1515
Annons

Ikea tvärvänder – stänger i Ryssland

Ikea stänger både produktion och varuhus i Ryssland med anledning av invasionen av Ukraina. Orsaken är att det inte går att hålla verksamheten igång i rådande läge. Däremot är Ikea inte redo att kritisera Ryssland, utan säger sig bara ”ta avstånd från krig, var det än sker”.

Foto:Mikhail Metzel

Ikea har de senaste dagarna mött hård kritik för att möbeljätten inte agerat med anledning av Rysslands anfall på Ukraina, utan fortsatt hålla varuhus och produktion igång i Ryssland.

En av Ikeas koncernchefer Jesper Brodin (Ingka Group) har också gjort ett par inlägg på Linkedin, där det uppfattas som han försökt förminska allvaret i situationen genom att till exempel inte vilja kalla det som händer i Ukraina för ett krig.

Nu tvärvänder dock Ikea och stänger både sin produktion och sina varuhus i Ryssland.

”Efter några dagar börjar vi inse konsekvenserna för vår verksamhet, inte bara i Ukraina utan även i Ryssland och Belarus. Vi har därför kommit till beslutet att vi pausar Ikeas verksamhet även där”, säger Tolga Öncü, globalt ansvarig för detaljhandeln inom Ingka Group som driver majoriteten av världens Ikea-varuhus.

Att det tagit tid att komma fram till beslutet beror enligt honom på att Ikea velat säkerställa att dess medarbetare inte drabbas hårdare än nödvändigt. Därför införs nu bland annat en inkomstgaranti för de kommande tre månaderna, även om verksamheten skulle behöva hålla stängt under hela den tiden.

Totalt berörs omkring 15.000 Ikea-anställda i de båda länderna, varav cirka 12.000 arbetar för Ingka Group i något av de 17 varuhusen i Ryssland.

Resterande 3.000 arbetar för Inter Ikea Group, som äger Ikeas varumärke och ansvarar för produktutveckling och produktion av alla varor som säljs i varuhusen. Dessutom berörs ett okänt antal personer hos Ikeas underleverantörer av stängningen.

”Där har vi mindre möjlighet att ge support, men vi ska se hur vi kan hjälpa dem, säger Henrik Elm, som ansvarar för Ikeas globala varuförsörjning.”

Den absoluta majoriteten av det som produceras i Ryssland säljs också på den ryska marknaden, varför beslutet att stänga varuhusen och produktionen hänger ihop – men inte väntas få någon större påverkan på Ikea utanför Ryssland.

Totalt sålde Ingka för 1,6 miljarder euro i Ryssland under det senaste räkenskapsåret och den ryska marknaden är Ikeas tionde största. Hur allvarliga de ekonomiska konsekvenserna blir av stängningen vill han dock inte spekulera om, utan menar att det är sekundärt i förhållande till att skydda Ikeas medarbetare i de berörda länderna.

Någon bojkott av Ryssland är det dock inte frågan om, utan stängningen beror främst på att det inte är praktiskt möjligt att hålla verksamheten igång när gränserna stängs för import och expert.

”Vi är emot krig, oavsett var i världen det sker och fokuserar på att göra det bästa för de många människorna”, säger Tolga Öncü. 

Till exempel kommer Ingka därför fortsatt att hålla igång sin shoppingcenterverksamhet med andra slags butiker som hyresgäster. Tanken för att säkerställa att ryska kunder kan handla till exempel mat och mediciner.

Men hur ställer ni er till Rysslands agerande – fördömer ni det?

”Vi fördömer krig, var det än sker och just nu har vi ett krig i Europa och vi fördömer det.”

Parallellt med beslutet att stänga verksamheten i Ryssland och Belarus meddelar Ikea också att de skänker 40 miljoner euro för att hjälpa människor i nöd på grund av kriget i Ukraina.

Hälften av pengarna är kontanta medel som kommer från Ikea Foundation och går till FN:s flyktingorgan UNHCR, medan den andra halvan handlar om varor som Ingka och Inter Ikea skänker.

”Vi har arbetat med UNHCR i mer än tio år under en rad olika kriser, så det var en självklar sak att göra för att hjälpa både dem som flytt från Ukraina och dem som är på flykt inom landet”, säger Ikea Foundations chef Per Heggenes.

Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Astra Zeneca stämmer tidigare anställd

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca har stämt Chris Sheldon, en tidigare högt anställd tjänsteman på företaget. Enligt Astra Zeneca är stämning till för att Sheldon inte ska dela med sig av känslig information på sin nya arbetsplats GSK, Glaxosmithkline.  Det rapporterar Bloomberg News.  

Foto:Henrik Montgomery/TT

Enligt Astra Zeneca var Sheldon nära att bryta ett avtal han skrivit med företaget. I september 2021 skrev Sheldon under ett avtal som förhindrade honom från att dela med sig av konkurrenskänslig information. Sheldon var en av Astras högst anställda personer under sin tid på bolaget.

2017 stämde Astra Zeneca Luke Miels, en annan anställd som bytte till GSK.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera