Annons

Ikea miljardköper i Paris – lovar fler fastighetsköp

Ikea investerar nästan 1,4 miljarder svenska kronor genom att köpa en sjuvåningsfastighet i centrala Paris. Investeringen är den första i sitt slag som del i möbeljättens satsning på att flytta in i storstädernas citykärnor för att komma närmare kunderna. Fler liknande fastighetsköp utlovas.

Fastigheten i Paris är på 7.500 kvadratmeter och ligger på 144 Rue de Rivoli, ett kvarter från Louvren.
Fastigheten i Paris är på 7.500 kvadratmeter och ligger på 144 Rue de Rivoli, ett kvarter från Louvren.Foto:Åserud, Lise
Krister Mattsson, vd för Ingka Investments
Krister Mattsson, vd för Ingka InvestmentsFoto:Pressbild Ingka

De stora blågula varuhusen har varit synonymt med Ikea, men i takt med att kundernas köpmönster förändras måste möbeljätten hitta nya sätt att möta kunderna – bland annat genom ökat fokus på näthandel och servicetjänster.

Ett annat grepp är att öppna mindre citybutiker i centrala lägen i storstäder, för att komma närmare kunder som inte vill eller kan bege sig till de stora varuhusen i städernas ytterområden.

Nu kan Dagens industri avslöja att Ikea, via sitt investeringsbolag Ingka Investments, har köpt en sjuvåningsfastighet i centrala Paris – en investering på 130 miljoner euro, motsvarande närmare 1,4 miljarder svenska kronor.

”En av Ingvar Kamprads grundläggande idéer var att vi inte skulle vara beroende av fastighetsägare eller banker, utan att Ikea ska äga sina egna fastigheter. Så vi försöker investera där det är bra för Ikea att etablera sig i städerna”, säger Krister Mattsson, vd för Ingka Investments som ingår i samma bolagsgrupp som driver majoriteten av världens Ikea-varuhus (se faktaruta).

Läs mer: Små digitala citybutiker Ikeas nya vapen mot konkurrenterna 

Fastigheten i Paris är på 7.500 kvadratmeter och ligger på 144 Rue de Rivoli, ett kvarter från Louvren. Tre av de sju våningarna utgörs av butiksyta, medan resten är kontor.

Investeringar i fastigheter är ett nytt område för Ingka Investments från och med i år. 

”Vi har ganska stora expansionsplaner när det gäller mindre butiker, upphämtningsställen och planeringsstudior. Även om det vore ganska enkelt att hyra lokaler för dem så är det emot vår policy att äga för att vara oberoende, så därför tar vi det här steget.”

Enligt Krister Mattsson finns över 40 storstäder på listan där Ikea vill etablera olika former av mindre citybutiker, så det kommer bli aktuellt med fler fastighetsköp – om än inte på samtliga platser, utan det kan också bli aktuellt att hyra lokaler på kort sikt.

Sedan tidigare sköter bolaget investeringar i bland annat hållbart skogsbruk och förnyelsebar energi, men även uppköpet av den amerikanska servicetjänsten Task Rabbit och bolag som utvecklar 3D-lösningar för att inredningsplanering.

Dessutom ansvarar Ingka Investments för placeringar i aktier och andra mer likvida tillgångar för att kunna stötta Ikea i kristider, något som kommit väl till pass under vårens coronakris.

Läs mer: Ikea köper amerikanskt 3D-bolag 

 

 

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?