1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Ikea om skattegranskningen: ”Vi följer lagar och regler”

Inter Ikea, det holländska bolag som äger varumärket Ikea, riskerar att få betala miljontals euro när EU-kommissionens skattegranskning snart är färdig. Koncernchef Torbjörn Lööf säger dock att bolaget följt de lagar som finns.

Foto:Remy de la Mauviniere/AP

EU-kommissionen inledde i december 2017 en fördjupad granskning av Inter Ikea, som har huvudkontor i Delft i Nederländerna. Utredningen gäller två olika skattebeslut från den nederländska staten.

Misstanken är att Inter Ikea tack vare besluten har sluppit betala lika mycket skatt som andra företag, som därför har missgynnats och konkurrensen därmed snedvridits.

Inom kort väntas EU-kommissionen bli klar med sin granskning och enligt källor till Reuters riskerar Inter Ikea då att tvingas betala flera miljoner euro, om möbeljättens skatteavtal underkänns.

Inter Ikeas koncernchef Torbjörn Lööf kommenterar inte Reuters uppgifter.

Däremot gav han nyligen sin syn på EU-kommissionens skatteutredning under en intervju med HD och Sydsvenskan i samband med att Ikeas försäljningssiffror för senaste räkenskapsåret släpptes.

”Det är en väldigt komplex fråga, men i grund och botten är det en fråga mellan den holländska staten och EU-kommissionen. Sen är vi en part i detta genom att vi är föremålet och har blivit ombedda att skicka in svar. Det är väldigt mycket material, men det rör saker som hände före 2012”, säger Torbjörn Lööf.

Granskningen gäller två förhandsbesked från nederländska myndigheter 2006 och 2011 om priset för att hyra respektive köpa loss Ikeas varumärke från ett annat bolag inom Ikea-sfären, I. I. Holding i Luxemburg, samt räntan på lån som tagits från Inter Ikeas ägarstiftelse i Lichtenstein för att finansiera köpet av varumärket.

”Vår ståndpunkt är att vi följer lagar och regler där vi opererar vår verksamhet. Vi kan inte göra något annat. Om EU-kommissionen gör en annan bedömning gentemot den holländska staten så får vi förhålla oss till det”, säger Torbjörn Lööf.

Den avgörande frågan är om priset och räntorna mellan de olika Ikea-bolagen sattes på ett korrekt sätt – eller på ett sätt som gjorde att Inter Ikea kunde sänka sina skatter i Nederländerna genom att flytta vinster till andra länder där de inte beskattades.

I det senare fallet skulle det kunna räknas som otillåtet statsstöd, konstaterade EU-kommissionen när den fördjupade granskningen inleddes för snart två år sedan:

”Medlemsstater kan inte låta utvalda bolag betala lägre skatt genom att ge dem tillåtelse att flytta sina vinster till andra ställen”, sa den danska EU-kommissionären Margrethe Vestager, som då ansvarade för konkurrensfrågorna i EU.

Utredningen mot Inter Ikea följs med stort intresse av en rad organisationer som är kritiska mot skatteavtal som underlättar för internationella storbolag att slippa betala skatt. En av dem är biståndsorganisationen Oxfam.

”När stora företag undviker att betala skatt drabbar det vanliga medborgare, som går miste om skattemedel som annars skulle kunna gå till att bekosta välfärdstjänster såsom utbildning, vård och omsorg. Om EU-kommissionen kräver att Inter Ikea betalar tillbaka miljoner euro till Nederländerna innebär det att vi har ytterligare ett exempel på extra förmånliga skatteavtal mellan enskilda EU-medlemsländer och stora multinationella företag. Det är djupt orättvist och måste stoppas”, säger Hanna Nelson, policyansvarig Oxfam Sverige.


Innehåll från Verisec InternationalAnnons

Trustscale bygger en molntjänst för betalsäkerhet

Säkerheten är hårt reglerad i betalbranschen och tidigare har varje aktör fått sköta sin tekniska säkerhet med egen personal och infrastruktur. Från och med 2022 tillåter branschorganisationen PCI att dessa kritiska funktioner får outsourcas och köpas in som molntjänst av PCI-certifierade företag.

– Trustscale ombesörjer via koncernbolaget Verisec International och dess internationella verksamheter redan i dag denna tekniska säkerhetsinfrastruktur åt de flesta banker och betalförmedlare i Norden och Baltikum samt i Arabemiraten, Australien och Nya Zeeland. Därför är det ett smidigt och tryggt val för kunden att göra denna resa med oss, säger Anders Henrikson, CEO på Verisec.

Trots att säkerhetsaspekten är vital för företag som arbetar med betallösningar har ansvaret för säkerhetsinfrastrukturen legat hos dem själva, företag för företag och bank för bank. Anders Henrikson, CEO på techföretaget Verisec International, menar att det inte är hållbart då risken för säkerhetshål är stor om det inte byggs på rätt sätt.

– Att öka och säkerställa säkerheten genom att lägga funktionen på tredje part gör den inte bara mer hållbar; en molntjänst kan även skapa bättre skalbarhet och lönsamhet.

Upptäcker onormala mönster

Verisec ombesörjer säkerhetsinfrastruktur åt de flesta banker och betalförmedlare i Norden och Baltikum samt i Arabemiraten, Australien och Nya Zeeland. Skalbar säkerhet och tillit är kärnan i Trustscale-koncernens teknologi- och tjänsteerbjudande. Molntjänsten kommer bland annat att skydda kortuppgifter med hjälp av kryptering för att säkerställa att obehöriga inte kan fånga upp dessa i klartext. Tjänsten validerar även en individs PIN-kod, exempelvis från en kortterminal eller Smartphone. Dessutom kommer Verisec åt stora mängder transaktionsdata och kan på så sätt erbjuda kunder realtidstjänster som kan upptäcka onormala mönster i datatrafiken, mönster som kan tyda på pågående attacker mot betalnätverket.

– Genom att snabbt kunna upptäcka förändringar kommer Verisec kunna blockera trafik från terminaler och telefoner som uppvisar tydliga tecken på bedrägeri. Just nu byggs den här molntjänsten som i sin tur kommer att bestå av ett antal kryptografiska tjänster som används i samband med betalningar – oavsett om det rör sig om klassiska kortbetalningar, mobila betalningar, Apple/Google Pay eller e-commercetransaktioner.

Tar en större del av värdekedjan

Att utveckla en molntjänst innebär enligt Anders Henrikson att Trustscale tar en större del av värdekedjan och inte bara ansvarar för drift utan även all löpande förvaltning och förändringshantering.

– Bedrägeri inom onlinebetalningar har vuxit kraftigt de senaste åren och Trustscale tänker bidra till att vända på denna trend. 

FAKTA:

Trustscale erbjuder kryptografiska tjänster som skyddar data, digitala identiteter och betaltransaktioner. Målet är att Trustscales molntjänst ska bli tillgängliga för många olika vertikalmarknader via enkla API:er. På detta sätt höjer vi säkerheten i samhället i stort.

www.verisecint.com 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verisec International och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?