Ikeas Sverigechef: Ingvar stod för människors lika värde

Ingvar Kamprad var en affärsman ut i fingerspetsarna. Det säger Ikeas Sverigechef Håkan Svedman som arbetat nästan hela sitt yrkesverksamma liv på Ikea.

Bild:Claudio Bresciani/TT

Ikeas Sverigeschef Håkan Svedman hade sitt sista personliga möte med Ingvar Kamprad för ett drygt halvår sedan. De träffades i hemmet utanför Älmhult och pratade om hur Ikea kunde göras ännu bättre. Då var Kamprad, enligt Sverigechefen, vid gott mod och vid god vigör med tanke på hans höga ålder.  

"Ingvar Kamprad hade stor förståelse och kunskap kring hur människors liv och vardag ser ut. Han var en fantastisk visionär och var samtidigt insatt i detaljerna", säger Håkan Svedman.

Men det möte med Ingvar Kamprad som gjorde starkast intryck på Håkan Svedman var när han runt millennieskiftet besökte Ikeavaruhuset i Västerås som Håkan Svedman då basade över. Trots att Ingvar Kamprad slutat som koncernchef ägnade han en hel dag åt varuhuset. 

"Under dagen med Ingvar Kamprad lärde jag mig mer än mina sammanlagt 23 år i koncernen. Han hade djup kunskap och förstod hur man utgår från människors behov", säger Håkan Svedman. 

"När vi exempelvis passerade avdelningen för soffor rådgav han hur vi kunde kombinera sofforna med andra varor. Vi kan alltid göra saker bättre", fortsätter han. 

Vad du rädd för Ingvar Kamprad?
"Jag har en enorm respekt för honom men känner ingen rädsla. Det var en förmån att vara med honom en hel dag. Det var mycket glädje, skratt och humor i hans sätt att kommunicera", säger han. 

Hur skulle du beskriva Ingvar Kamprad?
"Han var en varm person med omtanke om människor inklusive medarbetarna. Han pratade om oss som sin familj. Samtidigt var han en affärsman ut i fingerspetsarna."

Hur ser du på att han under andra världskriget var aktiv i det nazistiska partiet SSS? (Under 40- och 50-talen var han även medlem av den fascistiska organisationen Nysvenska rörelsen).
"Ingvar Kamprad bad för många år sedan om ursäkt för sina ungdomssynder och han har beskrivit det som sitt livs största misstag. Han stod för människors lika värde och mångfald", säger Håkan Svedman. 

Även om saknaden nu är stor står sig Ikea starkt utan sin grundare, enligt Sverigechefen. 

"Han har lagt grunden till en vision om att vi ska skapa en bättre vardag för våra kunder och Ingvar kommer finnas med som en fantastisk inspiration. Företagskulturen och värderingarna är starka. Vi kommer att jobba ännu hårdare för att bli lite bättre."

Hur viktiga är Ingvar Kamprads tre söner för Ikea framåt?
"Hans söner har varit aktiva och delaktiga i den resa som vi har gjort på Ikea. Deras ledarskap och närvaro är viktig men det är också så att vi är över 190.000 människor som jobbar på Ikea i dag världen över. Vi är alla väldigt viktiga och där har sönerna samma ansvar som alla vi andra", fortsätter han. 

"Vi har en tydlig ledning för Ikea och det är klart för oss vad vi ska göra varje dag. Det är det viktigaste för oss."


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?