1515
Annons

Ikea höjer priser på glass och läsk – efter 20 år

Ikea höjer för första gången på 20 år priserna på glass och läsk.

Foto:Lars Jansson

”Tyvärr stämmer det. Det är en rejäl höjning som varit planerad sedan december”, säger Marcus Carlsson, landschef för Ikea food, till Aftonbladet.

Prishöjningen är 80 procent – från fem kronor till nio. Orsaken är ökade transport- och logistikkostnader. Priset på korv förändras dock inte.

”Nej vi har inga avsikter att höja priset på korven i dagsläget. Men jag vet ingenting om framtiden”, säger Carlsson till tidningen.

Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vapenproduktion till Ukraina: "Ny dimension"

Det militära stödet till Ukraina är på väg in i en ny fas. När försvarsministrar från 17 länder i dag samlas på en givarkonferens i Köpenhamn står direktproduktion av vapensystem till Ukraina på agendan.

Försvarsminister Peter Hultqvist.
Försvarsminister Peter Hultqvist.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) beskriver det som en ny dimension i stödet till Ukraina.

”Det är viktigt att man förser Ukraina med vapen och det måste vara kontinuerligt”, säger han till TT.

En möjlig lösning, som ska diskuteras under konferensen, är att organisera nyproduktion av vapen för leverans till Ukraina, utifrån de behov som landet specificerat, uppger han.

Danmarks försvarsminister Morten Bødskov (S) har i en intervju med nyhetsbyrån Ritzau beskrivit det som en ny fas.

”Den första fasen var spontan, medan denna kommande fas är mer målinriktad och koordinerad.”

Precis som Hultqvist betonar han vikten av långsiktighet och uthållighet.

”Det står klart att det här kriget blir utdraget och därför ska vi anpassa stödet. Det handlar om gemensam finansiering av vapenproduktion, träningsaktiviteter och minröjning”, säger Bødskov.

I söndags meddelade regeringen att den svenska försvarsmakten ska vara med och ge ukrainska medborgare militär grundutbildning. Det ska ske i Storbritannien, där omkring 10.000 ukrainare ska utbildas under hösten. Sverige bidrar med 120 instruktörer.

”Vi måste ha ett uthålligt, långsiktigt och fungerande stöd och därför tycker jag att både det här med utbildning och direktproduktion av vapensystem är intressant och viktigt”, säger Peter Hultqvist.

Han vill inte svara på var denna vapenproduktion är planerad att ske, om det exempelvis kan bli i Sverige.

”Jag kan inte gå in på det. Vi får se vad som händer på det här mötet. Det här är början på en process och det kommer inte att vara avslutat och klart hur allting ska gå till under torsdagen.”

Givarkonferensen kallas Copenhagen conference for northern European defence allies och arrangeras av Danmark, Ukraina och Storbritannien.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera