1515
Annons

IEA sänker prognos för efterfrågan på olja

Internationella energimyndigheten, IEA, sänker prognosen för tillväxten i den globala oljeefterfrågan något till 1,44 miljoner fat per dag i år från tidigare 1,47 miljoner fat. En bidragande orsak är stigande priser.

Det framgår av IEA:s senaste månadsrapport på onsdagen, jämfört med föregående månadsrapport.

Bedömningen om den globala efterfrågan på olja 2018 beräknas nu till 99,18 miljoner fat per dag, jämfört med 99,29 miljoner fat per dag i föregående rapport.

Bedömningen av världens oljebehov under första kvartalet 2018 revideras upp med 60.000 fat per dag från föregående rapport. För det andra kvartalet reviderats upp uppskattningen av 110.000 fat per dag, medan det har reviderats ned med 320.000 fat per dag under tredje kvartalet. För fjärde kvartalet skrivs bedömningen med 290.000 fat per dag.

Efterfrågan på olja från Opec (plus lagerförändringar) bedöms uppgå till 32,2 miljoner fat per dag i år, mot den tidigare bedömningen på 32,4 miljoner fat per dag.

Bedömningen för 2017 sänks till 32,7 miljoner fat per dag, jämfört med 32,8 miljoner fat i föregående rapport.

De kommersiella lagren i OECD-länderna föll i mars till 2.819 miljoner fat, jämfört med på 2.846 miljoner fat i februari.

Lagren ligger nu på lägsta nivå sedan mars 2015. Det innebär att OECD-lagerna för första gången sedan 2014 var under femårsgenomsnittet, vilket det ofta hänvisas till i avtalet mellan länderna inom och utanför Opec. Efter det att avtalet genomfördes minskade OECD-lagerna med 233 miljoner fat per dag, enligt rapporten.

IEA konstaterar att USA:s beslut att dra sig ur Iran-avtalet har skiftat fokus i oljeanalysen från fundamenta till geopolitik. Det råder osäkerhet hur det påverkar Irans oljeexport, som för närvarande uppgår till cirka 2,4 miljoner fat per dag, och i vilken mån sanktioner kommer att implementeras. De andra inom Iran-avtalet har uppgett att de vill fortsätta med avtalet.

Det blir också viktigt att bevaka i vilken mån som minskat utbud från Iran kompenseras från andra länder. Varken Venezuela eller Mexiko kan öka utbudet på kort sikt men en del utrymme av de 1,5 miljoner fat per dag i produktionsbegränsning som Opec+ kommit överens om kan kanske användas. Ett uttalande från Saudiarabien kort efter USA-beskedet indikerade en vilja att arbeta med konsumenter och producenter för att hantera utbudsbegränsningar. 

"Detta är särskilt välkommet då möjligheten av lägre iransk export inte är den enda utbudsrisken som hänger över marknaden i dag", skriver IEA, och pekar bland annat på svårigheter i Venezuela.

Beslutet från USA har i viss mån varit inprisat på marknaden, men en god efterlevnad av avtalet och fortsatt minskade lager har bidragit till att dra upp priset på Brent till över 77 dollar per fat. Balansen på marknaden fortsätter därmed att stramas åt, om än i något mindre omfattning än vad som antogs i den förra rapporten. 

Efterfrågan är fortsatt solid men det vore konstigt om inte den markanta prisuppgången det senaste året påverkar efterfrågetillväxten, skriver IEA. 


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

”Digital teknik tar elaffären till en helt ny nivå”

Ingen stor omställning sker friktionsfritt – inte heller energiomställningen. Det märks inte minst under senaste två åren men allt från historiskt låga elpriser till historiskt höga elpriser. När spelplanen görs om ändras förutsättningarna för både elproducenter och elkonsumenter och det är extra viktigt att ha koll på sina elinköp så att pris och leverans stämmer.

– De kommande åren kommer att bli tuffa för de som inte har god styrning, kontroll och uppföljning av elinköpet, säger Magnus Kjellin, vd och grundare av Energy Sourcing Technology.

Ta kontroll över din elaffär

Vi befinner oss i ett paradigmskifte som ställer helt nya krav på såväl konsulter, riskhantering och inköp och där de som är mest noggranna och pålästa kommer att klara sig bäst. Det spår Magnus Kjellin och betonar att produktion och konsumtion kommer att gå i otakt under omställningen beroende på allt från politiska beslut, tillståndsprocesser, tillgång till resurser för projektering och byggande, byggande av ny elintensiv industri, vätgasfabriker och elproduktion i form av vindkraft och solkraft.

– En sådan genomgripande förändring som vi står inför i energisystemet kan sakna motsvarighet, säger han.

Samtidigt är upphandling och avtalsuppföljning av elavtal ofta ett eftersatt område. Det handlar inte om kompetensbrist, för den är hög, utan om bristande system- och processtöd. Bristande transparens och reglering har gjort att elinköparen sitter rejält i baksätet samtidigt som elleverantören har full kontroll och insyn.

– Elmarknaden påminner om situationen på aktie-, valuta- och räntemarknaden för kanske 20-30 år sedan efter avreglering, men före finanskriser och myndigheters skärpta regler och tillsyn, säger Magnus Kjellin.

”Stort behov av ökad tillsyn och reglering”

Som kund ska man själv kunna analysera sin egen data för att fatta rätt beslut, och som man sedan kan följa upp. En annan utmaning är att snabbt kunna möta ett förändrat behov, hantera klimatavtryck och rapporteringskrav samt löpande åtgärda avvikelser kring inköp.

– De flesta stora och professionella elleverantörerna har samma goda förutsättningar att vara en bra leverantör. Det avgörande är hur man som köpare utformar avtalen. Oftast lönar det sig bäst att teckna avtal med flera leverantörer, ungefär som många större företag arbetar med fler än en bank.

Energy Sourcing Technology har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning inom elinköp. I dag arbetar de gentemot industri och offentlig sektor där elinköp är en stor del av affären.

– Mindre andel baskraft, större andel väderberoende kraft samt elproducentmarknadens successiva utveckling av försäljnings- och prissättningsstrategier kommer att innebära en betydligt mer volatil elmarknad.  Det kommer i sin tur göra uppföljning och kontroll av prissättning mer komplext. Det finns ett stort behov av ökad tillsyn och reglering, säger han.

Många saknar processer för systematisk kontroll och uppföljning

De flesta organisationer, både offentliga och privata aktörer har mycket väl utvecklade upphandlingsprocesser. Samtidigt saknar många organisationer processer för systematisk kontroll och uppföljning av sina avtal under själva avtalstiden.

– Vi vill att bägge parter i en affärsuppgörelse ska ha samma fakta på bordet. Det handlar om rättvisa vilket är själva grundbulten för Energy Sourcing Technology. Hos oss finns både erfarenheten och den digitala tekniken som tar elaffären till en helt ny nivå. Resultatet är besparingar för ditt företag, miljön och samhället.

Så även om elmarknaden just nu kan uppfattas som ett skakigt börsrally från 80-talet har digitaliseringen banat väg för verktyg som kan jämna ut skillnaderna.

– Vi vänder oss till alla bolag som vill ha en transparent affär, ordning och reda utan att för den skull göra avkall på professionell riskhantering och flexibla strategiska lösningar, säger Magnus Kjellin.

Strategi, inköp och kontroll – så får ni digitalt stöd i elaffären 

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?