Annons

Ikea om skattegranskningen: ”Vi följer lagar och regler”

Inter Ikea, det holländska bolag som äger varumärket Ikea, riskerar att få betala miljontals euro när EU-kommissionens skattegranskning snart är färdig. Koncernchef Torbjörn Lööf säger dock att bolaget följt de lagar som finns.

Foto:Remy de la Mauviniere/AP

EU-kommissionen inledde i december 2017 en fördjupad granskning av Inter Ikea, som har huvudkontor i Delft i Nederländerna. Utredningen gäller två olika skattebeslut från den nederländska staten.

Misstanken är att Inter Ikea tack vare besluten har sluppit betala lika mycket skatt som andra företag, som därför har missgynnats och konkurrensen därmed snedvridits.

Inom kort väntas EU-kommissionen bli klar med sin granskning och enligt källor till Reuters riskerar Inter Ikea då att tvingas betala flera miljoner euro, om möbeljättens skatteavtal underkänns.

Inter Ikeas koncernchef Torbjörn Lööf kommenterar inte Reuters uppgifter.

Däremot gav han nyligen sin syn på EU-kommissionens skatteutredning under en intervju med HD och Sydsvenskan i samband med att Ikeas försäljningssiffror för senaste räkenskapsåret släpptes.

”Det är en väldigt komplex fråga, men i grund och botten är det en fråga mellan den holländska staten och EU-kommissionen. Sen är vi en part i detta genom att vi är föremålet och har blivit ombedda att skicka in svar. Det är väldigt mycket material, men det rör saker som hände före 2012”, säger Torbjörn Lööf.

Granskningen gäller två förhandsbesked från nederländska myndigheter 2006 och 2011 om priset för att hyra respektive köpa loss Ikeas varumärke från ett annat bolag inom Ikea-sfären, I. I. Holding i Luxemburg, samt räntan på lån som tagits från Inter Ikeas ägarstiftelse i Lichtenstein för att finansiera köpet av varumärket.

”Vår ståndpunkt är att vi följer lagar och regler där vi opererar vår verksamhet. Vi kan inte göra något annat. Om EU-kommissionen gör en annan bedömning gentemot den holländska staten så får vi förhålla oss till det”, säger Torbjörn Lööf.

Den avgörande frågan är om priset och räntorna mellan de olika Ikea-bolagen sattes på ett korrekt sätt – eller på ett sätt som gjorde att Inter Ikea kunde sänka sina skatter i Nederländerna genom att flytta vinster till andra länder där de inte beskattades.

I det senare fallet skulle det kunna räknas som otillåtet statsstöd, konstaterade EU-kommissionen när den fördjupade granskningen inleddes för snart två år sedan:

”Medlemsstater kan inte låta utvalda bolag betala lägre skatt genom att ge dem tillåtelse att flytta sina vinster till andra ställen”, sa den danska EU-kommissionären Margrethe Vestager, som då ansvarade för konkurrensfrågorna i EU.

Utredningen mot Inter Ikea följs med stort intresse av en rad organisationer som är kritiska mot skatteavtal som underlättar för internationella storbolag att slippa betala skatt. En av dem är biståndsorganisationen Oxfam.

”När stora företag undviker att betala skatt drabbar det vanliga medborgare, som går miste om skattemedel som annars skulle kunna gå till att bekosta välfärdstjänster såsom utbildning, vård och omsorg. Om EU-kommissionen kräver att Inter Ikea betalar tillbaka miljoner euro till Nederländerna innebär det att vi har ytterligare ett exempel på extra förmånliga skatteavtal mellan enskilda EU-medlemsländer och stora multinationella företag. Det är djupt orättvist och måste stoppas”, säger Hanna Nelson, policyansvarig Oxfam Sverige.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?