1515

Ikea-geniet och schejken går ihop i 5g-uppstickaren – siktar mot miljardomsättning

Telekomuppstickaren Maven Wireless siktar högt – redan inom några år ska man omsätta 1 miljard kronor.

Bakom bolaget, som nu ska noteras på First North, står både skatteplaneringsmaestron Göran Grosskopf och oljeshejken Mohammed Al-Amoudi.

Preem-miljardären Mohammed Al-Amoudi och Göran Grosskopf, skatteprofessorn som konstruerade Ikea-imperiets komplexa system för vinstöverföring.
Preem-miljardären Mohammed Al-Amoudi och Göran Grosskopf, skatteprofessorn som konstruerade Ikea-imperiets komplexa system för vinstöverföring.Foto:Teodor Axlund/Håkan E Bengtsson

På fredagen gick Maven Wireless ut med sitt noteringsprospekt för marknadsplatsen First North Growth Market.

Bolaget ska ta in knappt 77 miljoner kronor, varav 52,5 Mkr i nyemission. Av de ankarinvesterare som redan tecknat sig för 70 procent är Preem-miljardären Mohammed Al-Amoudis Midroc Invest störst med 26 procent. 

Ordförande är Göran Grosskopf, skatteprofessorn som konstruerade Ikea-imperiets komplexa system för vinstöverföring. Han lämnade nyligen ordförandeklubban i byggbolaget Peab av åldersskäl.

En utmaning inom 5g-telefoni är att radiovågorna i de högsta frekvensbanden visserligen möjliggör mycket mer dataöverföring, men också har svårare att tränga igenom fasta material.

Maven Wireless vd Fredrik Ekström säger sig ha en unik lösning för distribuerade antennsystem, som möjliggör signalförstärkning på svårnådda platser som tunnlar, men också stora köpcenter med tung radiotrafikbelastning.

”Jämfört med alla andra produkter drar vi bara en tredjedel av effekten för att generera samma täckning. Vi har inga kylfläktar på våra radioenheter, de är helt underhållsfria, de tar mindre plats och det blir färre transporter. Redan när vi startade byggde vi in 5g-kapacitet. Vi har fyra gånger så hög bandbredd genom våra system jämfört med någon annan. Så vi har en världsledande produkt, det får vi också kvitto på genom de större upphandlingar vi är med i”, säger han till Dagens industri.

Redan i dag finns delvis liknande lösningar, som Ericssons Radio Dot.

”Skillnaden är att det är en singeloperatörslösning. Det är en enkel lösning för deras kunder. Men finessen med våra produkter är att de är mycket mer bredbandiga. Vi kan ge täckning åt alla operatörer samtidigt i tunnlar, gallerior eller flygplatser.”

Ni omsatte 2020 knappt 50 Mkr, och siktar på en omsättning på 1 miljard redan inom fyra år. Är det realistiskt?
”Vi anser att det är det. Vi är i skedet där vi har tagit fram en ganska komplett produktportfölj. Vi har ett godkännande ute på marknaden. Allting är förberett, vi börjar nu den större expansionen”, säger Fredrik Ekström.

Om ni har de här aggressiva expansionsplanerna, räcker emissionen på 77 Mkr för era ambitioner?
”Ja, vi tror det. Vi har all kärnkompetens i bolaget. Men vår tillverkning och leverantörskedja sköts genom kontraktstillverkning. Vi har inga direkta fasta kostnader för produktion. Vi har en egen sälj- och marknadsföringsorganisation, och den kommer att växa år för år. Men vår affärsmodell bygger på att vi har partners och systemintegratörer lokalt i varje land. De är ansvariga för de lokala projekten, en säljare på Maven kan hantera ett 20-tal sådana.”


Innehåll från SAVRAnnons

Så undviker du avgifterna som äter ditt fondsparandes vinst

76 procent av vuxna svenskar sparar i fonder, antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock är kunskapen låg om vad fondavgiften kostar, hur den påverkar ens vinst samt hur man enkelt kan minimera sina fondavgifter.

När man köper en fond, betalas i de allra flesta fall en avgift i ersättning till fondförvaltaren. Ju mer aktivt förvaltad fonden är, desto högre är i regel avgiften. Vad många inte vet är att fondförmedlarna, exempelvis banker och nätbanker, ofta tar ut ett arvode för att sälja fonderna vidare till sina kunder. Denna fondprovision, även kallad kickback, är ofta lika stor som ersättningen till fondförvaltaren. Förenklat kan man därför säga att hälften av fondavgiften man betalar går till förvaltaren av fonden, och hälften går till banken. 

Miljarder i provision till bankerna

Enligt SVT betalade svenska sparare och framtida pensionärer ca 35 miljarder kronor i avgifter under 2020. En betydande del av dessa avgifter går till de förmedlande bankerna, och utgör en stor del av deras vinster. 

Detta system är kritiserat och till och med förbjudet i länder som Storbritannien, Nederländerna och Schweiz. Så sent som i februari 2021 meddelade Finansinspektionen att de vill att fondprovisioner ska förbjudas, bland annat för att de anser att det finns en intressekonflikt mellan spararna och förmedlarna: Genom att rekommendera fonder med dyra avgifter, tjänar fondförmedlaren mer pengar.

Halvera dina fondavgifter och optimera din vinst

Spartjänsten Savr ger rabatt på fondavgifterna: Istället för att ta en fondprovision, ger Savr tillbaka provisionen till dig som sparare. Där behöver du inte starta ett helt nytt sparande, utan kan enkelt flytta ditt befintliga innehav till plattformen för att ta del av de rabatterade avgifterna. Läs mer om erbjudandet och hur en flytt går till på savr.com.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till savr.com.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?