Ihållande höga grönsakspriser

Grönsakspriserna fortsätter att vara höga. En traditionellt billig purjolökssoppa är nästan 60 procent dyrare att tillaga i år och även kaffedrickarna har fått känna av de höjda priserna.
Men det värsta verkar vara över.

Det kylslagna vädret i södra Europa slog hårt mot grönsaksodlingarna i början av året. Brist uppstod och priserna på frukt och grönt sköt i höjden i januari, framför allt det sistnämnda.

Ny statistik från Statistiska centralbyrån visar att prisuppgången höll i sig i februari, även om handlarna säger att det värsta är över.

Grönsakspriserna generellt låg elva procent högre än samma månad i fjol. Några nedslag i siffrorna visar att exempelvis tomaterna var i snitt 33 procent dyrare, salladen 52 procent dyrare medan purjolöken blev rena lyxmaten, 61 procent upp.

Apelsinpriserna, som smittats av dåliga skördar i Brasilien, liksom de mindre kusinerna småcitrus steg med 16 procent. Andra livsmedel såsom kaffe och te gröpte också större hål i plånboken än i fjol, plus elva procent.

Men det var inte bara maten som drog upp inflationstakten, 1,8 procent i februari, inrikes transporter blev rejält mycket dyrare, enligt SCB. Förutom att bränslet till bilen har stigit med 15—20 procent så har resandet på räls, framför allt pendlandet, stigit i genomsnitt med 13 procent. Men SJ har inte höjt priserna, enligt tågbolaget.

Däremot höjde exempelvis Storstockholms lokaltrafik (SL), inklusive pendeltågstrafiken, priset vid årsskiftet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?