föll offer för granatbeskjutning vid östra fronten i Donbass-regionen, enligt Ukraina.

Ukrainas regering säger att striderna är särskilt hårda kring städerna Sievjerodonetsk och Slovjansk i nordöstra Ukraina. 

De intensiva attackerna från rysk sida tvingade förstås Ukrainas parlament att på söndagen förlänga undantagslagar i landet till den 23 augusti. Kievs president, regering, parlament och demokratiska institutioner försöker samtidigt på alla tänkbara vis få ökat internationellt stöd och mer krigsmateriel.

Men frustrationen i Kiev är stor, inte minst kring EU:s bristande enighet om sanktioner ska skärpas mot Rysslands energisektor.

Kraftfulla appeller väntas från president Volodymyr Zelenskyj om internationellt stöd när han via videolänk talar vid World Economic Forums möte i Davos på måndagen. Den inflytelserika och informellt mäktiga sammankomsten i alpstaden öppnar också ett Ukrainahus i Davos där ukrainska representanter kan möta internationella uppbackare.

Ryssland, ryska bolag och representanter portas från sammankomsten.

Representanter för Ryssland säger å sin sida att man är redo för nya samtal med Ukraina, men att det är Kiev som stoppar dessa.

”Från vår sida så är vi redo att fortsätta samtalen. Att stoppa samtalen var Ukrainas beslut, säger Kremlrådgivaren Vladimir Medinskij till en tv-station i Belarus”, enligt nyhetsbyrån AFP.

Medieuppgifter i amerikanska Wall Street Journal gör samtidigt gällande att USA överväger att skicka specialtrupper till Kiev och andra aktuella platser för att bland annat skydda amerikanska diplomater. 

Förberedelserna inför World Economic Forum pågår i Davos. En säkerhetsvakt står utanför ”Ukrainahuset”, som ska utgöra en mötesplats under sammankomsten.
Förberedelserna inför World Economic Forum pågår i Davos. En säkerhetsvakt står utanför ”Ukrainahuset”, som ska utgöra en mötesplats under sammankomsten.Foto:Markus Schreiber

När Världshälsoorganisationen (WHO) samlades på söndagen för sitt årliga möte är Ukraina en del av dagordningen. Ryssland väntas få stark kritik och Ukraina försöker få stöd för en resolution som fördömer ryska attacker på skolor, hälsocentraler och ambulanser.

Mötet ska också diskutera allvarliga effekter av kriget runt om i världen på grund av minskade skördar i Ukraina och att exporten av jordbruksvaror från Ukraina har drabbats av det ryska angreppskriget.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?