1515

Ikeas miljardsatsning fortsätter – öppnar varuhus i centrala Stockholm

Nästa steg i Ikeas miljardsatsning på Stockholmsmarknaden är ett nytt varuhus mitt i den centrala delen av huvudstaden. Varuhuset ska ligga i köpcentret Gallerian och öppnar nästa år.  

Under kommande vecka öppnar möbeljätten också en ny planeringsstudio i gallerian Bromma Blocks.

Lena Herder, chef för Ikea Sverige, visar runt i det som ska bli Ikeas första cityvaruhus i Norden, i köpcentret Gallerian i centrala Stockholm.
Lena Herder, chef för Ikea Sverige, visar runt i det som ska bli Ikeas första cityvaruhus i Norden, i köpcentret Gallerian i centrala Stockholm.Foto:Fredrik Sandberg/TT; Janerik Henriksson/TT; Jesper Frisk

Det nya varuhuset kommer vara runt 8.000 kvadratmeter stort och uppdelat på fyra våningar, varav en är reserverad till lager. Bygget blir Ikeas första nordiska varuhus placerat i en stadskärna, men konceptet har testats i städer som Paris, New York och Tokyo.

Utöver viljan att expandera och komma närmre sina kunder berättar Sverigechefen Lena Herder att Stockholm också är en betydelsefull plats.

”Staden är viktig för Ikea som hemmamarknadens huvudstad, både nationellt och globalt”, säger hon. 

Sommaren 2022 kommer varuhuset slå upp portarna och lokalerna i köpcentret Gallerian passar, enligt Sverigechefen, perfekt både utifrån storlek och placering. 

”Vi behövde stor plats. Dessutom ligger den här lokalen ett stenkast från Sergels torg och en tunnelbaneuppgång går nästan hela vägen in i varuhuset.”

Butiken är mindre än kedjans andra varuhus vilket gör att det till exempel inte finns plats för något tag själv-lager. Men kunder kommer bland annat att kunna besöka varuhuset för att köpa heminredningsprodukter, handla second hand-möbler och få personlig service av företagets inredningsexperter. 

”Vi kommer visa hela sortimentet men inte alla varianter av det. Vi kommer också fokusera på produkter som är hanterbara om du går, cyklar eller åker tunnelbana till butiken.”

I det nya restaurangkonceptet Swedish deli kommer det vara möjligt att både äta på plats och ta med sig maten. 

”Maten kommer vara lite annorlunda men även traditionella rätter som Ikeas köttbullar kommer finnas.”

Den 14 juli öppnar också kedjans nya planeringsstudio i Bromma Blocks, som Di tidigare rapporterat om. Där kan kunderna få hjälp med att planera sina hem och bland annat se företagets kök, bad- och sovrumssortiment i olika typer av miljöer. 

Både varuhuset och planeringsstudion är en del av Ikeas miljardsatsning i huvudstaden som innebär att de ska öppna fyra nya butiker i varierande format till 2025. Totalt ska 1,7 miljarder investeras i Stockholm och cirka 500 nya tjänster tillsättas.

Ytterligare en del i detta är att de redan befintliga varuhusen i Kungens Kurva och Barkarby just nu genomgår en upprustning och i Barkarby byggs det nuvarande lagret ut. 

”Det ska bli ett e-handelslager som kan försörja hela Stockholmsregionen och säkra tillgången”, säger Lena Herder.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?