President Joe Biden började sin Asienresa med dunder och brak, och överraskade på måndagen med att säga att USA kommer stödja Taiwan militärt om öriket skulle anfallas av Kina – den starkaste kommentaren hittills av Vita huset i support för Taiwan, enligt bedömare.
”Detta är ett åtagande som vi gjort. Vi är eniga om [principen om ett Kina]. Men idén att Taiwan ska övertas med våld är helt enkelt inte lämplig. Det skulle rubba hela regionen och bli ytterligare en handling som skulle liknande det som händer i Ukraina”, sa Biden under en presskonferens i Tokyo på måndagen.
Senare under dagen förtydligade hans stab uttalandet och förklarade att USA i ett sådant läge skulle förse Taiwan med militära medel för att kunna försvara sig. Det ska alltså inte handla om att USA skulle skicka soldater till Taiwan, enligt Vita huset, skriver TT.
Biden är på charmturné i Japan och Sydkorea för att stärka de allierade ländernas ekonomiska och geopolitiska samarbete, med huvudsyfte att mota Kinas framfart. Han ska också hålla möte med ledarna för Indien och Australien, som tillsammans med Japan är medlemmar i den så kallade Quad-gruppen.
På måndagen presenterade Biden tillsammans med Japans premiärminister Fumio Kishida en plan för ekonomiskt samarbete med totalt 13 länder i regionen, kallat Indo-Pacific Economic Framework for Prosperity (IPEF). Målet är att länderna ska närma sig varandra ekonomiskt genom gemensamma standarder inom exempelvis tillverkningskedjor, grön energi, infrastruktur och digital handel.
Gruppens – som även inkluderar Indonesien, Singapore, Vietnam, Brunei, Nya Zeeland, Filippinerna, Thailand och Malaysia – utgör gemensamt 40 procent av världens BNP, enligt ett pressmeddelande från Vita huset.
”USA är en ekonomisk makt i Stillahavsområdet, och ett utökat amerikanskt ekonomiskt ledarskap i regionen är bra för amerikanska arbetare och företag, såväl som för befolkningen i regionen”, framhöll Vita huset.
Bedömare är dock skeptiska. Mottagandet av IPEF-samarbetet har varit ljummet, och det väntas varken mota Kina eller stärka USA:s ekonomiska ställning.
”Jag har inte mött en enda person i regionen som är entusiastisk för IPEF. Bristen på fördelar gällande marknadsaccess har gjort många besvikna. Inte ett enda företag som jag talat med kunde nämna en enda påtaglig fördel som skulle gynna dem”, skriver Scott Kennedy, rådgivare vid Washingtonbaserade tankesmedjan Center for Strategic and International Studies (CSIS).
Bedömare har länge varnat för att USA tappat ekonomiskt inflytande i Asien på grund av förre presidenten Donald Trumps protektionistiska politik samt Kinas ökade investeringar och handel i regionen.
Regeringen i Peking har i hårda ordalag kritiserat Bidens resa i Asien, och väntas också reagera kraftigt med hans uttalande om Taiwan. Kinas utrikesdepartement sa på söndagen att USA:s strategi för Asien och Stillahavsregionen är ”dömd att misslyckas”.
”USA:s strategi är att skapa splittring, uppmuntra till konfrontation och undergräva fred”, sa utrikesminister Wang Yi.
Taiwan – ett självstyrt demokratiskt örike som regeringen i Peking ser som en kinesisk provins – är en av de mest infekterade geopolitiska konfliktpunkterna i regionen, och bedömare varna regelbundet för att en militär konfrontation kan vara annalkandes.
Biden gav också stöd för Japan att bli en ständig medlem i FN:s säkerhetsråd.
Johan Nylander