Annons

Ikea miljardsatsar i Stockholm: ”Delvis ny affärsmodell”

Ikea storinvesterar i Stockholm med renovering av de befintliga varuhusen i Kungens kurva och Barkarby och planerar att öppna fyra nya enheter i regionen inom fem år.

”Kunder vill nå oss på andra sätt i dag än för tio år sedan”, säger Ikeas Sverigechef Lena Herder under en presskonferens.

Ikeas Sverigechef Lena Herder.
Ikeas Sverigechef Lena Herder.Foto:Petronelle Halvorsen

På fredagsförmiddagen meddelade Ikea sin nya satsning på ökad tillgänglighet i Stockholm. För att nå ut till fler stockholmare ska möbelföretaget expandera med fyra nya varuhus i Stockholmsområdet. 

Ikea kan dock inte berätta exakt när, eller var, de nya enheterna kommer att ligga, men ambitionen är att slå upp portarna före 2025.

”Vi ska inom fem år nå 350.000 fler stockholmare”, säger Ikeas regionchef Cia Fritzson Gårdnäs.

Jenny Vasquez Ling, varuhuschef i Barkarby och Ikeas regionchef Cia Fritzon Gårdnäs.
Jenny Vasquez Ling, varuhuschef i Barkarby och Ikeas regionchef Cia Fritzon Gårdnäs.Foto:Petronelle Halvorsen

Investeringen väntas kosta 1,7 miljarder kronor och Ikea planerar att anställa 500 nya medarbetare till sina nyetableringar.

”Ikea har haft en enorm tillväxt sedan det registrerades 1943. Hur kan vi då fortsätta vara ett ledande heminredningsföretag kommande 75 år? Vi har påbörjat en förändringsresa med en delvis ny affärsmodell”, säger Lena Herder.

De nya varuhusen kommer att vara av olika format, tre stycken ”minivaruhus” på mellan 5.000 och 15.000 kvadratmeter, att jämföra med dagens befintliga varuhus i Stockholm där Kungens kurva breder ut sig över 63.000 kvadratmeter och Barkarby på 38.000 kvadratmeter. I en mindre planeringsstudio på 800 kvadratmeter kommer man att lyfta ut en del av varuhuskonceptet, liknande Ikeas citybutik i centrala Stockholm med fokus på köksinredning. 

Det är i den köksbutiken som Ikea märkt att deras tillgänglighet måste öka.

”Vi ser att vi möter nya kunder i citybutiken som aldrig varit hos tidigare - det är ett bevis på att vi måste bli mer tillgängliga”, säger Jenny Vasquez Ling, varuhuschef i Barkarby. 

Under förra verksamhetsåret, som stängde 31 augusti 2019, ökade Ikea sin försäljning med 6 procent till 17,8 miljarder kronor. 

”Halvvägs in i det här verksamhetsåret har vi börjat med en stark tillväxt både för varuhusen och online”, säger Lena Herder.

Kommer de här 1,7 miljarderna att räcka både till renovering av befintliga varuhus och etablering av nya?
”Bra fråga, men det är den uppskattningen vi har gjort initialt”, säger Lena Herder.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?