Annons

IF Metall: Besked om industriavtalet tidigast på söndag

Förhandlingarna mellan industrins parter pågår fortfarande på lördagskvällen. Ännu har man inte kommit överens om hur stora löneökningarna för industriarbetarna ska bli.

Något besked kommer inte förrän tidigast söndag.

Foto:Bertil Ericson/TT

”Förhandlingarna pågår fortfarande. Vi kommenterar inget eventuellt resultat förrän tidigast i morgon bitti”, säger Jesper Pettersson, pressekreterare på IF Metall.

Efter en uppskjuten avtalsförhandling inom industrin träffas parterna för att förhandla fram ett avtal.

Industriavtalet, som berör 2,8 miljoner svenskar, sköts upp i våras på grund av pandemin. Innan förhandlingarna sköts upp krävde industrifacken bland annat en treprocentig löneökning under 12 månader, fortsatt arbetstidsförkortning, insatser mot skador på arbetsplatsen och en låglönesatsning.

Arbetsgivarsidan erbjöd i stället 1,4 procent i årligt lyft, men då ingick alla krav som innebär högre kostnader. Ett bud som facken då inte accepterade.

Förhandlingarna har letts av Opo (opartiska ordföranden) som medlat mellan parterna.

Opo:s tidigare bud i industriavtalet är löneökningar på 4,5 procent under 29 månader, vilket arbetsgivarna tidigare accepterat men inte industrifacken som menat att det var oacceptabelt lågt.

Lyckas man inte komma överens den här gången blir det ett så kallat avtalslöst tillstånd. Då kan förhandlingarna skjutas upp, men det kan också bli aktuellt med konfliktåtgärder från parterna.

Parternas respektive presstalespersoner är förtegna kring de pågående förhandlingarna och vill inte meddela hur nära man är ett avtal.

De fackförbund som är med i förhandlingarna är: LO-förbunden IF Metall, GS och Livs och på tjänstemannasidan är det Unionen och Sveriges Ingenjörer.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?