1515

Ihjälkramningseffekt bakom MP:s medieskugga

Att Miljöpartiet har hamnat i medieskugga under året kan förklaras av att partiet kramas ihjäl i koalitionen med Socialdemokraterna, menar statsvetaren Marja Lemne.

Gustaf Fridolin, språkrör för MP.
Gustaf Fridolin, språkrör för MP.Bild:TT

Miljöpartiet är det enda parti som under året fått mindre exponering i medierna. Värst är siffrorna för språkröret Gustav Fridolin, som backade med 30 procent, enligt TT:s och analysföretaget Retrievers undersökning.

"Det är klassiskt att ett litet parti i koalition med ett större kramas till döds, visar internationell forskning. Vi kan ju se exemplet i Tyskland med Socialdemokraterna och Angela Merkels kristdemokrater. Man kommer i skymundan", säger Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola.

Förutom ett minskat intresse för partierna som skramlar kring fyraprocentsgränsen är det flera faktorer som ligger MP i fatet just nu – och som kan förklara att partiet får mindre uppmärksamhet än vad det kanske förtjänar, anser Lemne.

"Som jag uppfattar det så är det väldigt mycket fokus på den nye Moderatledaren. Samtidigt är det lite förvånande med tanke på striden om de ensamkommande, där Miljöpartiet drivit Socialdemokraterna framför sig. Men om man lägger ihop det med de svikande opinionssiffrorna och att språkrören i en mätning ligger underst i förtroende som partiledare, så är det sammantaget en tendens som visar på ett ökande ointresse för Miljöpartiet", säger hon.

Lemne nämner matsvinnet som en annan fråga där MP inte lyckas ta sig igenom mediebruset.

Men partiet kan komma tillbaka i strålkastarljuset, även om klockan tickar inför valet i september nästa år.

"Miljöpartiet har ju en gång tidigare åkt ur riksdagen och sedan återkommit. Ofta har deras framgångar hängt samman med stora miljökatastrofer som säldöden, så det är ännu för tidigt att uttala sig om. Eller så är det så enkelt att alla tagit till sig miljöfrågorna", säger Marja Lemne.

Forskning visar också att partiledaren har en väldigt stor betydelse för ett parti.

"Om man inte syns kan det påverka negativt. Det blir en ond cirkel", säger Lemne.


Innehåll från SiemensAnnons

Tekniken som skapar attraktiva fastigheter och bidrar till hållbar lönsamhet

Med tekniken som möjliggörare skapas ekonomisk och social hållbarhet. Med den insikten som grund levererar Siemens Smart Infrastructure en konkurrenskraftig portfölj som hjälper fastighetsbranschen att utveckla smarta, säkra, energieffektiva och hållbara lösningar i både befintliga och nya byggnader.

Som ett stort företag inom tekniksektorn vet Siemens vilka utmaningar fastighetsägare, hyresgäster och medarbetare står inför under uppförandet av smarta byggnader. Genom att nyttja teknik och smarta system i samverkan kan många av utmaningarna lösas men för en hållbar utveckling måste man även se bortom själva byggnaden. Med hjälp av bredden i portföljen kan Siemens hjälpa företag och samhälle att bland annat se möjligheterna i energiutmaningen, bidra till en hållbar laddinfrastruktur för fossilfria fordon och med teknisk infrastruktur skapa smarta byggnader som människor vill bo och arbeta i. Genom effektivt nyttjande av hyrd kontorsyta och ökad upplevelse för medarbetaren skapar dessa lösningar både social och ekonomisk hållbarhet samtidigt som fastighetens värde ökar.

– Omställningen för fastighetsägare går fort och jag tror att många känner en stress över ”Var ska jag börja?”. Vårt råd är att komma igång genom att sätta en långsiktig plan och att arbeta med öppna plattformar som möjliggör flexibilitet. Börja sedan med något som ger snabbt resultat, till exempel att åtgärda fastighetens mätarstruktur, det möjliggör energioptimering. Mitt råd är att våga fråga, det finns hjälp att få, säger Annika Persson, Branch Account Manager.

Siemens kopplar samman energisystem, byggnader och industrier på ett smart sätt där kunden alltid är i fokus, utgångsläget är utifrån kundens behov och en förståelse för verksamheten under uppförandets tre faser; design, konstruktion och förvaltning. Redan i designfasen är det viktigt att sätta en gemensam plan för vad som ska uppnås med byggnadens tekniska infrastruktur för att förebygga brister längre fram. Därför är öppna plattformar för kommunikation som både kan ta emot och leverera data nyckeln till framgång.  

– Vi hjälper vår kund att förbli nyfiken, vara uthållig, experimentera och anpassa sig genom vår adaptiva och intuitiva teknik. Tanken med Smart Infrastructure är att skapa ett ekosystem där morgondagens fastigheter, effektivt och hållbart, skall arbeta för de personer som lever och verkar där och inte tvärtom. Det bidrar till en hållbar utveckling för att skydda planeten för nästa generation samtidigt som samhället gör framsteg och bidrar till våra kunders framgång, berättar Annika Persson.

Om Siemens

Siemens gör världen till en mer uppkopplad och omtänksam plats där hållbar energi levereras pålitligt och effektivt. Med en bred portfölj av nätstyrning och automatisering; effektfördelning, omkoppling och styrning, fastighetsautomation, brandsäkerhet, säkerhetssystem, VVS-styrning och energilösningar förbättrar Siemens vårt sätt att leva och arbeta. Siemens Smart Infrastructure kopplar på ett smart sätt samman energisystem, byggnader och industrier.

siemens.se/smartabyggnader

 

Mer från Siemens

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?