Ikea har de senaste dagarna mött hård kritik för att möbeljätten inte agerat med anledning av Rysslands anfall på Ukraina, utan fortsatt hålla varuhus och produktion igång i Ryssland.
En av Ikeas koncernchefer Jesper Brodin (Ingka Group) har också gjort ett par inlägg på Linkedin, där det uppfattas som han försökt förminska allvaret i situationen genom att till exempel inte vilja kalla det som händer i Ukraina för ett krig.
Nu tvärvänder dock Ikea och stänger både sin produktion och sina varuhus i Ryssland.
”Efter några dagar börjar vi inse konsekvenserna för vår verksamhet, inte bara i Ukraina utan även i Ryssland och Belarus. Vi har därför kommit till beslutet att vi pausar Ikeas verksamhet även där”, säger Tolga Öncü, globalt ansvarig för detaljhandeln inom Ingka Group som driver majoriteten av världens Ikea-varuhus.
Att det tagit tid att komma fram till beslutet beror enligt honom på att Ikea velat säkerställa att dess medarbetare inte drabbas hårdare än nödvändigt. Därför införs nu bland annat en inkomstgaranti för de kommande tre månaderna, även om verksamheten skulle behöva hålla stängt under hela den tiden.
Totalt berörs omkring 15.000 Ikea-anställda i de båda länderna, varav cirka 12.000 arbetar för Ingka Group i något av de 17 varuhusen i Ryssland.
Resterande 3.000 arbetar för Inter Ikea Group, som äger Ikeas varumärke och ansvarar för produktutveckling och produktion av alla varor som säljs i varuhusen. Dessutom berörs ett okänt antal personer hos Ikeas underleverantörer av stängningen.
”Där har vi mindre möjlighet att ge support, men vi ska se hur vi kan hjälpa dem, säger Henrik Elm, som ansvarar för Ikeas globala varuförsörjning.”
Den absoluta majoriteten av det som produceras i Ryssland säljs också på den ryska marknaden, varför beslutet att stänga varuhusen och produktionen hänger ihop – men inte väntas få någon större påverkan på Ikea utanför Ryssland.
Totalt sålde Ingka för 1,6 miljarder euro i Ryssland under det senaste räkenskapsåret och den ryska marknaden är Ikeas tionde största. Hur allvarliga de ekonomiska konsekvenserna blir av stängningen vill han dock inte spekulera om, utan menar att det är sekundärt i förhållande till att skydda Ikeas medarbetare i de berörda länderna.
Någon bojkott av Ryssland är det dock inte frågan om, utan stängningen beror främst på att det inte är praktiskt möjligt att hålla verksamheten igång när gränserna stängs för import och expert.
”Vi är emot krig, oavsett var i världen det sker och fokuserar på att göra det bästa för de många människorna”, säger Tolga Öncü.
Till exempel kommer Ingka därför fortsatt att hålla igång sin shoppingcenterverksamhet med andra slags butiker som hyresgäster. Tanken för att säkerställa att ryska kunder kan handla till exempel mat och mediciner.
Men hur ställer ni er till Rysslands agerande – fördömer ni det?
”Vi fördömer krig, var det än sker och just nu har vi ett krig i Europa och vi fördömer det.”
Parallellt med beslutet att stänga verksamheten i Ryssland och Belarus meddelar Ikea också att de skänker 40 miljoner euro för att hjälpa människor i nöd på grund av kriget i Ukraina.
Hälften av pengarna är kontanta medel som kommer från Ikea Foundation och går till FN:s flyktingorgan UNHCR, medan den andra halvan handlar om varor som Ingka och Inter Ikea skänker.
”Vi har arbetat med UNHCR i mer än tio år under en rad olika kriser, så det var en självklar sak att göra för att hjälpa både dem som flytt från Ukraina och dem som är på flykt inom landet”, säger Ikea Foundations chef Per Heggenes.