Annons

Ikea-geniet och schejken går ihop i 5g-uppstickaren – siktar mot miljardomsättning

Telekomuppstickaren Maven Wireless siktar högt – redan inom några år ska man omsätta 1 miljard kronor.

Bakom bolaget, som nu ska noteras på First North, står både skatteplaneringsmaestron Göran Grosskopf och oljeshejken Mohammed Al-Amoudi.

Preem-miljardären Mohammed Al-Amoudi och Göran Grosskopf, skatteprofessorn som konstruerade Ikea-imperiets komplexa system för vinstöverföring.
Preem-miljardären Mohammed Al-Amoudi och Göran Grosskopf, skatteprofessorn som konstruerade Ikea-imperiets komplexa system för vinstöverföring.Foto:Teodor Axlund/Håkan E Bengtsson

På fredagen gick Maven Wireless ut med sitt noteringsprospekt för marknadsplatsen First North Growth Market.

Bolaget ska ta in knappt 77 miljoner kronor, varav 52,5 Mkr i nyemission. Av de ankarinvesterare som redan tecknat sig för 70 procent är Preem-miljardären Mohammed Al-Amoudis Midroc Invest störst med 26 procent. 

Ordförande är Göran Grosskopf, skatteprofessorn som konstruerade Ikea-imperiets komplexa system för vinstöverföring. Han lämnade nyligen ordförandeklubban i byggbolaget Peab av åldersskäl.

En utmaning inom 5g-telefoni är att radiovågorna i de högsta frekvensbanden visserligen möjliggör mycket mer dataöverföring, men också har svårare att tränga igenom fasta material.

Maven Wireless vd Fredrik Ekström säger sig ha en unik lösning för distribuerade antennsystem, som möjliggör signalförstärkning på svårnådda platser som tunnlar, men också stora köpcenter med tung radiotrafikbelastning.

”Jämfört med alla andra produkter drar vi bara en tredjedel av effekten för att generera samma täckning. Vi har inga kylfläktar på våra radioenheter, de är helt underhållsfria, de tar mindre plats och det blir färre transporter. Redan när vi startade byggde vi in 5g-kapacitet. Vi har fyra gånger så hög bandbredd genom våra system jämfört med någon annan. Så vi har en världsledande produkt, det får vi också kvitto på genom de större upphandlingar vi är med i”, säger han till Dagens industri.

Redan i dag finns delvis liknande lösningar, som Ericssons Radio Dot.

”Skillnaden är att det är en singeloperatörslösning. Det är en enkel lösning för deras kunder. Men finessen med våra produkter är att de är mycket mer bredbandiga. Vi kan ge täckning åt alla operatörer samtidigt i tunnlar, gallerior eller flygplatser.”

Ni omsatte 2020 knappt 50 Mkr, och siktar på en omsättning på 1 miljard redan inom fyra år. Är det realistiskt?
”Vi anser att det är det. Vi är i skedet där vi har tagit fram en ganska komplett produktportfölj. Vi har ett godkännande ute på marknaden. Allting är förberett, vi börjar nu den större expansionen”, säger Fredrik Ekström.

Om ni har de här aggressiva expansionsplanerna, räcker emissionen på 77 Mkr för era ambitioner?
”Ja, vi tror det. Vi har all kärnkompetens i bolaget. Men vår tillverkning och leverantörskedja sköts genom kontraktstillverkning. Vi har inga direkta fasta kostnader för produktion. Vi har en egen sälj- och marknadsföringsorganisation, och den kommer att växa år för år. Men vår affärsmodell bygger på att vi har partners och systemintegratörer lokalt i varje land. De är ansvariga för de lokala projekten, en säljare på Maven kan hantera ett 20-tal sådana.”

Innehåll från Atlant FonderAnnons

Räntor bättre än börsen 2023?

Räntor på företagsobligationer är på rekordhöga nivåer med en avkastningspotential på 8-10 procent. Samtidigt är osäkerheten kring konjunkturen stor och frågan är vilken avkastning aktiemarknaden kommer ge 2023?

Svaret på den frågan har vi inte men vi kan konstatera att ränteplaceringar idag är ett mycket intressant alternativ med sin rekordhöga avkastningspotential. 

Atlant Fonder har flera fonder i riskklass 3 (av 7) med fokus på att skapa en stabil avkastning och en hög andel positiva avkastningsmånader. Atlant Opportunity är vårt flaggskepp och på ett års sikt ser vi en avkastningspotential på en bra bit över tio procent. En viktig del i förvaltningen är att kunna agera köpare när andra är säljare. 

-Vi har under året företrädesvis köpt obligationer med kortlöptid. De senaste månaderna har obligationer med längre löptid kommit ner på riktigt attraktiva nivåer så nu investerar vi i även i dessa, och skapar ännu bättre förutsättningar för en riktigt hög avkastning. Atlant Opportunity är den fond i riskklass 3 (dagligt handlad, SEK-nominerad) som gett högst avkastning de senaste tre respektive fem åren, säger Taner Pikdöken, fondförvaltare på Atlant Fonder.

Lär mer här 

Gröna metaller är framtidens energi

En spännande aktiefond är Atlant Green Tech Metals som är en aktivt förvaltad fond som investerar i den gröna energiomställningen genom investeringar i underleverantörer mot den europeiska och nordamerikanska marknaden för cleantech; från material och förädling till recycling. Fonden strävar efter att enbart placera i bolag som bedriver sin verksamhet i linje med EU-taxonomins hållbarhetskrav och följer FN:s Global Compact kriterier. 

-Inom 30 år ska vi ha gått från 80 procent fossilt till minst 80 procent grön energi. En gigantisk förändring som bara tagit sin början. Efterfrågan på nytt hållbart framställt material och ny teknologi växer kontinuerligt. Ett exempel med hög tillväxt är elbilsförsäljningen som väntas öka med 18 gånger fram till 2030. Vi har valt ett brett fokus i fonden med företag som investerar i materialcykeln för omställningen inom energi- och transportsektorn, berättar fondförvaltaren Mattias Gromark.  

Sedan starten 1 oktober 2021 har fonden gått ca 15 procentenheter bättre än Stockholmsbörsen.

Lär mer här  

Om Atlant Fonder 

Atlant Fonder är ett fristående, entreprenörsdrivet fondbolag grundat 2006. De erbjuder ett brett fondutbud med fokus på kapitalbevarande strategier och förvaltar fem alternativa fonder, två företagsobligationsfonder och två aktiefonder. 

Deras motto är att alltid vara köpare när ”alla” andra är stressade säljare.  Fondförmögenheten växte med 2,5 miljarder 2021 och uppgår nu till drygt 7 miljarder.  

Lär mer här och kontakta Atlant Fonder på info@atlantfonder.se eller 046-39 39 69.

Riskinformation: Att spara i fonder innebär alltid en risk. Fonder kan såväl minska som öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Dela på LinkedIn 

Dela på Twitter 

Dela på Facebook 

Dela via mail 

 

Mer från Atlant Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atlant Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera