1515
Annons

Idé om oligarkbyte mot Azovstridande tonas ned

Rättegång snarare än utväxling kan vara det ryska huvudspåret vad gäller ödet för de ukrainska tillfångatagna från stålverket i Mariupol som Ryssland säger sig ha intagit nyligen.

Ett förslag om att få över Putinvännen och oligarken Viktor Medvedtjuk från Ukraina i utbyte tonas ned.

En rysk parlamentariker och förhandlare i Ukrainakriget har tonat ned ett förslag om att få den ukrainske oligarken och Putinvännen Viktor Medvedtjuk i utbyte mot tillfångatagna soldater från Azovstålverket i Mariupol. Här är Medvedtjuk på en bild från 2020 med den ryske presidenten Putin. Arkivbild.
En rysk parlamentariker och förhandlare i Ukrainakriget har tonat ned ett förslag om att få den ukrainske oligarken och Putinvännen Viktor Medvedtjuk i utbyte mot tillfångatagna soldater från Azovstålverket i Mariupol. Här är Medvedtjuk på en bild från 2020 med den ryske presidenten Putin. Arkivbild.Foto:Bild från Kreml/AP/TT

Flera medier citerar ryska medier om att den ryske parlamentsledamoten Leonid Slutsky föreslagit att Medvedtjuk, som greps och visades upp i Ukraina i förra månaden, kunde vara en del i en fångutväxling. Men enligt ryska Interfax, som refereras av AP, har Slutsky backat och säger som den ryskstödde separatisten Denis Pusjilin att de stridande från Azovverket snarare ska ställas inför rätta. 

Det brittiska försvarsdepartementet skriver i sin dagliga uppdatering om kriget på marken i Ukraina att striderna är hårda kring staden Sievjerodonetsk i den nordöstra delen av landet, i Donbass. Departementet uppger att Ryssland har skickat dit en särskild typ av underhållsfordon för en avancerad stridsvagn, Terminator-modellen, vilket indikerar att en utvald enhet i den ryska armén har skickats dit. Men enheten förlorade mycket kraft och materiel i inledningen av invasionen runt den ukrainska huvudstaden Kiev.

Den ukrainska militären beskriver hårda strider i Donbass och president Volodymyr Zelenskyj sade i sitt dagliga videouttalande att situationen i Donbass och runt städern Sievjerodonetsk och Slovjansk är mycket svår. Ett kloster i den ukrainskkontrollerade delen av regionen ska ha träffats i en attack från luften. 

När FN:s WHO, Världshälsoorganisationen, inleder sitt årsmöte i dag är också Ukraina en del av agendan. Ryssland väntas få stark kritik och Ukraina försöker få stöd för en resolution som fördömer ryska attacker på skolor, hälsocentraler och ambulanser.

Mötet väntas också diskutera allvarliga effekter av kriget, på priser och tillgång till livsmedel runt om i världen på grund av minskade skördar och hårt drabbad expert av råvaror från Ukraina.


Misslyckad medling i patentstriden mellan Ericsson och Apple

Patentstriden mellan Ericsson och Apple, som nu pågått i snart ett halvår, har inte kommit närmare sin lösning.

Tvärtom: efter ett misslyckat medlingsförsök i början av juni har Ericsson nu stämt Apple i ännu ett land, Storbritannien.

Foto:Fredrik Sandberg/TT, Mary Altaffer

Ända sedan det tidigare patentavtalet mellan Ericsson och Apple löpte ut i januari är det öppen konflikt, precis som innan den förra överenskommelsen som gällde i sju år skrevs.

Centrum för alla de stämningar och motstämningar som haglar mellan de två stridande parterna är en federal domstol i östra Texas, i vars jurisdiktion Ericssons huvudkontor i USA ingår.

Den svenska telekomleverantören har sedan länge haft den domstolen som ”hemmaplan” för sina immaterialrättsliga mål i USA.

Den 7 juni offentliggjorde en pensionerad domare vid domstolen dokumentation över att han hade presidierat vid ett medlingsförsök mellan de två parterna, men misslyckats att nå en förlikning.

Detta var patentexperten Florian Müller först att rapportera om på sin blogg.

En konsekvens av det misslyckade försöket att bilägga tvisten var att Ericsson bara några dagar senare skruvade upp temperaturen ytterligare.

Då lade man även till Storbritannien till listan över länder man stämmer Apple i.

Med de hittills två brittiska stämningsansökningarna ökar pressen på Apple ytterligare. Landet har nämligen sedan EU-utträdet visat tecken på att vara ännu hårdare mot licenstagare som inte gör rätt för sig.

I ett mål från i fjol dömde Högsta domstolen i Storbritannien en part till att acceptera en global licens, för att inte stängas ute från den brittiska marknaden.

Det är också det mest effektiva maktmedlet som Ericsson försöker begagna sig av, att något land ska döma ut ett interimistiskt importförbud för Apple fram till dess att parterna gått i mål med ett avtal.

De uteblivna patent- och licensintäkterna från Apple, för att få använda Ericssons patent till smarta telefoner och surfplattor med mobilnätsanslutning, ligger på årsbasis runt 1–3 miljarder kronor.

Beroende på vad ett nytt avtal är värt kan den summan ligga klart högre.

Ericsson har nu stämt Apple i Tyskland, Nederländerna, Belgien och Brasilien – förutom USA och Storbritannien.

Den första muntliga förhandlingen är schemalagd att hållas i München, den 14 september. Kort därefter är flera europeiska förhandlingsdatum inbokade.

Först nästa år, i juni 2023, är de första första förhandlingarna i USA preliminärt planerade att hållas.

Vid senaste rapportpresentationen prognostiserade Ericsson patent- och licensintäkterna för det första kvartalet till 1-1,5 miljarder kronor, vilket utifrån normal årstakt indikerar att bortfallet från Apple-affären är 1-3 miljarder kronor på årsbasis.

Ericssons halvårsresultat presenteras den 14 juli, till dess befinner sig bolaget i tyst period. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?