Ikea lobbar mot amerikanskt skatteförslag

Möbelföretaget Ikea och flera andra detaljhandelsbolag i USA kämpar emot det republikanska förslaget att höja skatten på import till USA och att sänka skatten på export. Bolagen vill få fler republikaner att gå emot planen från representanthusets talman Paul Ryan som de importerande företagen menar skulle höja priserna för konsumenterna.

Det rapporterar Bloomberg News.

"En omfattande skattereform skulle gynna både detaljhandelsbolag och konsumenter, men att inkludera en skadlig gränsskatt är inte en väg att uppnå det", sade Christin Fernandez som är talesperson för en branschorganisation på detaljhandelsområdet.

Företrädare för Ikea, Dollar, Petco Animal Supplies och Michael Cos ska på onsdagen träffa republikaner i kongressen.

Vissa republikanska kongressledamöter har uppgett att de överväger alternativ till gränsskatteförslaget.

USA:s president Donald Trump har varit fåordig angående vad han anser kring det republikanska förslaget, men han har varit tydlig med att han anser att rådande handelsregler missgynnar USA och att han vill göra något åt det.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?