ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Ikea-chefen: Det lärde jag mig av Kamprad

  • Simona Scarpaleggia och Ingvar Kamprad. Foto: Ikea/Niklas Larsson

Världens företag slåss om kompetensen på marknaden, men glömmer hälften – kvinnorna.

Det säger Simona Scarpaleggia, vd för Ikea Schweiz, i en intervju med CNN Money, där hon även berättar om lärdomarna från grundaren Invgar Kamprad.

För tre år sedan uppnådde Ikea Schweiz jämställda löner, vilket resulterade i ett så kallat Edge-certifikat som man sedan dess lyckats behålla.

"Jag ser ingen anledning till varför vi inte skulle betala lika lön för lika arbete. Hittills är vi det enda bolaget som har certifierats. Vi är väldigt glada och stolta över det, men samtidigt tycker jag inte att det är något att skryta om, för vi borde inte vara de enda", säger Simona Scarpaleggia.

En av förklaringarna till hennes driv för jämställdhet är att trebarnsmamman inte vill att hennes två döttrar ska få kämpa mer än sonen på grund av deras kön.

"Företagen slåss om kompetensen, men glömmer hälften – kvinnorna. Vi måste börja ge dem chansen, och de måste börja ta chanserna."

Simona Scarpaleggia anser att många kvinnor antingen jobbar hårt i det tysta och hoppas att någon ska lägga märke till dem, istället för att vara öppen med sina mål, eller att de förnekar sina ambitioner.

"Vi har uppfostrats att vara blygsamma. Det är synd, för ambition är inte samma sak som arrogans."

Inom Ikea Schweiz har man vidtagit åtgärder för att ge sina anställda stöd i livets olika stadier.

"Det pratas mycket om mammaledighet, som om det skulle vara kvinnors stora hinder eller skuld, och det tycker jag är absurt. Vi går alla igenom olika stadier i livet. Jag tycker att fler företag skulle föra ett samtal med sina anställda. Det vinner bägge parter på", säger vd:n till CNN.

Hon konstaterar samtidigt att jämställdhet inte innebär hinder för män.

"Det handlar inte om att kvinnor ska motarbeta män, utan om att arbeta tillsammans och skapa en bättre verksamhet och, i slutändan, en bättre värld."

Simona Scarpaleggia pekar samtidigt ut några lärdomar från den bortgångne Ikea-grundaren Ingvar Kamprad.

"Han lärde mig en kontinuerlig villighet att förstå vad kunderna behöver, in i minsta detalj. Han ville alltid hitta nya vägar och göra saker och ting annorlunda, vilket vi förmodligen har i vårt DNA", säger hon, och fortsätter:

"Han sa alltid: 'det mesta har ännu inte gjorts'. Jag tycker att det är så positivt och värdefullt, för det driver oss mot utveckling. Man är glad, men aldrig nöjd."

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer