1515
Annons

Ikea-chefen: Det lärde jag mig av Kamprad

Världens företag slåss om kompetensen på marknaden, men glömmer hälften – kvinnorna.

Det säger Simona Scarpaleggia, vd för Ikea Schweiz, i en intervju med CNN Money, där hon även berättar om lärdomarna från grundaren Invgar Kamprad.

Simona Scarpaleggia och Ingvar Kamprad.
Simona Scarpaleggia och Ingvar Kamprad.Bild:Ikea/Niklas Larsson

För tre år sedan uppnådde Ikea Schweiz jämställda löner, vilket resulterade i ett så kallat Edge-certifikat som man sedan dess lyckats behålla.

"Jag ser ingen anledning till varför vi inte skulle betala lika lön för lika arbete. Hittills är vi det enda bolaget som har certifierats. Vi är väldigt glada och stolta över det, men samtidigt tycker jag inte att det är något att skryta om, för vi borde inte vara de enda", säger Simona Scarpaleggia.

En av förklaringarna till hennes driv för jämställdhet är att trebarnsmamman inte vill att hennes två döttrar ska få kämpa mer än sonen på grund av deras kön.

"Företagen slåss om kompetensen, men glömmer hälften – kvinnorna. Vi måste börja ge dem chansen, och de måste börja ta chanserna."

Simona Scarpaleggia anser att många kvinnor antingen jobbar hårt i det tysta och hoppas att någon ska lägga märke till dem, istället för att vara öppen med sina mål, eller att de förnekar sina ambitioner.

"Vi har uppfostrats att vara blygsamma. Det är synd, för ambition är inte samma sak som arrogans."

Inom Ikea Schweiz har man vidtagit åtgärder för att ge sina anställda stöd i livets olika stadier.

"Det pratas mycket om mammaledighet, som om det skulle vara kvinnors stora hinder eller skuld, och det tycker jag är absurt. Vi går alla igenom olika stadier i livet. Jag tycker att fler företag skulle föra ett samtal med sina anställda. Det vinner bägge parter på", säger vd:n till CNN.

Hon konstaterar samtidigt att jämställdhet inte innebär hinder för män.

"Det handlar inte om att kvinnor ska motarbeta män, utan om att arbeta tillsammans och skapa en bättre verksamhet och, i slutändan, en bättre värld."

Simona Scarpaleggia pekar samtidigt ut några lärdomar från den bortgångne Ikea-grundaren Ingvar Kamprad.

"Han lärde mig en kontinuerlig villighet att förstå vad kunderna behöver, in i minsta detalj. Han ville alltid hitta nya vägar och göra saker och ting annorlunda, vilket vi förmodligen har i vårt DNA", säger hon, och fortsätter:

"Han sa alltid: 'det mesta har ännu inte gjorts'. Jag tycker att det är så positivt och värdefullt, för det driver oss mot utveckling. Man är glad, men aldrig nöjd."

Vice riksbankschefen gör sin sista dag på jobbet: ”Lite tråkigt”

Förste vice riksbankschefen Cecilia Skingsley slutar på Riksbanken och svarar på frågan om hon ville efterträda Stefan Ingves och vad hon prioriterar som chef för globala BIS Innovation Hub.

GÅR VIDARE. Förste vice riksbankschefen Cecilia Skingsley gör sin sista arbetsdag på Riksbanken den 15 augusti för att en månad senare bli chef för internationella centralbanksorganisationen BIS Innovation Hub i Schweiz.
GÅR VIDARE. Förste vice riksbankschefen Cecilia Skingsley gör sin sista arbetsdag på Riksbanken den 15 augusti för att en månad senare bli chef för internationella centralbanksorganisationen BIS Innovation Hub i Schweiz.Foto:Jack Mikrut

Din sista arbetsdag efter drygt nio år. Hur känns det?
”Lite tråkigt. Jag ser samtidigt fram emot mitt nya uppdrag, men det är mycket att plocka ihop och rensa ut och framför allt ska jag säga adjö till alla kollegor.”

Vad kommer du att sakna mest?
”Kollegorna, men också stoltheten över att vara en del i ett väldigt skickligt maskineri. Riksbankens hantering i början av pandemin var som en välspelande symfoniorkester. Dels alla stödåtgärder inom loppet av 14 dagar för att ta Sverige genom chocken, men också att man som chef är ansvarig för de anställdas väl och ve. Vi skickade i stort sett hem hela arbetsstyrkan.”

Vilken var din bästa dag på jobbet?
”När Riksbanken fyllde 350 år 2018 arrangerade vi en global konferens i riksdagshuset. Alla kom – med Fed-chefen Jerome Powell i spetsen! Det kändes som att hela världen kom när Riksbanken bjöd in. Det var en väldigt rolig känsla.”

Vad ångrar du?
”Ånger är inget konstruktivt tillstånd att vara i, men när jag var ganska ny 2013/14 underskattade jag kraften i inflationsnedgången.”

… och underskattade kraften i inflationsuppgången 2021/22?
”Det är väl uppenbart.”

Du har bolån med rörlig tremånadersränta i Swedbank. Vad säger du till dem som oroas över skenande boräntor?
”Jag ger inga privatekonomiska råd. Var och en är ansvarig för sitt risktagande och sina marginaler.”

Riksbankschefen Stefan Ingves slutar vid årsskiftet. Ville du bli hans efterträdare?
”BIS, Bank for International Settlements, erbjöd mig att bli chef för deras avdelning Innovation Hub. Arbetar man i direktionen måste man kontakta riksbanksfullmäktige och ansöka om att bli entledigad. Vad vi pratade om därefter är inget som jag vill utveckla.”

Du tillträder den 14 september i Basel, Schweiz. Vad står överst på din nya agenda?
”Att göra långdistansbetalningar enklare, snabbare och billigare. Inom EU kan det ta en dag, mellan kontinenter 7-14 dagar. De flesta tar pengar, det vill säga att göra ekonomiska värden flyttbara och värdestabila över tid, för givna. Så är det inte överallt. Det vill jag förbättra.”

 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera