1515
Annons

Ikeas miljardsatsning fortsätter – öppnar varuhus i centrala Stockholm

Nästa steg i Ikeas miljardsatsning på Stockholmsmarknaden är ett nytt varuhus mitt i den centrala delen av huvudstaden. Varuhuset ska ligga i köpcentret Gallerian och öppnar nästa år.  

Under kommande vecka öppnar möbeljätten också en ny planeringsstudio i gallerian Bromma Blocks.

Lena Herder, chef för Ikea Sverige, visar runt i det som ska bli Ikeas första cityvaruhus i Norden, i köpcentret Gallerian i centrala Stockholm.
Lena Herder, chef för Ikea Sverige, visar runt i det som ska bli Ikeas första cityvaruhus i Norden, i köpcentret Gallerian i centrala Stockholm.Foto:Fredrik Sandberg/TT; Janerik Henriksson/TT; Jesper Frisk

Det nya varuhuset kommer vara runt 8.000 kvadratmeter stort och uppdelat på fyra våningar, varav en är reserverad till lager. Bygget blir Ikeas första nordiska varuhus placerat i en stadskärna, men konceptet har testats i städer som Paris, New York och Tokyo.

Utöver viljan att expandera och komma närmre sina kunder berättar Sverigechefen Lena Herder att Stockholm också är en betydelsefull plats.

”Staden är viktig för Ikea som hemmamarknadens huvudstad, både nationellt och globalt”, säger hon. 

Sommaren 2022 kommer varuhuset slå upp portarna och lokalerna i köpcentret Gallerian passar, enligt Sverigechefen, perfekt både utifrån storlek och placering. 

”Vi behövde stor plats. Dessutom ligger den här lokalen ett stenkast från Sergels torg och en tunnelbaneuppgång går nästan hela vägen in i varuhuset.”

Butiken är mindre än kedjans andra varuhus vilket gör att det till exempel inte finns plats för något tag själv-lager. Men kunder kommer bland annat att kunna besöka varuhuset för att köpa heminredningsprodukter, handla second hand-möbler och få personlig service av företagets inredningsexperter. 

”Vi kommer visa hela sortimentet men inte alla varianter av det. Vi kommer också fokusera på produkter som är hanterbara om du går, cyklar eller åker tunnelbana till butiken.”

I det nya restaurangkonceptet Swedish deli kommer det vara möjligt att både äta på plats och ta med sig maten. 

”Maten kommer vara lite annorlunda men även traditionella rätter som Ikeas köttbullar kommer finnas.”

Den 14 juli öppnar också kedjans nya planeringsstudio i Bromma Blocks, som Di tidigare rapporterat om. Där kan kunderna få hjälp med att planera sina hem och bland annat se företagets kök, bad- och sovrumssortiment i olika typer av miljöer. 

Både varuhuset och planeringsstudion är en del av Ikeas miljardsatsning i huvudstaden som innebär att de ska öppna fyra nya butiker i varierande format till 2025. Totalt ska 1,7 miljarder investeras i Stockholm och cirka 500 nya tjänster tillsättas.

Ytterligare en del i detta är att de redan befintliga varuhusen i Kungens Kurva och Barkarby just nu genomgår en upprustning och i Barkarby byggs det nuvarande lagret ut. 

”Det ska bli ett e-handelslager som kan försörja hela Stockholmsregionen och säkra tillgången”, säger Lena Herder.

Innehåll från CuebidAnnons

Företagen behöver stå bättre rustade inför det ökade cyberhotet

Idag kan alla företag räkna med att utsättas för försök till dataintrång. Hoten förändras ständigt, samtidigt som många verksamheter inte har resurser nog att identifiera ett säkerhetsintrång. Cuebid hjälper företag att undvika mardrömmen att obehöriga kommer in i systemen.

Dataintrång är en attraktiv marknad för cyberbrottslingar. Riskerna är låga, vinsterna goda och motståndet minimalt. Oftast behövs det inte mer än ett användarkonto för att kunna orsaka ett företag stor skada.

– Utsätts man för en attack kan det få en mängd olika konsekvenser. Hela verksamheten kan stängas ner eller information manipuleras på olika sätt. Ofta ställs företagen inför två val – att betala eller lösa det på annat sätt – och oavsett vilket blir det ofta väldigt kostsamt, förklarar Niklas Dahl, vd Cuebid Väst.

Tiden viktig vid intrång

Ju tidigare intrånget uppmärksammas ju större chans att minska skadorna.

– Många attacker sker i samband med högtider då företagen har stängt eller minskad bemanning, förklarar Niklas.

IT-miljöerna har växt snabbt och många företag saknar både resurser i form av tid men även kunskapen som krävs för att hitta intrång och hantera dem snabbt. 

– Det är inte så konstigt att många företag känner en oro och en ovisshet inför hoten om dataintrång. Hoten förändras ständigt och blir fler och fler, menar Niklas.

Övervakning dygnet runt

Genom att vända sig till en extern expert kan man få hjälp att implementera avancerade lager av säkerhetsmekanismer som hela tiden anpassar sig för att hantera det föränderliga hotlandskapet. 

– Vi erbjuder kontinuerlig säkerhetsövervakning, dygnet runt, varje dag året om. Våra algoritmer upptäcker oväntade händelser och kan direkt gå in och isolera problemet så att det inte fortsätter att sprida sig, berättar Thomas Hedströmmer, Cuebidkoncernens säkerhetsarkitekt. 

Varje larm eller åtgärd hanteras av erfarna säkerhetsanalytiker. Det utsatta företaget kontaktas efter en förutbestämd rutin och kan själva bestämma hur de vill gå vidare. Cuebid tar ansvar för att övervaka och kontrollera om något sker och kan agera direkt och på så sätt minimera skadan. 

– Våra kunder kan sova bättre om natten när de vet vi ständigt är där och skyddar verksamheten, säger Thomas Hedströmmer.

Testa säkerheten i din IT-Infrastruktur genom vårt pentest 

Utbildning av anställda en viktig del

Att utbilda sin personal i IT-säkerhet är en annan viktig del. Majoriteten av attackerna initieras av medarbetarna när de till exempel klickar på en länk i ett e-postmeddelande. På Cuebid har man utvecklat en plattform med flera korta utbildningstillfällen.

– Utbildningsplattformen är ett starkt kompletterande erbjudande till våra övriga säkerhetslösningar. Är de anställda uppmärksamma och medvetna om vilka risker som finns stärker det hela företagets it-säkerhet. avslutar Johan Malmberg, koncern-vd Cuebid.

Analyser er IT-miljö med oss

Om Cuebid: 

Sedan 2009 har Cuebid hjälpt över 500 svenska företag att undvika mardrömmen att få ett IT-intrång. Vi är en tjänsteleverantör inom cybersäkerhet, kommunikation, datacenter och molnlösningar.

Läs mer om Cuebid här! 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cuebid och ej en artikel av Dagens industri

Flygplatschefen: Inget kaos på Arlanda i höst

Swedavia har fått mycket kritik för sommarens långa köer till säkerhetskontrollen på Arlanda. Bemanningen har nu förbättrats och resenärer kan förvänta sig kortade kötider, enligt det statliga bolaget. Flygplatsen väljer även att ta bort regeln att komma tidigast tre timmar före avresa.  

Charlotte Ljunggren, marknads- och försäljningschef och tillförordnad flygplatschef. Till vänster: Köer på Arlanda i juni.
Charlotte Ljunggren, marknads- och försäljningschef och tillförordnad flygplatschef. Till vänster: Köer på Arlanda i juni.Foto:Ali Lorestani/TT/Anna Bredberg

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera