1515
Annons

Idex Biometrics gör förlust

Det norska biometribolaget Idex Biometrics redovisar ett rörelseresultat på -8,0 miljoner dollar (-7,5) för det första kvartalet 2022.

Det framgår av bolagets delårsrapport.

Bruttomarginalen var omkring 32 procent under kvartalet, en nedgång jämfört med omkring 45 procent fjärde kvartalet 2021. Marginalförsämringen hänvisas till ett mixskifte till högre volymer av betalprodukter med lägre marginal och högre kostnader för montering och vissa komponenter, skriver Idex.

Nettoomsättningen uppgick till 1,0 miljoner dollar (0,6).


Kina om Bidens charmturné i Asien: ”Dömd att misslyckas”

HONGKONG USA:s president Joe Biden är på charmturné i Asien för att stärka ekonomiska och militära relationer – bland annat genom att lansera ett nytt ekonomiskt samarbete. Bedömare tror dock Bidens plan kommer göra föga för att stärka USA:s ekonomiska ställning i regionen.

Foto:Ahn Young-joon
Joe Biden tillsammans med Sydkoreas president Yoon Suk Yeol.
Joe Biden tillsammans med Sydkoreas president Yoon Suk Yeol.Foto:Lee Jin-man

President Joe Biden började sin Asienresa med dunder och brak, och överraskade på måndagen med att säga att USA kommer stödja Taiwan militärt om öriket skulle anfallas av Kina – den starkaste kommentaren hittills av Vita huset i support för Taiwan, enligt bedömare.

”Detta är ett åtagande som vi gjort. Vi är eniga om [principen om ett Kina]. Men idén att Taiwan ska övertas med våld är helt enkelt inte lämplig. Det skulle rubba hela regionen och bli ytterligare en handling som skulle liknande det som händer i Ukraina”, sa Biden under en presskonferens i Tokyo på måndagen.

Senare under dagen förtydligade hans stab uttalandet och förklarade att USA i ett sådant läge skulle förse Taiwan med militära medel för att kunna försvara sig. Det ska alltså inte handla om att USA skulle skicka soldater till Taiwan, enligt Vita huset, skriver TT.

Biden är på charmturné i Japan och Sydkorea för att stärka de allierade ländernas ekonomiska och geopolitiska samarbete, med huvudsyfte att mota Kinas framfart. Han ska också hålla möte med ledarna för Indien och Australien, som tillsammans med Japan är medlemmar i den så kallade Quad-gruppen.

På måndagen presenterade Biden tillsammans med Japans premiärminister Fumio Kishida en plan för ekonomiskt samarbete med totalt 13 länder i regionen, kallat Indo-Pacific Economic Framework for Prosperity (IPEF). Målet är att länderna ska närma sig varandra ekonomiskt genom gemensamma standarder inom exempelvis tillverkningskedjor, grön energi, infrastruktur och digital handel. 

Gruppens – som även inkluderar Indonesien, Singapore, Vietnam, Brunei, Nya Zeeland, Filippinerna, Thailand och Malaysia – utgör gemensamt 40 procent av världens BNP, enligt ett pressmeddelande från Vita huset.

”USA är en ekonomisk makt i Stillahavsområdet, och ett utökat amerikanskt ekonomiskt ledarskap i regionen är bra för amerikanska arbetare och företag, såväl som för befolkningen i regionen”, framhöll Vita huset.

Bedömare är dock skeptiska. Mottagandet av IPEF-samarbetet har varit ljummet, och det väntas varken mota Kina eller stärka USA:s ekonomiska ställning.

”Jag har inte mött en enda person i regionen som är entusiastisk för IPEF. Bristen på fördelar gällande marknadsaccess har gjort många besvikna. Inte ett enda företag som jag talat med kunde nämna en enda påtaglig fördel som skulle gynna dem”, skriver Scott Kennedy, rådgivare vid Washingtonbaserade tankesmedjan Center for Strategic and International Studies (CSIS).

Bedömare har länge varnat för att USA tappat ekonomiskt inflytande i Asien på grund av förre presidenten Donald Trumps protektionistiska politik samt Kinas ökade investeringar och handel i regionen.

Regeringen i Peking har i hårda ordalag kritiserat Bidens resa i Asien, och väntas också reagera kraftigt med hans uttalande om Taiwan. Kinas utrikesdepartement sa på söndagen att USA:s strategi för Asien och Stillahavsregionen är ”dömd att misslyckas”.

”USA:s strategi är att skapa splittring, uppmuntra till konfrontation och undergräva fred”, sa utrikesminister Wang Yi. 

Taiwan – ett självstyrt demokratiskt örike som regeringen i Peking ser som en kinesisk provins – är en av de mest infekterade geopolitiska konfliktpunkterna i regionen, och bedömare varna regelbundet för att en militär konfrontation kan vara annalkandes. 

Biden gav också stöd för Japan att bli en ständig medlem i FN:s säkerhetsråd.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?