Annons

Ihållande motvind för KD

Efter att ha klättrat i opinionsmätningarna det senaste året verkar nu vinden ha vänt för Kristdemokraterna som tappar väljarstöd enligt Svensk väljaropinion, som är en sammanvägning av flera opinionsmätningar som Sifo gör för Sveriges Radio Ekot.

Foto:Jessica Gow / TT

En notering på 8,6 procents stöd för Kristdemokraterna i den senaste mätningen ger ett tapp på 2,6 procentenheter från 11,2 procent i maj.

Tidigare i veckan visade SVT/Novus mätning att väljarstödet för KD minskat med 2,3 procentenheter i juni jämfört med maj, vilket nu bekräftas av Svensk väljaropinion.

”Kurvan har varit en fantastisk uppgång. För drygt ett år sedan hade de under tre procent, sedan dubblerade man det till valet och därefter har man ytterligare ökat sig efter valet. Så KD har gjort en fantastisk stark uppgång, som nu minskar tydligt”, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo som gjort undersökningen, till Ekot.

Novus vd Torbjörn Sjöström sade till SVT i veckan att nedgången med största sannolikhet har att göra med abortfrågan.

Liberalerna ligger fortsatt kvar strax under fyraprocentspärren, liksom vid förra mätningen. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna står i det närmaste still med mycket små justeringar.

Toivo Sjörén tror att KD:s väljare i synnerhet har gått tillbaka till Moderaterna, som därmed går om SD igen.

Även Centerpartiet och Miljöpartiet går framåt.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?